Pablo Picasso

Trimis la data: 2003-10-23
Materia: Istorie
Nivel: Gimnaziu
Pagini: 6
Nota: 7.48 / 10
Downloads: 10847
Autor: Cristi Paul
Dimensiune: 10kb
Voturi: 866
Tipul fisierelor: doc
Acorda si tu o nota acestui referat:
Pablo Picasso şi-a transformat viaţa în legendă. După ani petrecuţi printre boemii din Montmartre; a devenit–graţie geniului şi spiritului său inovator, dar totodată prieteniilor celebre-cel mai renumit pictor al secolului XX-lea .Pablo Picasso
Totul a început la Malaga când Jose Ruiz Blasco şi Maria Picasso Y Lopez s-au căsătorit (1880). Pe 25 octombrie 1881 la ora unsprezece vine pe lume primul lor copil . La naştere copilul nu vroia să respire ,toată lumea îşi facea griji pentru copil dar unchiul său a suflat un fum de trabuc ,copilul se strmbă şi începu să ţipe. Aşa a venit pe lume cel mai renumit pictor al secolului XX, Pablo Picasso.

Copilul avea o privire ardentă, intensă,care excita o puternică impresie oricui sta în contact cu el. Mama lui povestea : ’Era un copil angelic , frumos şi totodată demonic nu puteai să-ţi iei ochi de pe el ‘.El a învăţat să picteze de la tatăl său care era profesor la Şcala de Arte Frumoase din Malaga. În 1891, familia Ruiz se mută la Coruna.

Talentul lui îi uimeşte pe toţi profesori de acolo. El suportă cu greu educaţia şi rigoarea academică. O lovitură pentru el a fost moartea sorei lui mai mică Conchita. Ei se mută la Barcelona. Tatăl observă talentul copilului şi îi face cadou pensulele sale. Prin acest gest simbolic tatăl recunoaşte talentul fiului.

La Barcelona copilul îşi continuă studiile la Şcoala de Arte Frumoase din Barcelona. Manuel Pallares un coleg de-al lui spunea ‘ Rapiditatea cu care lucra îi uimea pe toţi, el pur şi simplu îi ignora pe toţi profesori ‘. Pe la sfrşitul anului 1897, părinţi îl trimiteau la studi la Academia de Pictură din Madrid copilul este exmatriculat de acolo pe motiv că spunea profesorilor glume şicane, se întoarce la Barcelona, apoi el îşi schimbă numele cu Picasso, numele mamei spunând: ‘ Sună bine ‘ Atmosfera din Barcelona unde înfloreşte modernismul sub tutueta lui Santigo Rosinola (1861-1981) I se potriveşte ca o mănuşă.

La localul Els Quatre Gats (La Patru Pisici) vin cei tri prieteni Pablo, Jaime, Manuel. Ei se numără printre obişnuiţi localului. Jaime Sabartes spunea : ‘ Picasso are un program de viaţă invariabil. Se culcă târziu, se trezeşte târziu, fregventează cafenele, face plimbări scurte şi apoi pictează. ‘. Picasso îşi expune pentru prima dată pânzele la Els Quatre Gats când avea nouăsprezece ani în 1900 şi apoi pleacă la Paris.

Picasso îşi va petrce următorii ani calătorind din Fraţa în Spania. În 1900 locuieşte pe strada Gabrielle pe dealul Montmartre, fregventează barurile şi bordelurile. Trăieşte o poveste de dragoste cu Odette. Mai vinde câteva tablouri unui negustor pe nume Pedro Manach şi visează să-l cunoască pe idolul său Toulouse-Lautrec(1864-1901) care tocmai pe vremea aceea murise în castelul Malrome.

Un alt negustor îi expune pânzele în galeria sa, acolo îl va întâlni pe poetul şi pictorul Max Jacob(1876-1944). Aşa începuse o prietenie de lungă durată. El îl descrise astfel: ‘ Era extraordinar de frumos, pe chipul lui ca sculptat în fildeş, fără nici cel mai mic rid, ardeau ochii (…), părul negru ca pana corbului îi cădea pe frunte ca o mângâiere. ‘. Între ani 1902-1902 ei vor locui împreună într-o mizerie cruntă. Pablo va picta în nuanţe de albastru, triste (perioada albastră).
Home | Termeni si conditii | Politica de confidentialitate | Cookies | Help (F.A.Q.) | Contact | Publicitate
Toate imaginile, textele sau alte materiale prezentate pe site sunt proprietatea referat.ro fiind interzisa reproducerea integrala sau partiala a continutului acestui site pe alte siteuri sau in orice alta forma fara acordul scris al referat.ro. Va rugam sa consultati Termenii si conditiile de utilizare a site-ului. Informati-va despre Politica de confidentialitate. Daca aveti intrebari sau sugestii care pot ajuta la dezvoltarea site-ului va rugam sa ne scrieti la adresa webmaster@referat.ro.