Pablo Ruiz y Picasso

Trimis la data: 2006-05-31
Materia: Arte plastice
Nivel: Liceu
Pagini: 6
Nota: 8.67 / 10
Downloads: 12
Autor: Liviu nica
Dimensiune: 906kb
Voturi: 168
Tipul fisierelor: doc
Acorda si tu o nota acestui referat:
Picasso, Pablo Ruiz y (1881-1973), pictor spaniol, ce este considerat unul dintre cei mai importanti artisti din secolul 20. El a experimentat o mare varietate de stiluri si teme in intreaga sa cariera. Pe langa contributia lui Picasso la arta, el a fost printre primii ce au practicat acel nou curent numit cubism, a inventat colajul sau fotomontajul ca tehnica artistica, si a dezvoltat asamblarea in sculptura.
Picasso s-a nscut in Malaga, Spania cu numele pablo Ruiz si mai tarziu a adoptat numele de fata al mamei sale «Picasso » cum este el cunoscut astazi. Dar desi s-a nascut in Spania Picasso si-a trait mare parte din viata in Franta.

Tatal lui pictorului, ce era un profesor de arta, imediat si-a dat seama ca copilul lui Pablo era un copil minune. Pablo Picasso a studiat pentru prima data arta privat impreuna cu tatal sau iar apoi la Academia de Arte Frumoase din La Coruna din Spania unde a invatat si tatal sau.

Primele picturi ale lui Picasso cum ar fi ‘Studiul unui trunchi’ si ‘Dupa punerea tencuielii’ au demonstrat nivelul ridicat de competenta tehnica pe car il atinsese la numai 14 ani. In 1895 familia sa s-a mutat la Barcelona dupa ce tatal sau a obtinut postul de predare la Academia de Arta din Barcelona.

Picasso a fost admis la clasele superioare ale academiei dupa ce intr-o singura zi a facut examenul de intrare pe care cursantii obisnuiti le trebuiau o luna ca sa-l faca. In 1897 pictorul a plecat din Barcelona Pentru a studia la Madrid. Nesatisfacut de instruirea de acolo a plecat si sa intors la Barcelona.

Dupa ce Picasso a vizitat in anul 1900 Parisul el a facut calatorii intre Franta si Spania pana in 1904 cand a decis sa se stabileasca in capitala Frantei. In Paris el a intalnit si a experimentat multele stiluri moderne artistice. Pictura ‘Le Moulin de la Galette’ a dezvaluit interesul pictorului in viata de noapte a Parisului. In adaos la picturile cu cafenele, el a mai desenat peisaje si portrete ale prietenilor .

Din 1901 pana in 1903 Picasso a inceput sa deseneze in adevaratul lui stil, aceasta perioada fiind cunoscuta ca perioada albastra. Folosind in picturile sale numai albastru Picasso picta figuri singuratice si hainele pe care le purtau oamenii in desenele sale vorbeau de la sine de caracterul umil al statutului lor social.

In pictura ‘Chitaristul batran’ Picasso a accentuat saracia si pozitia sociala de proscris, acest lucru fiind intarit si de conturarea corpului cu negru, ca si cum chitaristul ar fi fost in afara mediului. Chitaristul este prins in cadru cum este prins si in saracie. Desi Picasso a subliniat infatisarea neingrijita a fetei chitaristului , nici imbracamintea si nici locul unde se afla nu exprima un timp sau un loc precis. Acesta lipsa de specificatie sugereaza ca Picasso a intentionat sa faca o afirmatie generala despre alineatia umana decat o afirmatie particulare despre clasa inferioara din Paris.

De ce albastrul a dominat in picturile lui Picasso in aceasta perioada ramane neexplicat. Posibilele influente pot provine de la fotografii ce foloseau nuante de albastru ce erau foarte populare la acel timp sau din picturile unor artisti francezi cum ar fi Eugene Carriere sau Claude Monet, ce in picturile lor isi bazau atentia numai asupra variatilor unor singure culori. O alta explicatie este acea ce Picasso a gasit albastrul apropiat de subiectele sale deoarece albastrul era deseori asemanat cu melanconia.

In 1904 stilul lui Picasso a cunoscut o intorsatura, inaugurand perioada trandafirie, uneori fiind numita si perioada circului. Desi Picasso a ramas pe concentrat pe caracterul social proscris in special intertpretii de circ, culorile folosite erau mai deschise, ce vroia sa incalzeasca, a folosit nuante de rosu si conturul gros din perioada albastra a disparut.
Home | Termeni si conditii | Politica de confidentialitate | Cookies | Help (F.A.Q.) | Contact | Publicitate
Toate imaginile, textele sau alte materiale prezentate pe site sunt proprietatea referat.ro fiind interzisa reproducerea integrala sau partiala a continutului acestui site pe alte siteuri sau in orice alta forma fara acordul scris al referat.ro. Va rugam sa consultati Termenii si conditiile de utilizare a site-ului. Informati-va despre Politica de confidentialitate. Daca aveti intrebari sau sugestii care pot ajuta la dezvoltarea site-ului va rugam sa ne scrieti la adresa webmaster@referat.ro.