Organizarea si functionarea guvernelor in Germania, Italia si Romania

Trimis la data: 2011-08-12
Materia: Drept
Nivel: Facultate
Pagini: 6
Nota: 9.13 / 10
Downloads: 2
Autor: Maria maria
Dimensiune: 15kb
Voturi: 1
Tipul fisierelor: doc
Acorda si tu o nota acestui referat:
Caracterul usor diferentiat parlamentar al statelor comunitare determina o serie de particularitati ale fiecarui guvern, mai semnificative fiind cele ce privesc formarea, longevitatea, structura si functionarea acestora. Stabilitatea guvernamentala cu repercursiuni in planul actiunii administrative (programul de guvernare) este conditionata de numerosi factori, printre care se evidentiaza sistemul partidelor politice si obiceiurile care se practica la alcatuirea guvernelor.
Instabilitatea guvernamentala nu presupune schimbarea tuturor sau a majoritatii detinatorilor de portofolii ministeriale, odata cu schimbarea guvernelor. Aceasta ar dovedi un real exercitiu democratic, deoarece titularii portofoliilor ministeriale sunt numiti dupa criterii de competenta si nu dupa culoarea politica. Practica a dovedit ca longevitatea ministeriala poate exista cu o instabilitate guvernamentala cronica (ex. Frantei sub cea de-a III si a IV- a Republica sau a Italiei din domeniile 7-8 ale sec. XX).

Aceasta realitate impune prudenta in aprecierea efectelor instabilitatii guvernamentale asupra administratiei. In ce priveste formarea si functionarea guvernelor sunt de remarcat trei aspecte care prezinta interes: 1. gradul de libertate privind modificarea structurii guvernamentale, cu efecte asupra stabilitatii administratiei si capacitatii sale de adaptare;

2. pozitia sefului guvernului care poate fiprimus inter pares sau adevaratul conducator al politicii guvernamentale; 3. modul de functionare a echipei guvernamentale care conditioneaza modalitatile de coordonare interministeriala si rezultatele actiunii guvernului. Prezinta interes trecerea in revista astructura si functionarea guvernelor celor mai importante tari din Uniunea Europeana.

Organizarea si functionarea guvernelor in Germania
Formarea Guvernului federal depinde de alegerea Cancelarului. Cu cateva luni inaintea alegerilor pentru Dieta federala, partidele sau coalitiile de partide isi desemneaza candidatul la functia de cancelar. Dupa alegerea Dietei aceasta alege Cancelarul la propunerea Presedintelui federatiei. Formarea Guvernului dupa alegerea Cancelarului, face obiectul negocierilor intre partide, care stabilesc atat programul politic cat si compozitia Guvernului Membrii se numesc si se revoca de catre de catre Dieta la propunerea Cancelarului.

Nu exista incompatibilitate intre functia guvernamentala si calitatea de parlamentar, membrii Guvernului fiind de regula si membrii Dietei federale. Functia guvernamentala este insa incompatibila cu cea de membru in Guvernele sau Parlamentele landurilor, ceea ce implica si incompatibilitatea cu functia de membru al Consiliului federal.
Guvernele germane se mentin de regula, pentru un intreg mandat de 4 ani, astfel incat Germania este, de departe, tara cu cea mai mare stabilitate guvernamentala in U.E. Legea fundamentala prevede un mecanism perfectionat de angajare a raspunderii guvernamentale, si anume -motiunea de cenzura constructiva.

Acest mecanism permite Dietei eliberarea din functie a Cancelarului concomitent cu alegerea cu alegerea unui nou cancelar. La randul sau, cancelarul are posibilitatea sa determine dezvoltarea Dietei de catre Presedintele federatiei, prin solicitarea unui vot de incredere. Ambele procedee intervin ca urmare a modificarii coalitiilor politice si au drept scop asigurarea unei majoritati parlamentare favorabile Cancelarului. Constitutia federala precizeaza ca Guvernul federal este compus din Cancelarul federal si ministri federali, precizand totodata, si competentele sefului guvernului, competente care se exercita prinemiterea de directive.

In baza acestor competente, Cancelarul determina liniile directoare ale programului de guvernare, insa fiecare ministru beneficiaza de autonomie in conducerea ministerului sau. Divergentele dintre ministere se transeaza in Guvern. Cancelarul coordoneaza actiunea guvernamentala conform unui Regulament interior care se adopta de Guvern si se aproba de Presedintele federatiei. Cancelarul reprezinta Guvernul in fata Presedintelui, a Parlamentului si societatii civile. S-a format obiceiul unui vice-cancelar dintre personalitatile proeminente al partidului liberal, daca acesta face parte din coalitie, avand rolul de a-l suplini pe cancelar in caz de absenta.

De regula, seful Guvernului nu conduce nici un minister chiar Cancelaria federala avand propriul sau ministru. Din 1967 se pot numi si secetari de stat parlamentaridin randul membrilor Dietei federale, care au rang de adjuncti de ministri dar nu participa la sedintele Guvernului. Trebuie mentionat ca potrivit traditiei germane, titlul de secretar de stat, fara alta precizare desemneaza pe cel mai inalt functionar administrativ din ministerul din care face parte. Numarul ministrilor federali variaza foarte putin de la un guvern la altul.
Home | Termeni si conditii | Politica de confidentialitate | Cookies | Help (F.A.Q.) | Contact | Publicitate
Toate imaginile, textele sau alte materiale prezentate pe site sunt proprietatea referat.ro fiind interzisa reproducerea integrala sau partiala a continutului acestui site pe alte siteuri sau in orice alta forma fara acordul scris al referat.ro. Va rugam sa consultati Termenii si conditiile de utilizare a site-ului. Informati-va despre Politica de confidentialitate. Daca aveti intrebari sau sugestii care pot ajuta la dezvoltarea site-ului va rugam sa ne scrieti la adresa webmaster@referat.ro.