Originalitatea viziunii artistice a lui Tudor Arghezi in Tablouri biblice - Versuri de abecedar

Trimis la data: 2013-02-11
Materia: Romana
Nivel: Liceu
Pagini: 3
Nota: 9.00 / 10
Downloads: 1
Autor: alex1082000
Dimensiune: 19kb
Voturi: 9
Tipul fisierelor: doc
Acorda si tu o nota acestui referat:
Tudor Arghezi se numara printre poetii modernisti in a carui opera "Jocul si joaca" constituie o dimensiune importanta. Volume si cicluri intregi din poezie stau sub semnul jocului prin reducerea la un spatiu ludic disponibil copiilor. Ludicul reprezinta nota importanta si pentru ciclul de poezii Tablouri biblice (Versuri de abecedar). Astfel, inspirandu-se din Vechiul Testament, Tudor Arghezi ofera cititorului in acest ciclu de poezii o viziune personala, originala, a modului cum Dumnezeu i-a conceput pe primii oameni: Adam si Eva. Pastrand coordonatele textului biblic, autorul construieste un univers diferit, marcat de puternice accente ludice si incarcat de ironie si amuzament.
Subtitlul Versuri de abecedar ne lamureste inca , de la inceput, asupra principiului constructiv al acestor poezii. Arghezi isi propune sa prezinte aspecte din Biblie pe intelesul copiilor, prin urmare transforma universul, de la inceputul Vechiului Testament in ceva familiar copiilor. Dumnezeu devine un tata atent si sever, iar Adam si Eva niste copii jucausi si, uneori, neascultatori. Totul se transforma, in aceasta maniera, intr-un "joc" sau o "joaca".

In prima poezie a ciclului, Adam si Eva, poezie structurata in trei secvente lirice si un distih, Arghezi isi imagineaza cum Dumnezeu, plictisit sa stea singur printre elementele de baza ale universului se gandeste, pentru a-si alunga singuratatea, "sa aiba-n cer copii".
Biblia spune, in legatura cu crearea omului: "Atunci, luand Domnul Dumnezeu tarana din pamant, a facut pe om si a suflat in fata lui suflare de viata si s-a facut omul fiinta vie." La Arghezi, crearea omului pare un exercitiu ludic pornit din marea singuratate cosmica a Creatorului care isi doreste in cer copii si s-a gandit din ce sa-i faca: "Din borangic , argint sau promoroaca,/ Frumosi , cinstiti , nevinovati , /Se puse-asezamantul dintre frati."

Pentru a-l zamisli pe stramosul omului, Dumnezeu a incercat o formula speciala. Demersul divin esueaza, raza luminoasa a astrilor nu are niciun efect miraculos, astfel ca primul barbat creat in Paradis a iesit "cam somnoros si cam/ Trandav si naravas".Gestul divin este preluat din textul biblic al "Facerii", insemnand ca a dorit sa-i dea lui Adam stralucire dumnezeiasca: "Si a zis Dumnezeu: A©Sa facem om dupa chipul si dupa asemanarea NoastraA>>.

Atunci, luand Domnul Dumnezeu tarana din pamant, a facut pe om si a suflat in fata lui suflare de viata si s-a facut omul fiinta vie". Ideea sugerata este aceea ca Dumnezeu a pus in fiecare om o parte din Sine. In poezie, insa, Forta Creatoare greseste compozitia aluatului si, din aceasta cauza, intaiul Sau fiu, Adam, "iesise, parca, si zbanghiu". Eroarea initiala a lui Dumnezeu pare scuzabila , dar se repara printr-o alta greseala care in viziunea ironica imprimata , amplifica drama umana : "O zamisleste pe Eva din acelasi altoi " . Primii oameni sunt inchipuiti de Arghezi ca niste copii surpinsi intr-un moment de joaca: "s-au luat de maini si-au cutreierat/Gradina toata-n lung si-n lat."

In acesta secventa se surpinde intr-un mod exceptional nevinovatia, frumusetea primilor oameni. Erau precum copiii liberi, ce "sovaiau" prin gradina. Intreaga poezie este vazuta ca o armonie a creatiei, un tablou ce infatiseaza pe Adam si Eva in gradina raiului. Acest act al creatiei este surprins de poet ca o joaca, in care omul creat de Dumnezeu isi atribuie acesta taina a facerii si nestingheriti profita de minunatiile raiului.

Ultima secventa lirica este alcatuita dintr-un distih referitor la cuplul Adam si Eva. Primele fiinte umane zamislite se dovedesc esecuri jenante ale Creatiei, deoarece se comporta infantil si nu e de mirare ca-si julesc "si nasul prin urzici", aidoma copiilor natangi, stangaci si neghiobi: "Sa nu te miri ca, sovaind si mici,/Li se julea si nasul prin urzici."

Se poate observa ca aceasta poezie este dominata de un ton amuzant si usor persiflant despre aparitia primilor oameni in univers, prezentata in maniera ludica.In a doua poezie din ciclu - Porunca - impartita in trei secvente, Arghezi descrie traiul fericit pe care prima pereche il duce in rai.
Home | Termeni si conditii | Politica de confidentialitate | Cookies | Help (F.A.Q.) | Contact | Publicitate
Toate imaginile, textele sau alte materiale prezentate pe site sunt proprietatea referat.ro fiind interzisa reproducerea integrala sau partiala a continutului acestui site pe alte siteuri sau in orice alta forma fara acordul scris al referat.ro. Va rugam sa consultati Termenii si conditiile de utilizare a site-ului. Informati-va despre Politica de confidentialitate. Daca aveti intrebari sau sugestii care pot ajuta la dezvoltarea site-ului va rugam sa ne scrieti la adresa webmaster@referat.ro.