Organizatia Natiunilor Unite - ONU

Trimis la data: 2013-05-11
Materia: Stiinte Politice
Nivel: Facultate
Pagini: 11
Nota: 9.40 / 10
Downloads: 3
Autor: BELU STEFAN CATALIN
Dimensiune: 935kb
Voturi: 2
Tipul fisierelor: doc
Acorda si tu o nota acestui referat:
Organizatia Natiunilor Unite (abreviat: ONU) este cea mai importanta organizatie internationala din lume. Fondata in 1945, dupa al Doilea Razboi Mondial, are astazi 193 de state membre. Intemeierea ei a constat din semnarea, de catre membrii ei fondatori, a Cartei Organizatiei Natiunilor Unite. Potrivit acestui document, ONU are misiunea de a asigura "pacea mondiala", "respectarea drepturilor omului", "cooperarea internationala" si "respectarea dreptului international". Sediul central al organizatiei este la New York.
Cel de-al Doilea Razboi Mondial nu a avut ca rezultat un tratat de pace general, cauza a fost nivelul scazut de solidaritate intre aliati. Carta ONU a fost un substitut al unui tratat general de pace. Obiectivul - mentinerea pacii si a securitatii internationale.
In afara scopului fundamental, de a institui un nou sistem de securitate colectiva, Carta ONU mentioneaza in preambulul sau trei finalitati : respectul drepturilor funadamentale ale persoanei umane, respectul dreptului international si al dreptatii de promovare a progresului social general intr-un climat de libertate.

Societatea Natiunilor, precursoarea ONU - Scurt istoric si descriere
Ideea constituirii unei organizatii internationale, care sa faciliteze colaborarea dintre state in scopul mentinerii pacii, poate fi identificata in seria de conferinte diplomatice internationale, tinute in ultima parte a secolului XIX-lea si prima parte a secolului XX. Impulsul pentru crearea unei organizatii cu vocatie universala a fost dat insa de dorinta statelor de a coopera pentru a preveni repetarea primului razboi mondial.

In 1915 ia fiinta in SUA, la Philadelphia, Liga pentru impunerea pacii, organizatie privata ale carei principale idei, acceptate de presedintele Woodrow Wilson, se regasesc in vestitele sale "14 puncte", privind organizarea pacii la sfarsitul razboiului.La o saptamana dupa deschiderea Conferintei de pace de la Paris (18 ianuarie 1919), s-a constituit o comisie, a carei conducere a revenit presedintelui SUA, W. Wilson, cu sarcina elaborarii actului constituiv al Ligii, ca parte integranta a Tratatului de pace. Proiectul final al acestui document, denumit Pactul Societatii Natiunilor, a fost aprobat in unanimitate si a intrat in vigoare la 10 ianuarie 1920.

Cele mai importante teluri ale Societatii Natiunilor sunt legate de promovarea pacii si prevenirea razboiului.Expresia "Natiunile Unite" apartine presedintelui Statelor Unite ale Americii, Franklin D. Roosevelt, si a fost folosita pentru prima data in "Declaratia Natiunilor Unite" din ianuarie 1942, prin care reprezentantii a 26 de natiuni angajau guvernele lor sa continue lupta impotriva Puterilor Axei. Ideea crearii Organizatiei Natiunilor Unite este lansata de ministrii de externe ai SUA (Cordell Hull), URSS (V. M. Molotov) si Marii Britanii (Anthony Eden) si ambasadorului Chinei in Uniunea Sovietica (Fao Ping-Sheung).
Home | Termeni si conditii | Politica de confidentialitate | Cookies | Help (F.A.Q.) | Contact | Publicitate
Toate imaginile, textele sau alte materiale prezentate pe site sunt proprietatea referat.ro fiind interzisa reproducerea integrala sau partiala a continutului acestui site pe alte siteuri sau in orice alta forma fara acordul scris al referat.ro. Va rugam sa consultati Termenii si conditiile de utilizare a site-ului. Informati-va despre Politica de confidentialitate. Daca aveti intrebari sau sugestii care pot ajuta la dezvoltarea site-ului va rugam sa ne scrieti la adresa webmaster@referat.ro.