Pablo Picasso - despre cubism

Trimis la data: 2005-11-23
Materia: Arte plastice
Nivel: Liceu
Pagini: 8
Nota: 7.00 / 10
Downloads: 17
Autor: Vlad Petrache
Dimensiune: 4619kb
Voturi: 561
Tipul fisierelor: doc
Acorda si tu o nota acestui referat:
Intre anii 1907 si 1914 are loc in Franta cea mai importanta revolutie din istoria picturii,dupa cea a descoperirii perspectivei in perioada Renasterii. Initiat de francezul Georges Braque si spaniolul Pablo Picasso,cubismul va dobandi in scurta vreme numerosi adepti. Aceasta directie artistica va juca un rol urias in transformarea artelor plastice in secolul al XX-lea.
Pierre Daix scrie ca „In pofida legendei,nu exista un act de nastere al cubismului. Nu s-a nascut ca urmare a unei decizii sau a unui eveniment socant. Cubismul,fiind in felul sau o revolutie in toata puterea cuvantului,este mai mult o consecinta a unor transformari de lunga durata decat a unui eveniment usor de descris.”. Abordand lucrurile in felul acesta,istoricul de arta doreste sa sublinieze ceea ce diferentiaza cubismul de futurism de exemplu,a carui punere in practica este precedata de teoretizare,manifeste si declaratii programatice. Istoricii de arta au cazut totusi de acord cu privire la stabilirea primei opere cubiste si a imprejurarilor care au dus la nasterea termenului de cubism.

Negustorul de tablouri si criticul de arta Daniel-Henri Kahnweiler (1884-1979) recunoscuse anterior „Domnisoarele din Avignon” a lui Picasso ca fiind „momentul nasterii cubismului”.Intr-adevar,din multe puncte de vedere,acest tablou celebru prevesteste si pregateste revolutia cubismului. Pentru prima oara un pictor rupe intr-un mod atat de hotarat cu traditionala arta figurativa si cu modul de reprezentare bazat pe perspectiva,care guverna pictura inca din perioada Renasterii.

Dintre toate definitiile cubismului,indiscutabil se cuvine sa incepem cu cele care au fost formulate de insisi creatorii curentului.Braque afirma: „Pentru mine,cubismul,sau mai degraba cubismul meu-este un mijloc pe care l-am creat pentru propriul meu folos si a carui scop a fost mai presus de orice acela de a face ca pictura sa se poata gasi in sfera abilitatilor mele.”

Picasso pe de alta parte marturiseste:”(…)nu am avut nici cea mai mica intentie sa cream cubismu l-am vrut doar sa dam glas trairilor noastre”.Totusi definitia cea mai transparenta ii apartine lui Henri Matisse: ”cubismul este un realism descriptiv”. Intr-adevar,cubismul-in ciuda aparentelor -nu reprezinta distrugerea realismului;el pune sub semnul indoielii doar realismul iluzoriu(adica cel care naste iluzie,caci reproduce ceea ce vedem) care a luat nastere in Renastere odata cu descoperirea tehnicii perspectivei.

Cubistii au creat fara indoiala semne noi si tocmai in aceasta a constat multa vreme dificultatea descifrarii tablourilor lor. Cubismul prezinta fiinte si lucruri intr-o maniera in care nu au mai fost pana atunci percepute. Istoricii de arta disting trei faze ale cubismului. Prima dintre ele,cunoscuta sub numele de precubista si aflata sub puternica influenta a lui Cezanne,dureaza din anul 1907 pana in 1910.Ea va ramane sub influenta lui Cezanne si a celebrei lui recomandari de e „reda natura prin intermediul cilindrului ,sferei si conului”. Etapa urmatoare a cubismului care tine din 1910 pana in anul 1912, este cunoscuta sub numele de faza analitica.

Caracteristica aceastei faze este optiunea artistica de descompunere a obiectului reprezentat intr-o multime de suprafete mici,geometrizate. Ultima faza a cubismului,faza sintetica,contine o tehnica noua de reducere a culorii in operele cubistilor,permitandu-le totodata restabilirea contactului cu realitatea gratie asocierii unor motive care pot fi imediat recunoscute. Obiectele nu mai sunt descompuse in multe parti mici,ci sunt din nou unificate. Nu sunt totusi forme copiate dupa natura,ci semne simplificate,care trebuiau sa dezvaluie trasaturile esentiale ale lor.

PICASSO si-a transformat viata in legenda. Totul a inceput la Malaga,frumosul oras situat in Andaluzia. Jose Ruiz Blasco si Maria Picasso y Lopez se casatoresc in anul 1880. Pe 25 octombrie 1881,la ora 11 noaptea,vine pe lume primul lor copil. La nastere,copilul nu respira si toata lumea se temea ca nu avea sa supravietuiasca. Abia cand unchiul i-a suflat in fata fum de trabuc,Pablo se stramba si scoate primul tipat. Asa vine pe lume Picasso.

Copilul avea o privire intensa,ardenta,care exercita o puternica impresie asupra oricui intra in contact cu el. Mama povesteste:”Era un copil frumos,angelic si demonic totodata.Nu puteai sa-ti iei ochii de la el. ”Inca nu stie sa scrie cand incepe sa deseneze sub indrumarea tatalui,pictor si profesor la Scoala de Arte Frumoase din Malaga.
Home | Termeni si conditii | Politica de confidentialitate | Cookies | Help (F.A.Q.) | Contact | Publicitate
Toate imaginile, textele sau alte materiale prezentate pe site sunt proprietatea referat.ro fiind interzisa reproducerea integrala sau partiala a continutului acestui site pe alte siteuri sau in orice alta forma fara acordul scris al referat.ro. Va rugam sa consultati Termenii si conditiile de utilizare a site-ului. Informati-va despre Politica de confidentialitate. Daca aveti intrebari sau sugestii care pot ajuta la dezvoltarea site-ului va rugam sa ne scrieti la adresa webmaster@referat.ro.