Oxidul de carbon si intoxicatiile produse de acesta

Trimis la data: 2005-05-23 Materia: Medicina Nivel: Liceu Pagini: 5 Nota: / 10 Downloads: 2145
Autor: Antonia Dobre Dimensiune: 12kb Voturi: Tipul fisierelor: doc Acorda si tu o nota acestui referat: 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10
vezi mai multe detalii vezi mai putine detalii
Raporteaza o eroare
Este un gaz fără miros si fără gust , mai puţin dens decât aerul, puţin solubil in apa. Este una din cele mai importante otrăvuri de natură gazoasă. Ia naştere din arderile incomplete a combustibililor . Intoxicaţiile apar cel mai des în sezonul rece, ca urmare a folosirii surselor suplimentare de incălzire, a instalaţiilor defecte. In cea mai mare parte decesele s-au produs în locuinţe şi foarte puţine în garaje, 7%; intoxicaţiile voluntare fiind puţine (2,8%).

Oxidul de carbon


Este un gaz fără miros si fără gust , mai puţin dens decât aerul, puţin solubil in apa. Este una din cele mai importante otrăvuri de natură gazoasă. Ia naştere din arderile incomplete a combustibililor . Intoxicaţiile apar cel mai des în sezonul rece, ca urmare a folosirii surselor suplimentare de incălzire, a instalaţiilor defecte. In cea mai mare parte decesele s-au produs în locuinţe şi foarte puţine în garaje, 7%; intoxicaţiile voluntare fiind puţine (2,8%). Monoxidul de carbon este prima cauză mondială de mortalitate prin intoxicaţie.
Simptomele intoxicaţiei sunt diferite in funcţie de concentraţia lui in aer. La concentraţii de 80% omul moare imediat. La concentraţii intre 30-60% semnele intoxicaţiei acute sunt:dureri de cap, greţuri, ameţeli, tahicardie, tahipnee, şoc sau coma profundă. In intoxicaţiile mai uşoare apar: dureri de cap, greţuri uşoare .
Efectul toxic se explică prin afinitatea mare a oxidului de carbon faţă de hemoglobină. Prezintă o afinitate de 250 de ori mai mare pentru hemoglobină decât oxigenul şi formează impreună cu aceasta carboxihemoglobina (HbCO), un compus stabil, care nu mai poate să mai transporte oxigen şi apare hipoxia tisulară. Cantitatea de carboxihemoglobină depinde de concentraţia de oxid de carbon in aer .
Hemoglobina fătului are o afinitate pentru oxidul de carbon mult mai mare decât a mamei, de unde rezultă importanţa extremă a acestei intoxicaţii, care este responsabilă de moartea fătului sau de alterarea sistemului nervos central . Lipsa oxigenului este simţită mai ales la nivelul creerului si inimii . Alt efect consta in inactivarea mioglobinei, citocromilor şi a unor enzime prin legarea reversibilă a fierului.

Primul ajutor constă in :
- scoaterea victimei din mediul toxic la aer curat; - dacă victima este inconştientă, se culcă pe o parte, cu capul dat pe spate si bărbia ridicată, manevră care îi menţine căile respiratorii deschise, - dacă victima nu mai respiră se face resuscitare.
Tratamentul constă in terapia cu oxigen. Oxigenul descompune carboxihemoglobina in funcţie de concentraţie: la 3 atmosfere (oxigen hiperbar) descompune carboxihemoglobina la jumatate in 25 de minute iar la o atmosferă ( oxigen izobar ) in 80 de minute.
Evoluţia sănătăţii unei persoane intoxicate este greu de ştiut, conştiinţa revenindu-i dupa câteva ore sau zile, iar mortalitatea, cu toate mijloacele moderne, este de 4%. Cei ce revin la viaţa după o comă profundă şi prelungită pot rămâne cu afecţiuni neurologice.

Bibliografie:

Gh. Mogoş-Intoxicatii acute.Diagnostic.Trtament, Ed Medicala 1981, Bucuresti
Marţian Cotrău-Curs de toxicologie, Litografia UMF 1972, Iasi
http://www.presspro-medic.ro/articole/intoxicatia-cu-monixid-371.php
http://www.infomedica.ro/anul%202004/rez_7_2004/prezentare_3_2004.htm
MIORIŢA
- baladă populară -

1.BALADA POPULARĂ este cântată pe la petreceri sau hanuri de lăutari sau de ţărani, îşi are originea în trecuturi îndepărtate şi aduce teme şi motive de mare circulaţie despre păstori, haiduci, viteji ai neamului, etc. .
Fiind veche şi pentru că se cântă se mai numeşte şi cântec bătrânesc.

2. “MIORIŢA” reprezintă o capodoperă a culturii populare româneşti.

3. DEFINIŢIA:
Balada este o creaţie epică în versuri în care este povestită o întâmplare despre confruntarea dintre două sau mai multe personaje.

4.Ca specie a genului epic are narator omniscient, are personaje (ciobanii, mioara, măicuţa bătrână în planul imaginar).

5.SUBIECTUL se axează pe fapte şi întâmplări existând şi momente ale subiectului:
- expoziţiunea - cadrul (“Pe-un picior de plai / Pe-o gură de Rai”), personajele (“ciobanul moldovean, vrâncean şi ungurean”) şi timpul (“se cobor la vale”-toamna)
- intriga redă disperarea mioarei năzdrăvane care relatează stăpânului său complotul pus la cale de ceilalţi doi ciobani
- desfăşurarea acţiunii este incompletă. Ciobanul moldovean i se adresează oiţei cerându-i să-i împlinească ultimele dorinţe în cazul în care va muri. Moartea este ipotetică (“Şi DE-a fi să mor”)
Pentru că lipseşte punctul culminant şi deznodământul, balada “MIORIŢA” este considerată ATIPICĂ.

6. PREZENTAREA PERSONAJULUI PRINCIPAL PRIN RAPORTAREA LA 2 ÎNTÂMPLĂRI SEMNIFICATIVE Personajul principal, ciobanul moldovean, are o atitudine CALMĂ, acceptând moartea cu seninătate şi văzând-o ca pe o prelungire a vieţii în mijlocul naturii alături de fiinţele dragi (oile), alături de obiectele preferate (fluierele). Fiinţă de tip superior, el nu este RĂZBUNĂTOR nici RANCHIUNOS el încredinţând ritualul înmormântării sale tocmai duşmanilor săi.

7.Ca în orice baladă există, şi aici, MOTIVE LITERARE. Astfel apar motivul conflictului dintre ciobani, motivul mioarei năzdrăvane (animalul credincios), motivul testamentului ciobanului, motivul mamei care-şi caută fiul şi motivul morţii văzute ca o nuntă.

8.CONFRUNTAREA, specifică baladelor, este redată aici prin conflictul dintre ciobani dar apare o opoziţie şi în ce priveşte atmosfera senină de la început şi tensiunea ulterioară.

9. Fiind o baladă populară, creatorul anonim foloseşte o gamă variată de procedee şi mijloace artistice
- spre deosebire de alte balade “MIORIŢA” conţine secvenţe epice (întâmplările), lirice (monologul ciobanului) şi dramatice (dialogul cu oiţa).
- ca moduri de expunere se întâlnesc toate
Genialul poet popular a conceput acţiunea pe două planuri (real şi imaginar)
Este folosită cu talent: metafora (“Pe-un picior de plai / Pe-o gură de Rai”), repetiţia şi enumeraţia (“unu-i”), paralelismul uman / natural din portretul ciobanului (“Ochişorii lui / Mura câmpului”) şi alegoria moarte / nuntă.

10.Genialitatea poetului popular se intrevede şi din folosirea unor cuvinte cu valoare de simbol. Fluierele sugerează talentul şi sensibilitatea omului din popor iar vântul este un simbol al existenţei efemere

11.INCHEIERE
Powered by http://www.referat.ro/
cel mai complet site cu referate

Stiri
Nota explicativa
Referatele si lucrarile oferite de Referate.ro au scop educativ si orientativ pentru cercetare academica.

Iti recomandam ca referatele pe care le downloadezi de pe site sa le utilizezi doar ca sursa de inspiratie sau ca resurse educationale pentru conceperea unui referat nou, propriu si original.

Referat.ro te invata cum sa faci o lucrare de nota 10!
Linkuri utile
Programeaza-te online la salonul favorit Descarca gratuit aplicatiile pentru iOS si Android Materiale educative Jocuri Cele mai tari jocuri de pe net Referate scoala Resurse, lucrari, referate materiale pentru lucrari de nota 10
Toate imaginile, textele sau alte materiale prezentate pe site sunt proprietatea referat.ro fiind interzisa reproducerea integrala sau partiala a continutului acestui site pe alte siteuri sau in orice alta forma fara acordul scris al referat.ro. Va rugam sa consultati Termenii si conditiile de utilizare a site-ului. Informati-va despre Politica de confidentialitate. Daca aveti intrebari sau sugestii care pot ajuta la dezvoltarea site-ului va rugam sa ne scrieti la adresa webmaster@referat.ro.