Origini romane si americane ale penticostalismului romanesc

Trimis la data: 2015-02-08
Materia: Religie
Nivel: Facultate
Pagini: 46
Nota: 10.00 / 10
Downloads: 0
Autor: Gabriel_M
Dimensiune: 99kb
Voturi: 1
Tipul fisierelor: doc
Acorda si tu o nota acestui referat:
Un roman ortodox, scriitorul Mihail Sevastos (1892 - 1967), jurnalist si editor de reviste culturale romanesti intre cele doua razboaie mondiale (de asemenea romancier, poet si memorialist), este un observator neutru, adecvat pentru a judeca Reforma Neo-protestanta romaneasca. El a scris intr-unul dintre cele mai importante ziare romanesti ale timpului, in noiembrie 1931: %La noi n-au fost framantari crestine, poate si din pricina ca religia maselor taranesti (in care se manifesta sectele) semana prea putin cu crestinismul.
Biblia si evanghelismul nu patrunsera in sufletul poporului. in adancul taranimii era fetisism. paganism, vrajitorie, orice, numai credinta crestina nu. Chiar popa era mai putin preot decat vraci... care descanta vitele. in aceste conditii se intelege foarte usor lipsa prigonirilor religioase din trecutul nostru. Nu era atat toleranta cat dezinteresare. Mintea taranului s-a pus insa in miscare. A stat incercuita milenii. Acum a scapat la libertate si nu se opreste cu una cu doua. Sateanul vrea sa afle, sa stie sa cunoasca.

Religia de la putere nu-si da osteneala cu lamurirea credinciosilor si cu propaganda in mase. Acest lucru il fac sectantii. Ei raspund unei necesitati spirituale a maselor. Conduc mintile si sufletele care traiesc in neliniste. Le dau lamuriri le arata cai noi - la capatul carora poate-i mantuirea negasita pana acum. De abia astazi se formeaza in adancul poporului nostru adevaratii crestini. Acest text contine mult adevar dar si simplifica istoria de 2000 de ani a crestinismului. Din secolul III in secolul IV au fost mii de crestini martirizati pe teritoriul Romaniei de azi.

Ei au fost romani, stramosii romanilor. incepand cu Evul Mediu au existat o multime de adevarati crestini greco-ortodocsi in toate nivelele societatii. Marea Reforma a influentat crestinismul romanesc incepand cu secolul XVI si XVII. Biserica Greco-Catolica (Unita cu Roma) a aparut in secolul XVIII si a ajutat poporul roman sa devina o natiune moderna. Trezirea evanghelica romaneasca a inceput de fapt la sfarsitul secolului XIX cu Miscarea Baptista si s-a dezvoltat in prima jumatatea a secolului XX.

Articolul lui Sevastos este un document istoric fiind scris pentru ca sa apere libertatea religioasa a penticostalilor, principala miscare a acestei treziri religioase.
Cativa scriitori neevanghelici au sugerat ca penticostalismul a ajuns in Romania din SUA in jurul anului 1910. I. M. Popescu a spus ca un emigrant roman, Pavel Budeanu a raspandit ideile penticostale inainte de de 1918. printr-o revista romaneasca aparuta in SUA. in 1919 o sasoaica baptista din satul Darlos, de langa Medias (Transilvania) a fost prima persoana care a experimentat in Romania botezul cu Duhul Sfant cu semnul vorbirii in alte limbi, prin influenta americana desigur.
Home | Termeni si conditii | Politica de confidentialitate | Cookies | Help (F.A.Q.) | Contact | Publicitate
Toate imaginile, textele sau alte materiale prezentate pe site sunt proprietatea referat.ro fiind interzisa reproducerea integrala sau partiala a continutului acestui site pe alte siteuri sau in orice alta forma fara acordul scris al referat.ro. Va rugam sa consultati Termenii si conditiile de utilizare a site-ului. Informati-va despre Politica de confidentialitate. Daca aveti intrebari sau sugestii care pot ajuta la dezvoltarea site-ului va rugam sa ne scrieti la adresa webmaster@referat.ro.