Osciloscopul catodic - aplicatii in medicina

Trimis la data: 2004-05-28
Materia: Automatica
Nivel: Liceu
Pagini: 6
Nota: 8.22 / 10
Downloads: 3679
Autor: Vasiloiu Razvan
Dimensiune: 215kb
Voturi: 200
Tipul fisierelor: doc
Acorda si tu o nota acestui referat:
Osciloscopul catodic este un aparat de masurare sau observare, care utilizeaza unul sau mai multe fascicule de electroni pentru a da o reprezentare a valorilor instantanee ale semnalului electric masurat in functie de diverse marimi variabile, dintre care cel mai des intâlnita este timpul. Aceasta reprezentare se realizeaza pe ecranul unui tub catodic, de unde si denumirea de osciloscop catodic. Este instrumentul tipic de analiza a semnalelor in domeniul amplitudine - timp.
Osciloscopul a devenit tot mai mult un aparat universal de masurat, datorita numarului mare de parametri ai semnalelor electrice care se pot analiza: perioada, frecventa;timpi de crestere, de cadere ai fronturilor impulsurilor;intârzierea, durata, factorul de umplere.

În 1897 a fost inventat primul tub cu raze catodice.La început a fost utilizat în oscilografe. Mulţi cercetători au încercat să îmbunătăţească tubul cu raze catodice pentru afişarea imaginilor fotografice. Manfred von Ardenne a produs un tub de joasă tensiune care a fost introdus de inginerii de la General Radio Co în primul osciloscop rudimentar cu tub cu raze catodice (1931). Aparatul era compus din două părţi :

• Un tub cu raze catodice , cu diametrul de 6 inch (15,2 cm), protejat printr-un cilindru exterior la bombardamentele ionice
• O cutie în care erau montate circuitele pentru controlul focalizării.

S-au obţinut astfel semnale vizibile în prezenţa luminii ambiante. Durata de viaţă a tubului era de 1000 de ore, iar preţul de vânzare de 265 dolari. Osciloscopul modern a fost dezvoltat de Allen Du Mont, care a deschis un laborator pentru proiectarea tuburilor cu raze catodice (1931).Cu un astfel de tub, în anul 1932 Du Mont a realizat un osciloscop cuprinzând atât circuitele pentru controlul focalizării cât şi sursa de alimentare şi circuitele de baleiaj pe care a început să le comercializeze la preţul de 185 dolari.

Îmbunătăţirea tubului cu raze catodice, în principal prin scăderea potenţialului anodului, alegerea unor noi materiale pentru ecran şi controlul intensităţii fasciculului de electroni, au permis obţinerea în laboratoarele Du Mont a unui osciloscop cu o frecvenţă de baleiaj de 10-5000 Hz (1933), model îmbunătăţit ulterior, ajungându-se practic la forma osciloscopului modern(1934) cu linii de măsură gravate pe sticla ecranului şi butoane pentru reglajul continuu al baleiajului şi focalizării.Un osciloscop similar destinat însă tehnicienilor, pentru lucrările de service a fost lansat în anul 1935 de firma RCA.

Instrumentul cel mai apropiat inginerilor, osciloscopul , a cunoscut îmbunătăţiri majore în perioada anilor ’50 şi ’60 datorită utilizării unei configuraţii elicoidale a plăcilor de post-accelerare la tuburile cu raze catodice, fapt care a permis obţinerea unei străluciri mărite a afişării şi creşterea vitezei de scriere; ca urmare frecvenţa limită a evoluat de la 10 MHz la 100 MHz.

Există mai multe criterii de clasificare :
a. Dupa modul de tratare a semnalelor analizate deosebim:
– osciloscoape analogice, in care prelucrarea are loc numai in circuite analogice;
– osciloscoape numerice (digitale), in care semnalul este convertit sub forma numerica, prelucrat astfel si reconvertit in analogic pentru afisare;
– combinate.

b. Dupa modul de analiza a semnalelor in domeniul timp, deosebim urmatoarele tipuri de osciloscoape:
– osciloscoapele de timp real: sunt osciloscoapele la care intre fiecare punct al imaginii de pe ecran si fiecare valoare momentana a semnalului exista o corespondenta biunivoca. Banda lor de frecventa poate atinge 500 MHz;
– osciloscoapele cu esantionare (DSO- Digital Sampling Oscilloscope), cu care, aplicând o tehnica speciala de esantionare, se pot analiza semnale cu frecvente de pâna la 50 GHz. Datorita acestei tehnici ele se mai numesc si osciloscoape de "timp translatat".

O alta categorie de osciloscoape sunt cele cu memorie: in tehnica analogica acestea sunt echipate cu tuburi catodice al caror strat de luminofor prezinta proprietatea de remanenta a imaginii; ele sunt deosebit de utile in analiza fenomenelor tranzitorii (foarte rapide si care nu se repeta).
Home | Termeni si conditii | Politica de confidentialitate | Cookies | Help (F.A.Q.) | Contact | Publicitate
Toate imaginile, textele sau alte materiale prezentate pe site sunt proprietatea referat.ro fiind interzisa reproducerea integrala sau partiala a continutului acestui site pe alte siteuri sau in orice alta forma fara acordul scris al referat.ro. Va rugam sa consultati Termenii si conditiile de utilizare a site-ului. Informati-va despre Politica de confidentialitate. Daca aveti intrebari sau sugestii care pot ajuta la dezvoltarea site-ului va rugam sa ne scrieti la adresa webmaster@referat.ro.