Ozon

Trimis la data: 2008-01-17
Materia: Chimie
Nivel: Liceu
Pagini: n/a
Nota: 7.59 / 10
Downloads: 19
Autor: Georgiana R.
Dimensiune: 1124kb
Voturi: 642
Tipul fisierelor: ppt
Acorda si tu o nota acestui referat:
Atmosfera primară a Pământului era diferită de cea actuală având un caracter reducător datorită absenţei oxigenului. Datorită lipsei stratului de ozon protector viaţa nu ar fi fost posibilă decât in mediul acvatic, apa absorbind radiatia ultravioletă. Deşi au început să fie utilizate in respiraţie cantităţi din ce in ce mai mari de oxigen, totuşi cantităţile de oxigen eliberate prin fotosinteză depăşeau cu mult pe cele consumate in respiraţie.
Ozonul este o substanţă periculoasă pentru viaţă datorită caracterului său puternic oxidant. La nivelul mării aerul necontaminat conţine aprox. 0,03-0,1 ppm O3. La concentraţii mai mari de 0,6-0,8 ppm scade capacitatea vitală a organismului, apar tulburări in difuzia dioxidului de carbon datorită edemului pulmonar instalat.

Concentratia ozonului creste cu altitudinea înregistrându-se un maxim la 20-30 km si poate varia de la o zi la alta, mediile lunare indicand variaţii sezoniere. Cea mai mare parte din ozon se formează şi se distruge in zona cuprinsă între latitudinile 30 N, respectiv 30 S.
Termenul de gaura de ozon desemnează fenomenul de rarefiere a stratului de ozon stratosferic deasupra Antarcticii. Fotografiile făcute din satelit au indicat ca aceasta gaură se roteste in jurul. Polului Sud si revine in poziţia iniţială după o săptămână. In figura alăturată este prezentată distrugerea stratului de ozon deasupra Antarcticii, exprimarea concentraţiei ozonului făcându-se in unităti Dobson.

Teoria chimica privind cauzele formării găurii de ozon a fost emisă în urma determinărilor efectuate de experţii NOE (National Ozone Expedition) în 1986 şi susţine că ozonul este distrus prin intermediul lanţului catalitic al speciilor halogenate active. Expediţia a determinat în stratosferă cantităţi de ClO de 100 de ori mai mari decât în zonele temperate.La nivelul stratului de ozon şi deasupra acestuia radiaţia UV nefiltrată rupe legăturile chimice din freoni(clorofluorocarburi) si are loc eliberarea atomilor de halogen. Aceştia sunt extrem de reactivi şi se combină cu un atom de oxigen din molecula de ozon cu care formează oxidul de halogen care este puţin stabil şi reacţionează cu un atom liber de oxigen. Atomul de halogen astfel eliberat reacţionează cu o nouă molecula de ozon. In acest fel un singur atom de halogen poate distruge pana la o sută de mii de molecule de ozon.

In condiţiile extreme de deasupra Antarcticii procesul este accelerat în prezenţa cristalelor de gheaţă din norii stratosferici, astfel explicându-se diminuarea mai accentuată a stratului de ozon de la acest nivel.

Efectele degradării stratului de ozon
•modificarea stratificării termice a atmosferei cu apariţia modificărilor climatice
•modificări în distribuţia pe verticală a ozonului cu creşterea concentraţiei ozonului troposferic şi scădereaa concentraţiei ozonului stratosferic
•creşterea intensităţii radiaţiei ultraviolete cu efecte negative asupra organismelor vii asupra sănătăţii umane degradarea stratului de ozon determină apariţia unor maladii ale ochilor, pielii şi a unor maladii infecţioase
•reducerea activităţii de fotosinteză asupra unor tipuri vegetale asupra ecosistemelor acvatice: dereglarea strategiilor de adaptare (orientare, mobilitate), dezvoltarea anormală a organismelor marine
•Măsuri de protecţie a stratului de ozon

Acestea au în vedere in primul rând respectarea Convenţiei de la Viena şi a Protocolului de la Montreal. Convenţia de la Viena “Protecţia stratului de ozon”, intrată în vigoare in anul 1985 se referă la găsirea de “substanţe si tehnologii alternative”, la efectuarea de cercetări şi furnizarea de cunostinţe referitoare la substanţele care determină distrugerea stratului de ozon.

In 1988 s-a semnat la Montreal ‘’The Montreal Protocol Of Substances That Deplate the Ozone Layer” de către 36 de naţiuni, producătoare a 90 % din producţia mondială de freoni si haloni care prevedea ingheţarea la 1 ianuarie 1989 a producţiei de haloni şi reducerea producţiei de CFC-uri cu 50% până la mijlocul anului 1998, interzicerea fabricării anumitor tipuri de CFC-uri.
Home | Termeni si conditii | Politica de confidentialitate | Cookies | Help (F.A.Q.) | Contact | Publicitate
Toate imaginile, textele sau alte materiale prezentate pe site sunt proprietatea referat.ro fiind interzisa reproducerea integrala sau partiala a continutului acestui site pe alte siteuri sau in orice alta forma fara acordul scris al referat.ro. Va rugam sa consultati Termenii si conditiile de utilizare a site-ului. Informati-va despre Politica de confidentialitate. Daca aveti intrebari sau sugestii care pot ajuta la dezvoltarea site-ului va rugam sa ne scrieti la adresa webmaster@referat.ro.