Pactul de la Varsovia sau Tratatul de prietenie,cooperare si asistenta mutuala

Trimis la data: 2014-08-26
Materia: Stiinte Politice
Nivel: Facultate
Pagini: 4
Nota: 9.86 / 10
Downloads: 0
Autor: Lavinia_G
Dimensiune: 21kb
Voturi: 1
Tipul fisierelor: doc
Acorda si tu o nota acestui referat:
Statele fondatoare: au fost URSS,Albania ,Bulgaria,Cehoslovacia , Romania,Republica Democrata Germana,Polonia,Ungaria.
La semnarea pactului a fost reprezentata si China.
Durata pactului:a fost stabilita la 20 ani ,iar in cazul statelor care nu il denuntau inainte de indeplinirea acestui termen tratatul se prelungea pe o perioada de 10ani.Cum denuntarea era practic imposibila avand in vedere politica URSS ,pactul de la Varsovia a mai fost prelungit cu inca 20ani.
Alianta astfel creata a fost proclamata deschisa tuturor statelor indiferent de forma de organizare politica si tipul de economii.
Prin urmare aderarea presupunea consensul statelor membre fata de statul candidat .In acest context tarile membre isi permiteau ajutor reciproc in caz de agresiune in spiritul Cartei ONU.
Prin urmare scopul declarat viza instituirea unui sistem colectiv de aparare si pacea in Europa.

Motivul declarat al constituirii aliantei:era instituirea unor sisteme colective la NATO si crearea Uniunii Europene occidentale.
Clauzele pactului: faceau referire la solutionarea diferendelor pe cale pasnica si reducerea procesului general de inarmat.
Cazul institutional de la Varsovia a fost crearea unui comandament politic si un comitet consultativ politic .Acesta din urma se intrunea de 2 ori pe an.In concluzie alianta a fost conceputa in timpul razboiului rece fiind pusa o organizatie atlanticului de Nord.

Pactul a fost determinat de catre URSS ,iar tentativa statelor membre de a se retrage a fost drastic sanctionata de catre Moscova.In acest sens putem exemplifica reprimarea sangeroasa a revolutiei maghiare din 1956 si invadarea Cehoslovaciei in anul 1968.
La data de 1 iulie 1991,Pactul de la Varsovia a fost oficial dizolvat.
Consiliul Europei:Aparitia sa a fost precedata de congresul de la Haga din 1948 ramas in istorie sub numele de Congresul Europei a carei reunire a evidentiat amploarea miscarii Pro Europene.

Constituirea Consiliului Europei: Dincolo de divergente a ceea ce trebuie sa fie aceasta organizatie satisface o mare parte a opinii publice care vede in acesta instrumentul prin care se vor crea si se vor putea exprima tendintele politice si manifesta aspiratiile esentiale ale europenilor. In acest context state precum Franta,Belgia si Italia erau favorabile unei federatii europene in timp ce Marea Britanie,Irlanda si tarile scandinave inclinau catre cooperare interguvernamentala.
Home | Termeni si conditii | Politica de confidentialitate | Cookies | Help (F.A.Q.) | Contact | Publicitate
Toate imaginile, textele sau alte materiale prezentate pe site sunt proprietatea referat.ro fiind interzisa reproducerea integrala sau partiala a continutului acestui site pe alte siteuri sau in orice alta forma fara acordul scris al referat.ro. Va rugam sa consultati Termenii si conditiile de utilizare a site-ului. Informati-va despre Politica de confidentialitate. Daca aveti intrebari sau sugestii care pot ajuta la dezvoltarea site-ului va rugam sa ne scrieti la adresa webmaster@referat.ro.