Organizarea si structura autoritatilor administratiei publice locale

Trimis la data: 2009-05-07
Materia: Administratie
Nivel: Facultate
Pagini: 1
Nota: 7.03 / 10
Downloads: 0
Autor: Norica Timofte
Dimensiune: 10kb
Voturi: 1
Tipul fisierelor: doc
Acorda si tu o nota acestui referat:
Cadrul general al organizarii si functionarii administratiei publice locale este descris in sectiunea a 2 - a din capitolul V privind administratia publica din Constitutie. In acest scop, ea a prevazut ca administratia publica 111f53b ; din unitatile administrativ-teritoriale (judete, municipii, orase, comune, sate) [1], se intemeiaza pe principiile descentralizarii, autonomiei locale si al deconcentrarii serviciilor publice [2], fara ca aplicarea principiilor enuntate sa aduca vreo atingere caracterului de stat national unitar al Romaniei (art. 2 din Legea nr. 215/2001 privind administratia publica locala) [3]. Pe langa aceste principii, administratia publica se organizeaza si functioneaza si pe principiile eligibilitatii, legalitatii si consultarii cetatenilor in problemele locale de interes deosebit. [4]
Autoritatile administratiei publice, prin care se realizeaza autonomia locala in orase, comune si municipii sunt: consiliile locale (organe alese) si primarii (organ ales). Prin consacrarea acestor doua categorii de organe, practic legiuitorul constituant a consacrat si dubla natura a comunei si orasului, de colectivitate teritoriala si de unitate administrativ-teritoriala. [5]

Comunele, orasele si judetele sunt persoane juridice. Ele au patrimoniu, un buget propriu si hotarasc in tot ceea ce priveste administrarea intereselor publice locale, exercitand in conditiile legii autoritatea in limitele administrativ-teritoriale stabilite.
Pentru coordonarea activitatii consiliilor locale comunale, orasenesti si municipale in domeniile afectate serviciilor publice de interes judetean, se alege in fiecare judet un consiliu judetean, organ cu dubla natura, de autoritate a autonomiei judetene si de autoritate a administratiei publice locale (art. 122 din Constitutie, art. 101 alin. 1 din Legea nr. 215/2001).

Consiliul judetean alege, din randul membrilor sai, pe presedinte si pe vicepresedinti.Deci, in conceptul de administratie publica locala se cuprind atat comuna, orasul si municipiul cat si judetul. Raporturile dintre administratia publica organizata la nivelul judetului si cea organizata la nivel de comuna si oras au la baza principiile autonomiei, legalitatii, responsabilitatii, cooperarii si eligibilitatii in rezolvarea problemelor intregului judet (art. 6 din Legea nr. 215/2001).

In relatiile dintre autoritatile administratiei publice, organizate la diferite nivele ale unitatilor administrativ-teritoriale, nu exista nici un fel de raporturi de subordonare (art. 6 alin. 2 din Legea nr. 215/2001). Nici autoritatile administratiei publice centrale nu pot interveni in domeniile care nu tin de competenta lor exclusiva, decat, daca, si, in masura in care obiectivele actiunii nu pot fi realizate de autoritatile administratiei publice locale, datorita dimensiunilor sau efectelor pe care ar urma sa le produca.
Home | Termeni si conditii | Politica de confidentialitate | Cookies | Help (F.A.Q.) | Contact | Publicitate
Toate imaginile, textele sau alte materiale prezentate pe site sunt proprietatea referat.ro fiind interzisa reproducerea integrala sau partiala a continutului acestui site pe alte siteuri sau in orice alta forma fara acordul scris al referat.ro. Va rugam sa consultati Termenii si conditiile de utilizare a site-ului. Informati-va despre Politica de confidentialitate. Daca aveti intrebari sau sugestii care pot ajuta la dezvoltarea site-ului va rugam sa ne scrieti la adresa webmaster@referat.ro.