Otetul balsamic

Trimis la data: 2016-01-26
Materia: Agronomie
Nivel: Facultate
Pagini: 8
Nota: 9.00 / 10
Downloads: 0
Autor: anelis
Dimensiune: 398kb
Voturi: 1
Tipul fisierelor: doc
Acorda si tu o nota acestui referat:
Otetul balsamic traditional de Modena este un condiment "aristocratic" ce provine din cele mai vechi timpuri. Otetul a fost mentionat chiar si in Biblie si in multe alte carti mai apoi, ca ingredient pentru asezonarea mancarurilor. Chiar si romanii au avut o predilectie pentru introducerea aromelor dulcegi prin adaugarea in otet (sau chiar in vin) a unor substante ce aduceau o nota dulce (de exemplu, miere) sau foarte aromata (cum ar fi menta, ienuparul, chimenul) acestor produse.
Italia este situata inspre mijlocul Marii Mediterane, fiind foarte bogata in diverse sorimente si produse alimentare traditionale. Intre acestea, un produs italian foarte caracteristic, cu o locatie foarte specifica, este otetul balsamic de Modena.

Termenul "balsamic" provine din combinatia foarte interesanta dintre senzatiile dulce si acru (in comparatie cu aroma mult mai acida a produselor similare frantuzesti. De fapt, aceasta aroma combinata "dulce si acru" este obtinuta prin amestecarea vinului de struguri cu must fiert (sapa in italiana) sau zahar.

I se spune "balsamic" pentru ca are consistenta si aroma rasinei din care sunt facute butoaiele in care este tinut. Otetul balsamic traditional si original se face doar in regiunile italienesti Modena si Reggio, din mustul strugurilor din sortimentul Trebbiano. Se pot folosi si alte tipuri de struguri - Lambrusco, Ancellotta, Sauvignon si Sgavetta.

Otetul balsamic comercializat la ora actuala in lume trebuie sa indeplineasca urmatoarele caracteristici:
- Aspect: limpede, de culoare maroniu inchis;
- Miros: caracteristic, persistent, intens si delicat, placut acetic, cu note lemnoase;
- Aroma: acrisor-dulce, balansat, placut, caracteristic;
- Densitate relativa la 20ÂșC: nu mai putin de 1.06 pentru produsul rafinat;
- Continutul de alcool etilic: nu mai mult de 1.5% (procente volumice);
- Continutul de extract uscat: minimum 30 g/L;
- Aciditatea totala: minimum 6%;
- Dioxid de sulf total: maximum 100 mg/L;
- Continutul de cenusa: minimum 2.5 %;
- Contintul de zaharuri reducatoare: 110 g/L;[1-10]

Metode de obtinere

Exista mai multe retete utilizate pentru obtinerea otetului balsamic traditional, pornind de la cele traditionale din cele mai vechi timpuri pana la metodele mai moderne, cum sunt metodele folosite de familiile Modeneze si metoda Agazzotti.

Metoda utilizata astazi a fost introdusa de expertul in producerea de otet balsamic, Francesco Agazzotti (1811-1890). Acesta a fost un entuziast cunoscator si producator a acestui faimos otet, care a trimis o scrisoare producatorului de vin al Casei Monferrato, Ottavio Ottavi, prin care propunea construirea unor pivnite pentru aest produs. Acesta a fost primul pas important in productia la scara industriala a otetului balsamic de Modena ("Aceto Balsamico di Modena").[2]

Metoda presupunea utilizarea doar a strugurilor albi Trebbiano pentru obtinerea mustului, care se fierbea foarte lent in recipiente mari cu reducerea volumului cu 20-30%. Acesta era apoi invechit in barele de lemn pentru cel putin 12 ani. Aceasta metoda conducea la obtinerea unui produs de culoare maroniu inchis cu o textura siropoasa, cu o aciditate placuta si atractiva, in timp ce aroma era o combinatie intre dulceag si acrisor, cu o usoara nota fructata.

Aceasta metoda permitea obtinerea unor produse pentru consum familial, iar pentru vanzarea pe piata cantitatile sunt foarte limitate. Chiar si astazi exista familii care produc acest otet prin metoda originala. Otetul obtinut astazi pentru comercializare, utilizeaza o tehnica modificata, prin care saba (mustul fiert) este amestecat cu otet de vin si alte ingrediente.
Home | Termeni si conditii | Politica de confidentialitate | Cookies | Help (F.A.Q.) | Contact | Publicitate
Toate imaginile, textele sau alte materiale prezentate pe site sunt proprietatea referat.ro fiind interzisa reproducerea integrala sau partiala a continutului acestui site pe alte siteuri sau in orice alta forma fara acordul scris al referat.ro. Va rugam sa consultati Termenii si conditiile de utilizare a site-ului. Informati-va despre Politica de confidentialitate. Daca aveti intrebari sau sugestii care pot ajuta la dezvoltarea site-ului va rugam sa ne scrieti la adresa webmaster@referat.ro.