PRINCIPIUL CONTRADICTORIALITATII IN PROCESUL PENAL

Trimis la data: 2020-07-14
Materia: Drept
Nivel: Facultate
Pagini: 18
Nota: 9.87 / 10
Downloads: 0
Autor: nicolaevici
Dimensiune: 27kb
Voturi: 1
Tipul fisierelor: docx
Acorda si tu o nota acestui referat:
Cuprins
Introducere
I. CONCEPTUL SI SEMNIFICATIA CONTRADICTORIALITATII IN PROCESUL PENAL
II. Esenta si importanta principiului contradictorialitatii in procesul penal al Republicii Moldova
III. Contradictorialitatea si corelatia ei cu unele principii ale procesului penal
IV. Repere teoretice privind contradictorialitatea in cadrul fazei de urmarire penala
Concluzii:
Bibliografie
Introducere

Transformarile de moment care se desfasoara in RM au - ca obiectiv - crearea statului de drept, in care modalitatea de solutionare a coraportului dintre interesele persoanei si cele ale statului se face la nivel optim. Or, forma contradictoriala a procesului penal are menire sa raspunda, in mod, egal la cerintele si principiile unui stat de drept. In procesul de reformare a sistemului judiciar pe ipoteza schimbarilor intervenite in viata social-politica a RM, notiunea de contradictorialitate se impune dintr-o noua perspectiva. In context, contradictorialitatea este insuficient cercetata in doctrina dreptului procesual penal.

Contradictorialitatea are o importanta deosebita pe intreaga parte a sistemului de procedura penala, determinand, pe multe directii, ponderea statutului juridic, raporturile de opozitie sau de colaborare dintre participantii la procesul penal, precum si relatiile juridice stabilite rezultativ intre participantii la proces si instanta de judecata. Stiinta dreptului procesual penal tine in vizor actual importanta principiului contradictorialitatii (daca ne referim la autorii I. Dolea, Gr. Theodoru, N. Volonciu). In acest sens, unii cercetatori s-au limitat doar la recunoasterea sau negarea contradictorialitatii ca principiu, alti autori indica la esenta, continutul si limitele acestui principiu fie izolat, fie in corelatie cu alte principii ale procesului penal (in special la determinarea principiului prezumtiei de nevinovatie, asigurarii si garantarii dreptului la aparare etc.). Pe seama acestor repere de analiza, nu se poate afirma, cu sufienta incredere, ca problemele din domeniul complex al contradictorialitatii au fost suficient cercetate, adica cercetari si studii monografice referitoare la mecanismul de realizare a principiului contradictorialitatii procesului penal din RM nu au fost realizate pana la moment. Or, fixarea procesuala a principiului contradictorialitatii nu a ajuns sa corespunda importantei pe care o are in cadrul reglementarii mecanismului procesual penal. Totusi predomina necesitatea de reformare substantiala a structurii procesului ca atare si a modalitatilor de repartizare pe masura unei depline corespunderi functiilor procesuale de baza. Este necesara, de asemenea, o revizuire a aspectului raporturilor juridice dintre participantii ajunsi in proces, dintre organele si persoanele care efectueaza urmarirea penala, pe de o parte, si banuiti, invinuiti, inculpati si persoanele care-i reprezinta si le apara interesele, pe de alta parte.

Teoria procesului penal, pana la etapa curenta, nu a oferit o apreciere juridica corespunzatoare periculozitatii inlocuirii, substituirii tendintei acuzatoriale in favoarea partii apararii. Daca - in cel dintai caz - sunt supuse pericolului prejudicierii drepturile si libertatile persoanei, apoi - in cazul al doilea - se impune abordarea pericolului securitatii statului si asigurarii ordinii de drept. In viziunea noastra, aceste tendinte sunt inadmisibile in egala masura in conditiile principiului contradictorialitatii.
Home | Termeni si conditii | Politica de confidentialitate | Cookies | Help (F.A.Q.) | Contact | Publicitate
Toate imaginile, textele sau alte materiale prezentate pe site sunt proprietatea referat.ro fiind interzisa reproducerea integrala sau partiala a continutului acestui site pe alte siteuri sau in orice alta forma fara acordul scris al referat.ro. Va rugam sa consultati Termenii si conditiile de utilizare a site-ului. Informati-va despre Politica de confidentialitate. Daca aveti intrebari sau sugestii care pot ajuta la dezvoltarea site-ului va rugam sa ne scrieti la adresa webmaster@referat.ro.