Originea si evolutia Limbii Romane

Trimis la data: 2011-11-28
Materia: Romana
Nivel: Gimnaziu
Pagini: 4
Nota: 8.72 / 10
Downloads: 2358
Autor: Jurrki
Dimensiune: 16kb
Voturi: 149
Tipul fisierelor: doc
Acorda si tu o nota acestui referat:
Limba romana a provenit de la limba latina ,la fel ca si cele lalte limbi romanice: spaniola, italiana, franceza, portugheza, catalana, sarda, provensala, dalmata, reto - romana. Limba romana s-a format odata cu poporul roman pe teritoriul fostei Dacii, pe parcursul a mai multor secole din limba Latina vulgara (vulgarus = popor )vorbita de romanii cuceritori si limba dacilor bastinasi in urmatoarele conditii :
1.Dupa cucerirea Daciei in 106 ,a inceput o intense actiune de colonizare a noii provincii romane.
Limba Latina vulgara vorbita de romanii cuceritori a devenit limba oficiala in administratie si relatie cu bastinasii.Faptul acesta se explica prin stadiul mai avansat de dezvoltare a romanilor si prin nevoia de gasire a unui mijloc de comunicare intre etnii.Pe parcursul celor 165 de ani de dominatie romana in limba Latina au patruns multe cuvinte din limba vorbita de geto-daci.

In urma convietuirei indelungate a geto-dacilor impreuna cu romanii si a inrudirii lor s-a format poporul roman.Din limba romanilor si limba dacilor s-a constituit limba romana.In romana au fost mostenite cuvinte latinesti ,care au suferit mai multe scimbari,fonetice si ramaticale,Insa sau pastrat si cuvinte mostenite din daco-romana de exemplu: , barza, brad, a se bucura, buza, caciula, copac, mos, vatra.
In sec. 6 al erei noastre ,pe teritoriul de azi al daciei romanizate au patruns grupuri de slavi,care au fost asimilati de daco-romani.

Limba slava a contribuit la imbogatirea vocabularului fara a influenta asupra structurii gramaticale a ei. Din limba slava s-au pastrat un sir de cuvinte(boala,cucos).In rezultatul indelungatei stapiniri otomane asupra tarii Romanesti si Moldovei de la turci au fost imprumutate cuvinte din domeniul administratie al armatei,nume unor profesiuni si bucate :pasa,vizir,basma,halva,sarmale ; unele dintre ele au patruns in vocabularul fundamental.

In sec. XIX- lea XX asupra limbii romane au influentat 2 limbi :franceza si rusa.Prin intermediul limbii franceze in limba romana au patruns un numar impunator de cuvinte de origine Latina,care au intarit caracterul romanic al limbii noastre.Cele mai multe dintre acestea se refera la cultura , stiinta si tehnica : teatru , cinema , binoclu , artist , bumboana.Sau impamintenit cuvinte terminate in franceza in -tion ,care in rusa au primit terminatia -tia (administration ;administratia) .

In aceasta s-au manifestat si unele tendinte de cosmopolitism ,si de emitare a modei franceze,stfel in limba romana se utilizau jargoane(mersi, madmoasela) care au fost eliminate din limba pentru ca au fost niste imprumuturi abusive.In prezent limba romana este imfluentata puternic de engleza ,imprumutinduse mai ales termini de stiinta,sport (fotbal, basket ,hard driver ).

In prezent limba romana este vorbita de 26 milioane de personae,oficiala in Romania , fiind maternal puntru 90 % din populatia tarii.In afara de Romania, limba romana se mai vorbeste in :Republica Moldova, ca limba oficiala, fiind limba materna pentru 2,5 milioane de locuitori (sub denumirea de "limba moldoveneasca" desi este recunoscuta oficial identitatea sa cu limba romana. Acest fapt se explica prin aceea ca in URSS, limba daco-romana era numita "moldoveneasca" in documentele oficiale ale autoritatilor sovietice, lucru care a redevenit in vigoare in Republica Moldova si dupa 1992.

Cei mai multi lingvisti nu recunosc existenta unei limbi moldovenesti de sine statatoare, desi au existat si voci venite in sprijinul moldovenismului (cf. Vasile Stati). Identitatea dintre limba romana si limba moldoveneasca este partial recunoscuta in legislatia republicii Moldova, dar, in ciuda faptului ca termenul romana pentru limba daco-romana este atestat inca din secolul XVI in toate trei voievodatele Moldovei,

Transilvaniei si Tarii Romanesti de catre Francesco della Valle si altii, pozitia oficiala a academiei republicii Moldova este ca limba moldoveneasca este o limba stramoseasca care a precedat limba romana artificiala: aceasta pozitie este predata in licee si la universitati.
Home | Termeni si conditii | Politica de confidentialitate | Cookies | Help (F.A.Q.) | Contact | Publicitate
Toate imaginile, textele sau alte materiale prezentate pe site sunt proprietatea referat.ro fiind interzisa reproducerea integrala sau partiala a continutului acestui site pe alte siteuri sau in orice alta forma fara acordul scris al referat.ro. Va rugam sa consultati Termenii si conditiile de utilizare a site-ului. Informati-va despre Politica de confidentialitate. Daca aveti intrebari sau sugestii care pot ajuta la dezvoltarea site-ului va rugam sa ne scrieti la adresa webmaster@referat.ro.