Orzul

Trimis la data: 2005-06-05
Materia: Agronomie
Nivel: Facultate
Pagini: 22
Nota: 7.17 / 10
Downloads: 1548
Autor: Sabina
Dimensiune: 42kb
Voturi: 60
Tipul fisierelor: doc
Acorda si tu o nota acestui referat:
Orzul - Boabele de orz sunt utilizate în alimentaţia omului, furajarea animalelor si în industria berii. În regiunile înalte din Asia şi Nordul Africii, orzul este principala cereală panificabilă. Pentru îmbunătăţirea calităţii pâinii făina de orz se foloseşte în amestec cu cea de grâu.Orzul
Orzul - Din boabele de orz, prin prelucrare, se obţin diverse specialităţi înlocuitori de cafea, făină si siropuri de malţ, utilizate în industria dulciurilor si medicamentelor (DRĂGHICI si colab., 1975).

Orzul - În hrana animalelor, boabele de orz constituie un furaj concentrat valoros, datorită conţinutului ridicat în hidraţi de carbon si proteine. Valoarea furajeră a boabelor de orz este comparabilă cu cea a boabelor de porumb, chiar superioară acestora, datorită conţinutului mai mare în proteine.

Paiele de orz au o valoare nutritivă superioară celor de grâu, ovăz si secară, putând fi utilizate ca furaj fibros în hrana animalelor.
Orzul se poate cultiva si pentru furaj verde singur sau în amestec cu o leguminoasă (borceag).

Borhotul de bere ce rezultă în procesul de obţinere a berii, este un furaj lactogen valoros, utilizat în hrana vacilor pentru lapte.
În industria berii, orzoaica, datorită conţinutului mai redus în proteine, constituie materia primă de bază, asigurând limpezirea mai bună si creşterea extractului berii. Boabele de orz se folosesc ca materie primă şi în industria alcoolului, dextrinei, glucozei, etc.

Compoziţia chimică.

Compoziţia chimică a boabelor de orz este influenţată de factorul genetic şi de condiţiile de mediu, înregistrându-se varietăţi importante ale conţinutului de proteină şi amidon ( tabelul 1.3.1.). Orzul are un conţinut mai mare în proteină şi mai redus în amidon, decât orzoaica.

Conţinutul în proteină este favorizat de climatul cald şi uscat, care scurtează perioada umplerii boabelor, determinând o cantitate mai mică de amidon acumulată. De asemenea, îngrăşămintele cu azot şi fertilitatea ridicată a solului măresc procentul de proteină, din boabe.

Orzoaica, utilizată în industria berii, trebuie să aibă un conţinut în proteină de 10 - 12 %, care se poate obţine în condiţiile climatului umed şi răcoros, ce favorizează acumularea amidonului, în detrimentul proteinei. Boabele de orzoaică pentru bere trebuie să fie mari (MMB 40 -48 g) uniforme, cu o energie germinativă ridicată favorizând obţinerea unui malţ de bună calitate. Compoziţia chimică este prezentată în tabelul 1.3.2.

Proteina orzului este săracă în argimină şi triptofan, iar glicocolul, lizina şi metionina lipsesc. Gluteina este foarte săracă sau lipsită de gluten, ceea ce explică însuşirile panificabile slabe ale făinii de orz (BÎLTEANU şi colab., 1983). Conţinutul ridicat în celuloză, datorat paleelor care îmbracă boabele, face orzul mai puţin recomandat în hrana păsărilor. Boabele de orz nu conţin vitaminele A şi D.

Răspândirea

Dinamica suprafeţelor şi producţiilor la nivel mondial este prezentată în tabelele 1.3.3. şi 1.3.4. Cele mai mari producţii medii (kg/ha), s-au obţinut în: Irlanda (6000), Belgia şi Luxemburg (5653), Arabia Saudită (5556), Franţa (5439), Austria (5413), Olanda (5200), Germania (5063).
Home | Termeni si conditii | Politica de confidentialitate | Cookies | Help (F.A.Q.) | Contact | Publicitate
Toate imaginile, textele sau alte materiale prezentate pe site sunt proprietatea referat.ro fiind interzisa reproducerea integrala sau partiala a continutului acestui site pe alte siteuri sau in orice alta forma fara acordul scris al referat.ro. Va rugam sa consultati Termenii si conditiile de utilizare a site-ului. Informati-va despre Politica de confidentialitate. Daca aveti intrebari sau sugestii care pot ajuta la dezvoltarea site-ului va rugam sa ne scrieti la adresa webmaster@referat.ro.