PASTELURI - VASILE ALECSANDRI

Trimis la data: 2022-06-29
Materia: Romana
Nivel: Gimnaziu
Pagini: 6
Nota: 9.53 / 10
Downloads: 0
Autor: evelina_maria07
Dimensiune: 18kb
Voturi: 1
Tipul fisierelor: docx
Acorda si tu o nota acestui referat:
PASTELURI SI ANALIZA ACESTORA

Iarna
Oaspetii primaverii
Miezul iernei
Noaptea
Iarna
De Vasile Alecsandri

Din vazduh cumplita iarna cerne norii de zapada,
Lungi troiene calatoare adunate-n cer gramada;
Fulgii zbor, plutesc in aer ca un roi de fluturi albi,
Raspandind fiori de gheata pe ai tarii umeri dalbi.


Ziua ninge, noaptea ninge, dimineata ninge iara!
Cu o zale argintie se imbraca mandra tara;
Soarele rotund si palid se prevede printre nori
Ca un vis de tinerete printre anii trecatori.


Tot e alb pe camp, pe dealuri, imprejur, in departare,
Ca fantasme albe plopii insirati se perd in zare,
Si pe-ntinderea pustie, fara urme, fara drum,
Se vad satele perdute sub clabucii albi de fum.


Dar ninsoarea inceteaza, norii fug, doritul soare
Straluceste si dezmiarda oceanul de ninsoare.
Iata-o sanie usoara care trece peste vai...
In vazduh voios rasuna clinchete de zurgalai.

Poezia ,,Iarna ,, scrisa de Vasile Alecsandri face parte din seria artelor poetice si este considerata un pastel in care autorul impresioneaza mintea cititorului prin frumusetea nemarginita a naturii si a lumii de care este inconjurat. In incipitul primei strofe , autorul, Vasile Alecsandri, il introduce pe cititor intr-o lume de basm cuprinsa de dansul fulgilor de zapada, pretutuindeni aflati in comparatie cu dansul mirobolant al fluturilor, Fulgii zbor, plutesc in aer ca un roi de fluturi albi''.
In a doua strofa, eul liric prezinta consecintele nefaste ale timpului ireversibil care asterne peste intreaga tara, in orice parte a zilei, o patura de omat imaculata dar si mahnirea timpului ce nu se mai intoarce, ,, Ziua ninge, noaptea ninge, dimineata ninge iara!,, Peste aceste zestre ale iernii, trec usor norii plini de fum ce formeaza un cadru minunat si o imagine de pastel cat si exprima greutatea sufocanta cu care intreg satul este curprins in mainile timpului si al vremurilor ce au trecut , ,, se vad satele pierdute sub clabucii albi de fum'' .
In ultima strofa, eul liric aduce o raza de speranta si topeste intreaga stare de spirit exprimata prin metafora ,, oceanul de ninsoare''. Astfel, versul din final ,, in vazduh voios rasuna clinchete de zurgalai'' ofera muzicalitate si expresivitate acestui pastel si aduce o noua speranta si bucurie pentru noul anotimp care imbraca natura in straie noi ,de primavara.
In concluzie, poezia "Iarna " de Vasile Alecsandri, in care este descris un tablou deosebit de primavara, apartine speciei lirice pastel si este alcatuit cu ajutorul numeroaselor elemente si figuri de stil.
Home | Termeni si conditii | Politica de confidentialitate | Cookies | Help (F.A.Q.) | Contact | Publicitate
Toate imaginile, textele sau alte materiale prezentate pe site sunt proprietatea referat.ro fiind interzisa reproducerea integrala sau partiala a continutului acestui site pe alte siteuri sau in orice alta forma fara acordul scris al referat.ro. Va rugam sa consultati Termenii si conditiile de utilizare a site-ului. Informati-va despre Politica de confidentialitate. Daca aveti intrebari sau sugestii care pot ajuta la dezvoltarea site-ului va rugam sa ne scrieti la adresa webmaster@referat.ro.