Originea vietii - comunicarea

Trimis la data: 2012-05-15
Materia: Sociologie
Nivel: Liceu
Pagini: 19
Nota: 9.04 / 10
Downloads: 243
Autor: Melnic svetlana
Dimensiune: 4499kb
Voturi: 11
Tipul fisierelor: doc
Acorda si tu o nota acestui referat:
De unde vin copii?" Pate ca si tu, cind erai mic, le-ai pus aceasta intrebare parintilor tai. Cum au reactionat ei? Parintii au reactii diferite, in functie de personalitatea lor si de virsta copilului. Unii ignora intrebarea, altii dau un raspuns scurt, vizibil stinjeniti, iar altii inventeaza tot felul de povestioare, despre care copilul afla mai tirziu ca nu sunt adevarate. Dar, ca sa fie pregatit pentru viata, copilul trebuie sa stie adevarul despre miracolele reproducerii.
Asa cum multi parinti se simt jenati cind trebuie sa vorbeasca despre modul in care vin pe lume copiii, tot asa unii oameni de stiinta ezita sa vorbeasca despre un subiect mult mai important: aparitia vietii.
Multi dintre cei care cred in evolutie ti-ar spune ca viata a inceput in urma cu miliarde de ani in lagune putin adinci, formate prin actiunea mareei, sau in adincurile oceanului. Ei cred ca, intr-un astfel de mediu, compusii chimici s-au grupat spontan in structuri asemanatoare unor sfere, au format molecule complexe si au inceput sa se reproduca. In opinia lor, toate formele de viata de pe pamint s-au dezvoltat din una sau mai multe dintre aceste celule primare "simple".

Alti oameni de stiinta evolutionisti, la fel de apreciati, nu sunt de acord cu aceasta teorie. Ei presupun ca primele celule, sau cel putin componentele lor principale, au fost aduse pe Pamint din spatiul cosmic. De ce cred ei lucrul acesta? Deoarece, in pofida eforturilor depuse, oamenii de stiinta n-au putut dovedi ca viata a aparut spontan din molecule nevii. In 2008, Alexandre Meinesz, profesor de biologie, a subliniat acest subiect.

Referindu-se la cercetarile din ultimii 50 de ani, el a afirmat ca "nici o dovada empirica nu sustine ipotezele aparitiei spontane a vietii pe Pamint dintr-o simpla supa moleculara si nicio descoperire stiintifica nu ne conduce in aceasta directie".Raspunsul la intrebarea "De unde vin copiii?" se bazeaza pe dovezi incontestabile. Viata provine intotdeauna din viata. Totusi, este oare posibil ca, in urma cu mult timp, aceasta lege fundamentala sa fi fost incalcata? Ar fi putut viata sa apara spontan din compusi chimici nevii?

Care este probabilitatea sa se fi intimplat acest lucru?
Carcetatorii au descoperit ca intr-o celula vie conclureaza cel putin trei tipuri de molecule complexe: ADN (acid dezoxiribonucleic), ARN (acid ribonucleic) si proteine. Astazi, putini oameni de stiinta ar firma ca o celula vie a aparut spontan dintr-un amestec de compusi chimici lipsiti de viata. Insa care este probabilitatea ca ARN-ul sau proteinele sa se formeze din intimplare?

Un experiment realizat prima oara in 1953 i-a condus pe multi oameni de stiinta la concluzia ca viata ar fi putut lua nastere din intimplare. In acest an Stanley Miller a reusit sa obtina citiva aminoacizi (compusi chimici care alcatuiesc proteinele) provocind descarcari electrice intr-un amestec de gaze care stimula atmosfera primordiala a Pamintului. Dupa aceea, s-au descoperit aminoacizi intr-un meteorit.

Demonstreaza aceste descoperiri ca toate caramizile fundamentale ale vietii puteau sa apara din intimplare?Robert Shapiro, profesor emerit de chimie la Universitatea din New York, spune: "Autorii unor lucri de specialitate au presupus ca toate caramizile vietii ar putea fi obtinute cu usurinta prin experimente asemanatoare celui facut de Miller si ca toate se gasesc in meteoriti. Insa realitatea este alta".
Home | Termeni si conditii | Politica de confidentialitate | Cookies | Help (F.A.Q.) | Contact | Publicitate
Toate imaginile, textele sau alte materiale prezentate pe site sunt proprietatea referat.ro fiind interzisa reproducerea integrala sau partiala a continutului acestui site pe alte siteuri sau in orice alta forma fara acordul scris al referat.ro. Va rugam sa consultati Termenii si conditiile de utilizare a site-ului. Informati-va despre Politica de confidentialitate. Daca aveti intrebari sau sugestii care pot ajuta la dezvoltarea site-ului va rugam sa ne scrieti la adresa webmaster@referat.ro.