Originea si elementele statului

Trimis la data: 2009-12-08 Materia: Stiinte Politice Nivel: Facultate Pagini: 8 Nota: / 10 Downloads: 18
Autor: Alexandru Dimensiune: 28kb Voturi: Tipul fisierelor: doc Acorda si tu o nota acestui referat: 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10
vezi mai multe detalii vezi mai putine detalii
Raporteaza o eroare
Daca notiunea de societate , prin generalitatea sa cuprinde în sine orice fel de legatura , exista printre acestea una de deosebita importanta , si cu un caracter bine definit ; aceasta este legatura juridica sau politica prin care oamenii se grupeaza în stat . Statul este deci o forma a societatii “ expresia potentiala a societatii “. Prin societate întelegem complexul tuturor legaturilor , statul se întemeiaza pe una singura dezvoltând si toate celelalte .

Statul dupa cum nu este singura forma a societatii , tot asa nu este nici cea mai vasta forma de societate , sunt altele , de exemplu religiile , nationalitatile , care cuprind un numar mai mare de indivizi , apartinând unor state diferite . Dar “ Daca statul nu este legatura sociala cea mai întinsa , este însa cea mai importanta si cea mai solida , caci determina în mod mai precis si modeleaza mai energic relatiile vietii comune “. Toate celelalte legaturi resimt în cel mai mare grad influenta statului , caci ele trebuie sa se aseze în cercul sau si pe bazele sale .

“ În stat si pentru stat o multime de indivizi dobândeste facultatea de a voi si de a lucra ca o entitate autonoma , si poate sa dea vietii sale o directie unitara si coerenta ‘’. Se produce o adevarata sinteza , o unire a persoanelor particulare , asa încât ele alcatuiesc o noua entitate . “ Cum una sit omnium voluntas “ , spune Hobbes , “ pro una persona civitas habenda est “ . Statul , se spune , deseori exprima ordinea din natura , copiaza , o reproduce . Întrebuintând vorbirea lui Hegel am putea spune ca “ în stat se trezeste spiritul lumii , care a adormit în natura “. În conceptia lui KANT statul este “ Reunirea unei multimi de oameni traind sub aceleasi legi juridice “. Leon Duguit defineste statul “ca o grupare omeneasca , fixata pe un teritoriu determinat , unde cei mai tari impun vointa lor celor mai slabi “ în sensul sau cel mai general continua el “ cuvântul stat desemneaza o societate omeneasca , în care exista o diferentiere politica , în care exista o diferentiere între guvernanti si guvernati , într-un cuvânt o autoritate politica “.

Del Vecheo prefera aceste definitii : “Statul este subiectul vointei care stabileste ordinea juridica “ sau “ statul este subiectul ordinii juridice în care ( se stabileste ) se realizeaza comunitatea de viata a unui popor “. Potrivit lui Hans Kelsen 6 , statul poate fi caracterizat ca : ordine de conduita a oamenilor , ordine juridica de constrângere , putere de comanda , vointa distincta de vointa indivizilor , fiind mai mult decât suma vointelor individuale si situându-se deasupra lor . Statul , afirma un contemporan , este “ forma normala de organizare a societatii politice “

Un alt autor 8 defineste statul ca ansamblul autoritatilor publice care asigura guvernarea , adica al aparatului prin care se realizeaza directionarea societatii “ sau în sens larg “ organizarea politica a unei populatii , în limitele unui teritoriu istoric , recunoscut de comunitatea internationala , în care puterea si libertatea se înfrunta si coexista pentru realizarea prosperitatii fiecaruia si a Binelui comun , pentru înnobilarea fiintei umane , prin valorile perene ale culturii si civilizatiei” . În conceptia profesorului nostru , Nicolae Popa , statul este “ o modalitate social-istorica de organizare sociala , prin care grupurile si-au promovat interesele comune si în care si-a gasit expresie concentrata întreaga societate “ .

Sintetic însa statul se poate defini ca o putere organizata asupra unei populatii pe un anumit teritoriu . Statul este un concept si o realitate , desi paradoxal , statul “ ca unitate nu poate fi vazut , nici auzit , nici pipait “. Asadar statul poate fi identificat ( cel putin strict juridic ) cu ansamblul sistematizat de organe de stat , el cuprinde parlamente , guverne si alte autoritati executive , organe judecatoresti , armata , politie si închisori . În aceste organe de stat lucreaza demnitari , functionari publici si agenti publici . Prin acestea statul se impune , este receptat si acceptat de bunavoie sau de nevoie (silit ).

Statul este astfel un subiect de drept . Toate celelalte subiecte de drept , fie persoane particulare , fie fundatii , pentru a dobândi în mod pozitiv aceasta calitate , adica pentru a avea valoare de subiect de drept într-o ordine juridica determinata , au nevoie de recunoasterea statului . Statul dimpotriva are un caracter desavârsit , nu are nevoie de recunoastere , caci din moment ce exista , el are recunoasterea în sine însusi , nu atârna de nici o alta putere .

Continutul sau elementele statului
În aproape toate definitiile statului avem trei elemente dominante . Un element personal , care-l constituie populatia , si care se raporteaza la stat prin legatura de cetatenie , o legatura juridica , ce fixeaza drepturi si obligatii reciproce .Este vorba de un numar de oameni destul de mare pentru a permite multimii de a avea o organizatie desavârsita si o viata autonoma . Statul presupune o distributie organica a functiilor care sa-i asigure în mod stabil si definitiv dezvoltarea vietii omenesti sub toate formele sale si sa-i garanteze autonomia . “ Populatia fiind variabila , dar statul subzista cu toata schimbarea si succesiunea generatiilor si cresterea sau scaderea numarului membrilor sai , ceea ce dovedeste ca statul nu este o simpla suma a indivizilor , ci o fiinta Noua’’.

În acest fel populatia care conditioneaza existenta unui stat , se identifica printro anumita viata spirituala . Este de neconceput sa existe un stat fara sa existe o latura psihologica , afectiva foarte puternica a populatiei , mai puternica de deosebirile , oricare ar fii ele , inclusiv cele etnice , lingvistice sau religioase .
Elementul material sau teritoriul este tocmai spatiul în care se delimiteaza sfera puterii politice si implicit ( în principiu ) sfera competentei autoritatilor publice nationale . Astfel teritoriul poate fii definit ca o suprafata de pamânt buna de locuit fara care o multime , oricât de numeroasa ar fi , ar avea întotdeauna caracterul unei grupari trecatoare si nomade si nu ar putea constitui un stat .

Stiri
  • pag. 1
  • pag. 2
  • pag. 3
  • pag. 4
  • pag. 5
  • pag. 6
  • pag. 7
  • pag. 8

Nota explicativa
Referatele si lucrarile oferite de Referate.ro au scop educativ si orientativ pentru cercetare academica.

Iti recomandam ca referatele pe care le downloadezi de pe site sa le utilizezi doar ca sursa de inspiratie sau ca resurse educationale pentru conceperea unui referat nou, propriu si original.

Referat.ro te invata cum sa faci o lucrare de nota 10!
Noutati
Stiri educatie
Linkuri utile
Programeaza-te online la salonul favorit Descarca gratuit aplicatiile pentru iOS si Android Materiale educative Jocuri Cele mai tari jocuri de pe net Referate scoala Resurse, lucrari, referate materiale pentru lucrari de nota 10
Toate imaginile, textele sau alte materiale prezentate pe site sunt proprietatea referat.ro fiind interzisa reproducerea integrala sau partiala a continutului acestui site pe alte siteuri sau in orice alta forma fara acordul scris al referat.ro. Va rugam sa consultati Termenii si conditiile de utilizare a site-ului. Informati-va despre Politica de confidentialitate. Daca aveti intrebari sau sugestii care pot ajuta la dezvoltarea site-ului va rugam sa ne scrieti la adresa webmaster@referat.ro.