Ozonul

Trimis la data: 2011-01-17 Materia: Chimie Nivel: Liceu Pagini: 8 Nota: / 10 Downloads: 1102
Autor: Badet Florina Dimensiune: 123kb Voturi: Tipul fisierelor: doc Acorda si tu o nota acestui referat: 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10
vezi mai multe detalii vezi mai putine detalii
Raporteaza o eroare
Reprezinta o molecula triatomica de oxigen. Are culoare albastruie si un miros intepator fiind prezent in atmosfera in concentratie de cca 0,04 ppm. Acesta se gaseste cca 90% in stratosfera si cca 10% in troposfera.
Termenul de ozon provine din grecescul "ozein" care inseamna "a mirosi".
Molecula de ozon este formata prin fotoliza moleculelor de oxigen (O2) sub actiunea radiatiilor UV si recombinarea atomilor de oxigen rezultati, cu moleculele de oxigen existente in atmosfera.

Ozonul bun - se afla in mod natural in stratosfera (15- 40 km) unde formeaza un strat protector impotriva razelor UV B (280-320 nm) solare. Acest ozon benefic datorita emanatiilor de chimicale antropogene se afla intr-un permanent proces de degradare.

Ozonul rau - se afla in atmosfera terestra joasa numita troposfera (pana la cca 12km) si este rezultat al reactiilor chimice, in prezenta luminii solare, dintre diferiti poluanti proveniti de la masini,uzine,termocentrale,rafinarii, etc. Formarea acestuia este accentuata in lunile de vara.

4. Primele semnale de alarma
Primele observatii cu privire la rezultatele reactiei CFC urilor cu oznul au fost facute de savantii americani M. Molina si S. Rowland in 1974. In 1985 cercetatorii de la British Antarctic Survey au descoperit o gaura in stratul de ozon deasupra Antarcticii. A fost momentul care a atras ingrijorarea mondiala privind deprecierea stratului de ozon.

Subtierea stratului de ozon este mai accentuata iarna si primavarara cand norii polari stratosferici(PSC) favorizeaza descompunerea CFC urilor si eliberarea clorului. Aceasta subtiere este potentata si de prezenta vortexului polar.

5. Substante care distrug stratul de ozon
Distrugerea ozonului este accelerata de unele gaze care contin azot, hidrogen, brom si clor. Acestea mai sunt cunoscute sub denumirea de ODS uri. Cele mai cunoscute chimicale care deterioreaza stratul de ozon (ODC uri) sunt: CFC urile (cloroflorocarbonii). In ultimii 30 de ani CFC urile constituie principala cauza a deteriorarii stratului de ozon. Acestea sunt grupate in urmatoarele categorii:

Freonii - reprezinta derivati halogenati ai hidrocarburilor saturate utilizati in producerea frigului artificial (instalatii casnice, comerciale si industriale) sau ca agenti de propulsare in industria cosmetica si farmaceutica. Acestia sunt foarte periculosi pentru mediu prin actiunea lor de epuizare a stratului de ozon.

Halonii - sunt spume utilizate la stingatoarele de incendii.Solventii (tetraclorura de carbon, metilcloroform) - reprezinta lichide de spalare - degresare utilizate in domenii ca: industria electronica, curatatorii chimice, industria constructiilor de masini, etc.

Protoxidul si oxizii de azot, monoxidul de carbon (CO), metanul (CH4), hidrogenul (H2), etc.ODS-urile se utilizeaza in urmatoarele sectoare: refrigerare, spume, aerosoli, stingerea incendiilor, solventi si fumigatia solului.

6. Cum are loc distrugerea ozonului stratosferic
In mod natural, stratul de ozon sufera o permanenta formare si disociere a moleculelor de ozon prin reactiile care au loc intre compusii naturali continand azot (eliberati de sol si de apa oceanelor), hidrogen (rezultat din vaporii de apa) si clor (eliberat de oceane).

Aceste reactii nu distrug echilibrul stratului de ozon stratosferic. Dezechilibrul este creat de aparitia in stratosfera a substantelor sintetice din clasele cloroflorocarburilor(CFC),hidroclorofluorocarburilor (HCFC), halonilor si a altor substante organice cu continut de halogeni (CH3CCl3, CCl4,CH3Br, etc).Acesti compusi au molecule stabile care ajung in stratosfera, unde sub actiunea radiatiei UV se disociaza rezultand atomul liber de clor (de halogen) care este foarte reactiv determinand descompunerea ozonului

Stiri
  • pag. 1
  • pag. 2
  • pag. 3
  • pag. 4
  • pag. 5
  • pag. 6
  • pag. 7
  • pag. 8

Nota explicativa
Referatele si lucrarile oferite de Referate.ro au scop educativ si orientativ pentru cercetare academica.

Iti recomandam ca referatele pe care le downloadezi de pe site sa le utilizezi doar ca sursa de inspiratie sau ca resurse educationale pentru conceperea unui referat nou, propriu si original.

Referat.ro te invata cum sa faci o lucrare de nota 10!
Linkuri utile
Programeaza-te online la salonul favorit Descarca gratuit aplicatiile pentru iOS si Android Materiale educative Jocuri Cele mai tari jocuri de pe net Referate scoala Resurse, lucrari, referate materiale pentru lucrari de nota 10
Toate imaginile, textele sau alte materiale prezentate pe site sunt proprietatea referat.ro fiind interzisa reproducerea integrala sau partiala a continutului acestui site pe alte siteuri sau in orice alta forma fara acordul scris al referat.ro. Va rugam sa consultati Termenii si conditiile de utilizare a site-ului. Informati-va despre Politica de confidentialitate. Daca aveti intrebari sau sugestii care pot ajuta la dezvoltarea site-ului va rugam sa ne scrieti la adresa webmaster@referat.ro.