Osmoza

Trimis la data: 2011-01-07 Materia: Fizica Nivel: Liceu Pagini: 4 Nota: / 10 Downloads: 1950
Autor: Sav alexandra Dimensiune: 11kb Voturi: Tipul fisierelor: doc Acorda si tu o nota acestui referat: 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10
vezi mai multe detalii vezi mai putine detalii
Raporteaza o eroare
Referat despre Osmoza
Osmoza este difuzia unui solvent (de obicei apa) printr-o membrana semipermeabila,dintr-o solutie cu concentratie mica de solvat(potential mare al apei)intr-o solutie cu concentratie mare de solvat(potential mic al apei),pana la un anumit gradientde concentratie al solutiei.Este un proces fizic in care un solvent de deplaseaza,fara a primi energie,printr-o membrana semipermeabila(permeabila la solvent,dar nu si la solutie) separandu-se in doua solutii de concentratii diferite.Acest efect poate fi masurat prin cresterea presiunii solutiei hipertonice,fata de cea hipotonica.

Referat despre Osmoza
Presiunea osmotica este definita ca presiunea necesara pentru a mentine echilibrul,fara o miscare a solventului.Presiunea osmotica este o proprietate asociativa,aceasta insemnand ca proprietatea depinde de concentratia molara a solutiei dar nu si de identitatea sa.

Membrana cu permeabilitate selectiva permite difuziunea apei nu si a substantei dizolvate.Multe membrane celulare se comporta in acest fel,osmoza fiind un mecanism vital in transportul lichidelor in cadrul organismelor vii.

Osmoza este importanta in sistemele biologice unde multe membrane biologice sunt semipermeabile.In general aceste membrane sunt impermeabile la solutii organice cu molecule mari precum polizaharidele in timp ce sunt permeabile la apa si solutii cu molecule de volum mic,neincarcate.

Permeabilitatea poate depinde de proprietatile solubilitatii,sarcina,sau dimensiunile moleculare ale solutiei.Moleculele de apa trec prin peretii celulei de plasma,tonoplast (vacuola)sau protoplast in doua modalitati sau direct prin difuziune prin stratul dublu fosfolipid sau prin aquapori(mici proteine transmembrana similare cu cele din difuzia facilitata si de la crearea canalelor de ioni).

Osmoza poate sa apara atunci cand exista o membrana semipermeabila,cum ar fi membrana celulara.Cand o celula este scufundata in apa,moleculele de apa traverseaza membrana celulara din zona cu o concentratie redusa de solvat catre o zona cu o concentratie ridicata de solvat.Acest proces poarta denumirea de osmoza.

Atunci cand membrana selectiva apare de-o parte si de alta apa,moleculele acesteia trec dintr-o parte in alta,in ambele sensuri cu acelasi flux.Nu exista un flux net de apa prin membrana.Cu toate acestea in cazul in care exista o solutie pe de o parte si apa pura pe de alta parte asupra membranei se exercita presiune din ambele parti datorita moleculelor.

Cu toate acestea moleculele de solvat nu vor reusi sa traverseze membrana datorita dimensiunilor lor mult mai redusa.Acest lucru va determina un flux net de apa la partea cu solutie.In cazul in care membrana nu se sparge acest flux net va incetini si in cele din urma se va opri atunci cand se obtine un echilibru intre presiunile celor 2 faze asupra membranei.

In mod normal apa pura difuzeaza prin membrana semi-permeabila din celula cu concentratie mai mica in celula cu concentratie mai mare,avand tendinta de egalizare a concentratiilor in ambele celule si deci de stabilire a echilibrului.

OSMOZA INVERSA:
Osmoza inversa este un proces tehnic care aplica fenomenul de osmoza in sens invers.Este o metoda de filtrare care inlatura multiple molecule mari si ioni din diferite solutii.Pe partea cu concentratia de ioni mai ridicata este aplicata o presiune care preseaza moleculele de apa spre partea cu concentratia mai scazuta de ioni.Materiile organice si anorganice dizolvate in apa de intrare precum si microorganismele prezentate in ea au dimensiuni moleculare mult mai mari decat porii ultrafini ai membranei semipermeabile si nu pot difuza spre partea cu apa filtrata.

Astfel pe partea cu apa filtrata se acumuleaza numai molecule de apa,impuritatile din apa de intrare fiind retinute de membrana semipermeabila.De exemplu,porii membranei semipermeabile au o dimensiune de cca 0,0001 microni,virusii au dimensiuni cuprinse intre 0,02 si 0,04 microni iar bacteriile au dimensiuni cuprinse intre 1 si 4 microni.

Pentru a impiedica blocarea membranei cu impuritatile din apa de intrare,impuritatile retinute de membrana trebuie spalate continuu de pe membrana(clatirea membranei).O instalatie cu osmoza inversa produce deci in afara de apa pura si apa reziduala care contine impuritatile din apa de intrare si este deversata in canalizare.

Stiri
Nota explicativa
Referatele si lucrarile oferite de Referate.ro au scop educativ si orientativ pentru cercetare academica.

Iti recomandam ca referatele pe care le downloadezi de pe site sa le utilizezi doar ca sursa de inspiratie sau ca resurse educationale pentru conceperea unui referat nou, propriu si original.

Referat.ro te invata cum sa faci o lucrare de nota 10!
Noutati
Stiri educatie
Linkuri utile
Programeaza-te online la salonul favorit Descarca gratuit aplicatiile pentru iOS si Android Materiale educative Jocuri Cele mai tari jocuri de pe net Referate scoala Resurse, lucrari, referate materiale pentru lucrari de nota 10
Toate imaginile, textele sau alte materiale prezentate pe site sunt proprietatea referat.ro fiind interzisa reproducerea integrala sau partiala a continutului acestui site pe alte siteuri sau in orice alta forma fara acordul scris al referat.ro. Va rugam sa consultati Termenii si conditiile de utilizare a site-ului. Informati-va despre Politica de confidentialitate. Daca aveti intrebari sau sugestii care pot ajuta la dezvoltarea site-ului va rugam sa ne scrieti la adresa webmaster@referat.ro.