Oxidarea si oxizii

Trimis la data: 2003-12-09 Materia: Chimie Nivel: Gimnaziu Pagini: 5 Nota: / 10 Downloads: 7352
Autor: Sorin Moldoveanu Dimensiune: 10kb Voturi: Tipul fisierelor: doc Acorda si tu o nota acestui referat: 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10
vezi mai multe detalii vezi mai putine detalii
Raporteaza o eroare
Oxidarea – este procesul prin care un atom sau un ion isi mareste valenta pozitiva sau isi micsoreaza valenta negativa ca urmare a pierderii unui anumit numar (1,2,3) de electroni. Elementul care pierde electronii este oxidat. Procesul decurge in prezenta unui reactant capabil sa capteze electronii pierduti (deci care are un caracter oxidant) si care in acest proces se reduce.

Oxidarea si oxizii Oxidarea – este procesul prin care un atom sau un ion isi mareste valenta pozitiva sau isi micsoreaza valenta negativa ca urmare a pierderii unui anumit numar (1,2,3) de electroni. De exemplu:
Na - e- Na+
Fe2+ - e- Fe3+
Cl- - e- Cl
HO- - e- HO (radical)

Elementul care pierde electronii este oxidat. Procesul decurge in prezenta unui reactant capabil sa capteze electronii pierduti (deci care are un caracter oxidant) si care in acest proces se reduce. Oxidul de aluminiu – Al2O3, oxid al aluminiului trivalent, masa moleculara 101,94. Apare in natura sub forma de corindon.

Se poate obtine prin calcinarea hidroxidului de aluminiu. Se pre- zinta in doua modificatii cristaline, care se gasesc in urmatorul raport: γ-Al2O3 (cubic) 1000˙C α-Al2O3 (corindon hexagonal) Oxidarea si oxizii Substanta alba, greu fuzibila, greu solubila in apa si in acizi.

Este adus in solutie prin topire cu sulfat acid de potasiu, cand trece in alaun solubil, sau cu hiroxid de sodiu, cand trece in aluminat de sodiu solubil. Prin topire cu oxizi metalici formeaza oxizi micsti de forma MIAlO2 (aluminati anhidri) sau MIIAl2O4 (spineli). Oxidul de calciu – CaO, substanta obtinuta prin descompunerea termica a carbonatului sau azotatului de calciu, masa moleculara 56,08:

CaCO3 CaO + CO2 - oxidul de calciu si dioxidul de carbon se obtin prin descompunerea termica a calcarului (piatra de var). Componentul principal al calcarului este CaCO3. Oxidul de calciu – varul nestins – are intrebuintari in constructii, in agricultura (la neutralizarea solurilor care sunt prea acide si in care nu s-ar putea dezvolta bine plantele); la fabricarea amoniacului, clorurii de var, azotatului de calciu, carbidului; la purificarea sucului zaharat in fabricile de zahar; in tabacarie; in industria metalurgica (fabricarea fontei); in industria sticlei etc.

Calcinarea carbonatului de calciu (a pietrei de var), amestecat cu cabune, se realizeaza industrial in cuptoare verticale. Oxidul de calciu reactioneaza cu apa, cu degajare de caldura (stingerea varului), formand hidroxid de calciu (var stins): CaO + H2O = Ca(OH)2 La cald se combina cu oxizi, cu formare de saruri. Se intrebu- inteaza la fabricarea varului stins, a carburii de calciu, ca agent bazic in metalurgie.

Oxidul de carbon – CO, substanta care rezulta prin arderea incompleta a carbonului, masa moleculara 28,01. In cantitati mici se gaseste in unele gaze vulcanice. Se obtine prin actiunea acidului sulfuric concentrat asupra acidului formic sau asupra acidului oxalic (la cald):

HCOOH CO + H2O;Acid formic;H2C2O4 CO2 + CO + H2O
Acid oxalic-monoxidul de carbon este edosebit de toxic, chiar si in cantitati mici: daca este inspirat, reactioneaza cu hemoglobina din sange, impiedicand-o sa transporte oxigenul catre celulele corpului.
Industrial se obtin cantitati mari de oxid de carbon din gazul de generator si gazul de apa.

Este un gaz incolor, inodor, greu de lichefiat, putin solubil in apa, toxic (blocheaza hemoglobina prin formare de carboxihemoglobina). Proprietatile fizice ale oxidului de carbon sunt foarte asemanatoare cu cele ale moleculei de azot, N2, datorita faptului ca cele doua substante au acelasi numar de electroni in molecula . Pe baza datelor experimentale referitoare la distantele interatomice, ca si la energia de legatura se atribuie moleculei de CO urmatoarea structura electronica:..C ≡ O+ .C = Ö ..

Oxidul de carbon reactioneaza la cald cu hidroxidul de sodiu sau de potasiu, conducand la formiatii respectivi (reactie pe baza careia este considerat anhidra acidului formic):CO + KOH = HCOOK Formiat de potasiu

Stiri
  • pag. 1
  • pag. 2
  • pag. 3
  • pag. 4
  • pag. 5

Nota explicativa
Referatele si lucrarile oferite de Referate.ro au scop educativ si orientativ pentru cercetare academica.

Iti recomandam ca referatele pe care le downloadezi de pe site sa le utilizezi doar ca sursa de inspiratie sau ca resurse educationale pentru conceperea unui referat nou, propriu si original.

Referat.ro te invata cum sa faci o lucrare de nota 10!
Linkuri utile
Programeaza-te online la salonul favorit Descarca gratuit aplicatiile pentru iOS si Android Materiale educative Jocuri Cele mai tari jocuri de pe net Referate scoala Resurse, lucrari, referate materiale pentru lucrari de nota 10
Toate imaginile, textele sau alte materiale prezentate pe site sunt proprietatea referat.ro fiind interzisa reproducerea integrala sau partiala a continutului acestui site pe alte siteuri sau in orice alta forma fara acordul scris al referat.ro. Va rugam sa consultati Termenii si conditiile de utilizare a site-ului. Informati-va despre Politica de confidentialitate. Daca aveti intrebari sau sugestii care pot ajuta la dezvoltarea site-ului va rugam sa ne scrieti la adresa webmaster@referat.ro.