Originea Universului

Trimis la data: 2012-01-02
Materia: Astronomie
Nivel: Liceu
Pagini: 8
Nota: 9.16 / 10
Downloads: 0
Autor: Ienei Sorin
Dimensiune: 19kb
Voturi: 9
Tipul fisierelor: doc
Acorda si tu o nota acestui referat:
Conform teoriei generale a relativitatii, relatia spatiu - timp a inceput de la Big-Bang (marea explozie) si se va sfarsi la Big Crunch (marea implozie).Observatiile efectuate asupra luminii stelelor de catre Hubble au aratat ca lumina provenita de la galaxiile situate mai departe de Terra, si care se departeaza de noi, se deplaseaza spre rosu (au o culoare rosiatica), iar cea provenita de la galaxiile aflate mai aproape, si care se apropie de noi, au o culoare albastra (galaxia Andromeda). In spectrul luminii albe, culoarea rosie se afla spre sfarsitul undelor lungi, iar culoarea albastra se afla spre sfarsitul undelor scurte.
Aceasta constatare demonstreaza ca universul se dilata si reprezinta una dintre descoperirile importante ale secolului 20.Dilatarea universului, care a inceput o data cu Big Bang, reprezinta o caracteristica generala a Universului si ea face ca acesta sa nu fie static. Atractia gravitationala dintre galaxii ar face ca ele sa se adune laolalta, daca nu s-ar indeparta unele de altele.

Dilatarea Universului nu inseamna ca are loc dilatarea Pamantului, a Soarelui, a galaxiei Calea Lactee. Ea arata ca are loc dilatarea spatiului si ca se mareste spatiul dintre ele. Acest fenomen, expansiunea Universului, poate fi exemplificat cu ajutorul unui balon de cauciuc, pe care se reprezinta cateva puncte. Prin umflarea balonului, va creste distanta dintre puncte. Universul e reprezentat de balon. Nu exista spatiu fundamental in care se dilata Universul. Universul contine tot spatiul existent.

Mingea (Universul) este tridimensionala, suprafata sa insa este bidimensionala. Universul in expansiune e bidimensional. Nu exista nici un centru al suprafetei mingiei. Asta nu inseamna ca un punct este la mijloc, altele ar fi din ce in ce mai departe, pana se ajunge la marginea ei. Suprafata acesteia nu are margini, deci Universul nu are margini. El nu se dilata in ceva, el este tot ceea ce exista.
S-a pus problema daca aceasta dilatare poate continua la infinit.

In acest caz, trebuie sa se tina seama de forta gravitationala. Fenomenul poate fi exemplificat cu o piatra, care, aruncata in sus, se va intoarce inapoi pe pamant. Cu cat forta de lansare e mai mare, cu atat ea se va ridica mai sus. Daca este lansata cu o viteza mai mare de 11 km/s, ea va scapa de atractia gravitationala a Pamantului. Aceasta este viteza critica sau viteza de evadare. Daca energia de iesire in afara o depaseste pe aceea generata de atractia spre interior a gravitatiei, atunci sistemul va depasi viteza de evadare si isi va continua expansiunea.
Home | Termeni si conditii | Politica de confidentialitate | Cookies | Help (F.A.Q.) | Contact | Publicitate
Toate imaginile, textele sau alte materiale prezentate pe site sunt proprietatea referat.ro fiind interzisa reproducerea integrala sau partiala a continutului acestui site pe alte siteuri sau in orice alta forma fara acordul scris al referat.ro. Va rugam sa consultati Termenii si conditiile de utilizare a site-ului. Informati-va despre Politica de confidentialitate. Daca aveti intrebari sau sugestii care pot ajuta la dezvoltarea site-ului va rugam sa ne scrieti la adresa webmaster@referat.ro.