Oze din Regnul Vegetal - structuri piranozice si furanozice

Trimis la data: 2013-01-04 Materia: Biologie Nivel: Facultate Pagini: 6 Nota: / 10 Downloads: 0
Autor: Tanser Amet Dimensiune: 513kb Voturi: Tipul fisierelor: doc Acorda si tu o nota acestui referat: 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10
vezi mai multe detalii vezi mai putine detalii
Raporteaza o eroare
Cel care incearca prima data sa denumeasca glucidele este C. Schmidt in anul 1844, care le denumeste hidrati de carbon datorita raportului observat intre atomii de hidrogen si oxigen de 2:1. S-a propus initial formula generala de Cn (H2O)n pentru glucidele simple, care ulterior a fost modificata in formula (CH2O)n, desi are unele inconveniente:
Hidrogenul si oxigenul nu sunt legati sub forma de molecule de apa de atomul de carbon. Exista substante de tipul aldehidei formice CH2O, acidul lactic C3(H2O)3, care nu sunt glucide.

Pentru a stabili structura ozelor, s-au efectuat reactii chimice asupra glucozei, care au condus la concluzia ca ozele au in general o catena neramificata, pe care sunt grefate grupe functionale hidroxil si o grupa functionala carbonil. Monoglucidele pot fi reprezentate prin mai multe formule de structura. Atomii de carbon se numeroteaza incepand cu cel purtator al grupei functionale carbonil (sau cel vecin ei in cazul cetozelor).In functie de natura grupei functionale carbonil avem aldoze ce contin o grupare aldehidica si cetoze ce contin o grupare cetonica. Dupa numarul atomilor de carbon din molecula lor avem: trioze, tetroze, pentoze, hexoze, etc.

Structura chimica a ozelor a fost stabilita pe urmatoarele date experimentale: Prin reducerea cu HI si fosfor rosu, conducand la n-hexan ceea ce arata ca au o catena linear;Dau reactii cu reactivi specifici gruparii carbonil;Prin oxidare blanda duc la acizi gluconici, ceea ce arata prezenta unei gruparii aldehidice. Reduse cu amalgam de sodium formeaza un hexitol care la acetilare formeaza hexacetat.
Aceste constatarii conduc la formula: OHC - (CHOH)n - CH2OH
Ozele cu 5, 6 atomi de C se gasesc sub forma ciclica semiacetalica, care este mai stabila decat forma liniara.

Forma aciclica este continuta la echilibru in proportie foarte mica.
Gruparea OH format prin semiacetalizare se numeste grupare semiacetalica sau glicozidica. Transformarea formelor liniare in structuri ciclice este insotita de dublarea stereoizomerilor, deoarece, atomul de carbon carbonilic, prin semiacetalizare devine asimetric si poate adopta doua configuratii sterice: α si β.

Acest gen de izomerie se numeste anomerie. Stereoizomerul in care hidroxilul glicozidic are aceeasi orientare cu hidroxilul de la carbon C2 al D-glucozei, se numeste anomerul α, iar cei cu hidroxilul orientat in directie opusa se numeste anomer β. In seria D a ozelor se atribuie anomerului α puterea rotatorie cea mai mare. Reactiile de semiacetalizare sunt reversibile si din aceasta cauza, in solutiile apoase ale ozelor, forma liniara se afla in echilibru cu structurile ciclice posibile.

Stiri
  • pag. 1
  • pag. 2
  • pag. 3
  • pag. 4
  • pag. 5
  • pag. 6

Nota explicativa
Referatele si lucrarile oferite de Referate.ro au scop educativ si orientativ pentru cercetare academica.

Iti recomandam ca referatele pe care le downloadezi de pe site sa le utilizezi doar ca sursa de inspiratie sau ca resurse educationale pentru conceperea unui referat nou, propriu si original.

Referat.ro te invata cum sa faci o lucrare de nota 10!
Linkuri utile
Programeaza-te online la salonul favorit Descarca gratuit aplicatiile pentru iOS si Android Materiale educative Jocuri Cele mai tari jocuri de pe net Referate scoala Resurse, lucrari, referate materiale pentru lucrari de nota 10
Toate imaginile, textele sau alte materiale prezentate pe site sunt proprietatea referat.ro fiind interzisa reproducerea integrala sau partiala a continutului acestui site pe alte siteuri sau in orice alta forma fara acordul scris al referat.ro. Va rugam sa consultati Termenii si conditiile de utilizare a site-ului. Informati-va despre Politica de confidentialitate. Daca aveti intrebari sau sugestii care pot ajuta la dezvoltarea site-ului va rugam sa ne scrieti la adresa webmaster@referat.ro.