Originalul si copia

Trimis la data: 2013-12-05
Materia: Romana
Nivel: Facultate
Pagini: 23
Nota: 8.02 / 10
Downloads: 0
Autor: Pisica irina
Dimensiune: 39kb
Voturi: 1
Tipul fisierelor: doc
Acorda si tu o nota acestui referat:
Replicarea in baze de date
Replicarea este o tehnologie destul de veche, care a capatat o popularitate nesperata odata cu succesul lui Lotus Notes. Idea a fost preluata cu succes in domeniul bazelor de date si, curand, a devenit un loc comun in SGBD-urile de varf.
Replicarea este o tehnologie care, in foarte multe situatii, reprezinta un compromis acceptabil in aceasta directie. Replicarea a devenit din ce in ce mai populara pe masura ce posibilitatile de comunicatii pentru date au devenit mai bogate, mai ales odata cu dezvoltarea Internet-ului. In ciuda unor aspecte relativ intuitive, tehnologia replicarii este suficient de complexa pentru a invalida din start orice tentativa de a o explica in cateva pagini de revista.

Articolul acesta urmareste mai mult sa sublinieze importanta tehnologiei, sa prezinte cateva domenii de aplicabilitate si sa schiteze o taxonomie a metodelor si tehnicilor. Cu concursul partenerilor nostri din industrie, subiectul poate fi continuat in articole tehnice mai specifice.

Ce este replicarea?
La modul intuitiv, replicarea este un proces care consta in realizarea si distribuirea unor copii ale datelor. Distribuirea acestor copii (numite "replici") are ca scop procesarea datelor in mod local.
Daca vom analiza cateva scenarii, vom descoperi imediat cateva dintre tipurile posibile de replicare si vom putea detalia putin definitia.
(a) Sa presupunem ca o firma comerciala din Bucuresti are filiale judetene. Nomenclatorul de produse pe care firma le vinde este administrat central. Pentru ca filialele locale sa aiba acces la acest nomenclator exista, in principiu, varianta accesului la nomenclatorul stocat pe serverul central al firmei.

Aceasta ar insemna ca, practic, fiecare tranzactie realizata local sa acceseze serverul central. Avantajul este ca se garanteaza astfel actualitatea informatiei utilizate si se asigura integritatea bazei de date, dar dezavantajele constau in costurile comunicatiei, in viteza redusa de raspuns si, mai ales, in dependenta de accesul la server. O pana de comunicatii sau indisponibilitatea temporara a serverului va pune filiala in imposibilitatea de a efectua orice tranzactie. Alternativa o constituie distribuirea unor replici ale nomenclatorului la filialele judetene. In acest caz, bazele de date locale vor lucra autonom, cu riscul de a nu dispune in orice moment de varianta actuala a informatiilor din nomenclator.

(b) O firma de asigurari utilizeaza agenti care calatoresc in teritoriu si incheie asigurari. Agentii dispun de un calculator portabil si de o baza de date autonoma in care consemneaza fiecare asigurare incheiata. Din cand in cand, agentii trimit la sediul central replici ale bazelor de date locale, pentru a fi centralizate si procesate. De asemenea, pot sa primeasca actualizari ale preturilor si clauzelor, noi oferte etc.

(c) Sa consideram o firma de software care dispune de echipe de dezvoltare in mai multe orase. O baza de date in care sunt consemnate bug-urile semnalate de clienti este intretinuta la sediul central, dar este replicata la toate punctele de lucru, pentru ca o "scama" intr-un subsistem poate afecta (sau poate proveni din) alte subsisteme. Orice echipa poate sa faca actualizari, care trebuie sa poata fi vazute cat mai repede de celelalte echipe.

Pot fi imaginate numeroase alte scenarii, dar cele de mai sus reprezinta cazuri clasice. In toate cele trei cazuri se remarca faptul ca replicarea este utilizata pentru a oferi un nivel cat mai ridicat de autonomie bazelor de date locale. Pe de alta parte, se observa ca acest nivel ridicat de autonomie (si, implicit, de disponibilitate) implica anumite concesii in ceea ce priveste actualitatea informatiei utilizate. De asemenea, replicarea conduce la redundanta, ceea ce atrage dupa sine pericolul aparitiei unor stari inconsistente.
Home | Termeni si conditii | Politica de confidentialitate | Cookies | Help (F.A.Q.) | Contact | Publicitate
Toate imaginile, textele sau alte materiale prezentate pe site sunt proprietatea referat.ro fiind interzisa reproducerea integrala sau partiala a continutului acestui site pe alte siteuri sau in orice alta forma fara acordul scris al referat.ro. Va rugam sa consultati Termenii si conditiile de utilizare a site-ului. Informati-va despre Politica de confidentialitate. Daca aveti intrebari sau sugestii care pot ajuta la dezvoltarea site-ului va rugam sa ne scrieti la adresa webmaster@referat.ro.