Originea si evolutia limbii romane

Trimis la data: 2015-07-13
Materia: Romana
Nivel: Liceu
Pagini: 2
Nota: 9.43 / 10
Downloads: 0
Autor: marina95
Dimensiune: 14kb
Voturi: 1
Tipul fisierelor: doc
Acorda si tu o nota acestui referat:
Formarea limbii romane este un proces complex in legatura cu forma poporului roman. Aceste doua idei reprezinta fundamentele culturii romane. Incepand cu secolul I, era noastra se poate vorbi despre solidarea stapanirii romane in Dacia. Intre anii 101 - 106 avea loc cucerirea Daciei de catre Traian, urmata in douazeci de o lege de-a lui Caracalla din Constitutie care prevede ca locuitorii romani. Astfel incepe procesul de romanizare, a spatiului dacic.
Incepand cu secolul I, era noastra se poate vorbi despre solidarea stapanirii romane in Dacia. Intre anii 101 - 106 avea loc cucerirea Daciei de catre Traian, urmata in douazeci de o lege de-a lui Caracalla din Constitutie care prevede ca locuitorii romani. Astfel incepe procesul de romanizare, a spatiului dacic. Aceasta consta in insusirea limbii latine '' dar si a unor traditii, obiceiuri, elemente spirituale''. Intre anii 271 - 275 are loc retragerea aureliana in fata invaziei popoarelor migratoare.

Un alt aspect care a contribuit la pregatirea aparitiei limbii romane a fost aparitia crestinismului, secolul III-IV cunoscuta doar in forma ei orala, vorbita. De abia in secolul al IX-lea slavona cunoaste si varianta scrisa si se impune la sudul Dunarii ca limba a religiei, a culturii si a cancelariei, adica slavona era folosita atat in comunicarea cu oamenii, cat si in actele oficiale. Aceasta limba este organizata de alfabetul chirilic, creat de fratii Metodiv si Chiril.
In secolul IX-XI, limba romana in stadiul ei slavon, este influentata de urmatorul fenomen istoric: aparitia cnezatelor si a voievodatelor in provincile duraneene, sub conducerea lui Glad, Gelu si Menumorut.

O influenta particulara asupra formarii limbii romane a fost inregistrata in secolul al XII-lea odata cu venirea maghiarilor in Transilvania. Inca din secolul al XIV-lea se formeaza Principatele Romane. In 15-8 apare prima carte tiparita in Tarile Romane in treisprezece slavona. Aceasta este de inspiratie religioasa numita ''Liturghierul'' urmata de ''Octoihul si de Evanghelianul''. In 1521 apare prima scriere in limba romana ( Scrisoarea lui Neacsu din Campulung catre Hans Bekner, judele Brasovului). In manuscrisele religioase se impune limba romana (''Psaltirea sabiana'' ''Psaltirea voroteana'' ''Codicele vorotean'').
Home | Termeni si conditii | Politica de confidentialitate | Cookies | Help (F.A.Q.) | Contact | Publicitate
Toate imaginile, textele sau alte materiale prezentate pe site sunt proprietatea referat.ro fiind interzisa reproducerea integrala sau partiala a continutului acestui site pe alte siteuri sau in orice alta forma fara acordul scris al referat.ro. Va rugam sa consultati Termenii si conditiile de utilizare a site-ului. Informati-va despre Politica de confidentialitate. Daca aveti intrebari sau sugestii care pot ajuta la dezvoltarea site-ului va rugam sa ne scrieti la adresa webmaster@referat.ro.