Osciloscopul si monitorul color

Trimis la data: 2005-04-09
Materia: Fizica
Nivel: Liceu
Pagini: 5
Nota: 7.00 / 10
Downloads: 1914
Autor: Andrei Nourescu
Dimensiune: 121kb
Voturi: 97
Tipul fisierelor: rtf
Acorda si tu o nota acestui referat:
Osciloscopul catodic, aparat de masura electronic clasic in laborator si in domeniul verificarilor, permite reprezentarea variatiei uneia sau mai multor marimi de masura in functie de o alta marime, pe un ecran plat de tub cinescop.
In mod special este indicat pentru aceasta un osciloscop analogic obisnuit pentru reprezentarea variatiilor de semnal periodice, deoarece prin declansarea comandata de semnalul de masurare (declansarea prin impuls) a baleiajului fasciculului electronic poate fi realizata o imagine stabila pe ecran.

1.1 Tubul catodic

Inima unui osciloscop o reprezinta tubul catodic, a carui constructie este reprezentata de figura 5-10. Dintr-un catod, in general incalzit indirect, sunt emisi electroni si accelerati in directia anodului pozitiv, care este pus sub o tensiune de cativa kilovalti fata de catod.

Intensitatea fascicolului de electroni poate fi reglata prin electrodul de comanda, incarcat negativ. Prin aceasta este de exemplu posibil ca fasciculul de electroni sa fie comandat intunecat la anumiti timpi. Electrodul lentila serveste pentru focalizarea fasciculului de electroni pe ecranul fluorescent.

Prin aceasta se obtine un punct luminos precis, respectiv o pata de lumina precisa. Deflectia fasciculului de electroni are loc electrostatic datorita placilor de defelctie pe directiile x si y, placi care sunt conectate la tensiunile de deflectie Ux si Uy.

1.2 Reprezentarea variatiei in timp a semnalelor de masuri periodice
Pentru reprezentarea pe un osciloscop a variatiei y(t) in functie de timp a unui semnal de masura periodic este in primul rand necesar un generator de baleaj pe orizontala, care - pornind de la tensiune initiala negativa - produce o tensiune in dinti de fierastrau liniar cresacatoare in timp pentru placile de deflectie pe axa x.

Semnalul de masurat ca atare este aplicat pe placile de deflectie din directia y. Imaginea pe ecran care ia nastere se poate construi in conformitate fig. 5-12 din variatia in raport cu timpul tensiunii semnalului de masurat y(t) - in exemplu sinusoidala - si din tensiunea in dinti de fierastrau x(t).
Home | Termeni si conditii | Politica de confidentialitate | Cookies | Help (F.A.Q.) | Contact | Publicitate
Toate imaginile, textele sau alte materiale prezentate pe site sunt proprietatea referat.ro fiind interzisa reproducerea integrala sau partiala a continutului acestui site pe alte siteuri sau in orice alta forma fara acordul scris al referat.ro. Va rugam sa consultati Termenii si conditiile de utilizare a site-ului. Informati-va despre Politica de confidentialitate. Daca aveti intrebari sau sugestii care pot ajuta la dezvoltarea site-ului va rugam sa ne scrieti la adresa webmaster@referat.ro.