Padurea spanzuratilor

Trimis la data: 2004-12-03
Materia: Romana
Nivel: Liceu
Pagini: 8
Nota: 7.02 / 10
Downloads: 20
Autor: Stelian Munteanu
Dimensiune: 16kb
Voturi: 517
Tipul fisierelor: doc
Acorda si tu o nota acestui referat:
Romanul supune dezbaterii conditia tragica a intelectualului transilvanean,care,in conditiile stapanirii habsburgice este silit sa lupte sub steag strain.Pe fundalul prezentarii realiste si obiective a razboiului autorul creeaza o simfonie a destinului , protagonistul fiind Apostol Bologa,vazut,dupa marturisirea autorului,ca un “prototip al propriei mele generatii,sovairile lui Apostol Bologa fiind sovairile noastre ale tutorora “.
Roman psihologic,se constituie “intr-o monografie a vincertitudinii chinuitoare”cum l-a numit G. Calinescu. Proiectand conflictul social din exterior in viata interioara,in lumea constiintei umane, autorul devine “un analist al starilor de constiinta ,al invalmaselilor de ganduri, al obsesiilor tiranice”(T. Vianu)

Tema razboiului a mai aparut si in alte opere din literatura interbelica, cum ar fi Ultima noapte de dragoste,intaia noapte de razboi de Camil Petrescu, Balaurul de H Papadot Bengescu, Strada Lapusneanu de M. Sadoveanu.

O aflam in Marturisirile lui Rebreanu.Primul punct de plecare l-a constituit impresia deosebita pe care I-a lasat-o o fotografied vazuta in 1918 si care reprezenta o padure plina cu cehi spanzurati aflata in spatele frontului austriac dinspre Italia.Manuscrisele autorului din aceeasi perioada cuprind incercari timide,eroul romanului fiind numit Virgil Bologa.

Dupa cateva luni autorul afla de moartea fratelui sau ,Emil , spanzurat in 1917.Tragedia aceasta ii va oferi cadrul romanului , va strabate locurile prin care a trecut fratele sau, vca sta de vorba cu primarul, vede odaita in care si-a petrecut ultimele zile,il cunoaste pe preotul roman care-I marturiseste ca nu i-a fost permis sa mearga la executie,vorbeste cu Vidor,cu Ilona , o tarancuta sprintena si frumusica.

Rebreanu marturiseste ca n-a reusit sa scrie romanul numai dupa ce a descoperit mormantul fratelui sau. Aceasta marturisire ii va indreptati pe o parte din cercetatorii operei sale sa afirme ca romanul este povestea vietii fratelui sau, printre acestia se numara si V. Parvu care considera ca “Liviu Rebreanu nu a scris o miscatoare pledoarie pentru reabilitarea postuma a fratelui sau”.Cartea insa nu reprezinta o copie a vietii lui Emil, prin Apostol Bologa scriitorul a vrut sa sintetizeze prototipul propriei sale generatii.

Un adevarat exercitiu in vederea realizarii imaginii monumentale a protagonistului romanului, o constituie nuvela Catastrofa, eroul ei, David Pop inscriindu-se pe aceleasi coordonate sufletesti cu ale protagonistului romanului nostru, E. Lovinescu afirma in acest sens: ”fiu al unui erou al Memorandumului, Apostol Bologa e tot din plamada sufleteasca a lui David Pop.”

Structura compozitionala a romanului se conduce dupa liniile unei constructii clasice ascendente,este impartita in patru parti: Cartea 1,2,3,4, in fiecare din acestea ii corespunde o noua stare sufleteasca care evolueaza de la glasul constiintei la glasul inimii.

Padurea spanzuratilor are o simetrie compozitionala perfecta iar constructia cartii se suprapune imaginii corpului sferic , incepe cu spanzuratoarea si dupa ce paginile romanului dezvaluie o lume plina de tragism ,se va sfarsi cu aceeasi imagine a mortii.

Observam o stransa corelatie intre imaginea spanzuratorii si elementele naturii care devin semne prevestitoare a tragismului: ”Sub cerul cenusiu de toamna ca un clopot urias de sticla aburita, spanzuratoarea noua si sfidatoare ,infipta la marginea satului , intindea bratul cu streangul spre campia neagra.” Culoarea cenusie a cerului si clopotul simbolizeaza moartea.

Autorul surprinde reactia personajelor la vederea spanzuratorii care parca ii ameninta pe oamenii care sapau groapa. Caporalul , om din popor cu frica lui Dumnezeu simti un fior rece,vantul incepu sa legene franghia ceea ce sperie si mai tare pe caporalul care fusese cuprins “de o frica sugrumatoare , ca in fata unor stafii”.Klapka,sosit de curand , se va retrage cativa pasi “ca in fata unui vrajmas amenintator”.Apostol Bologa, dornic sa-si indeplineasca bine misiunea incearca rezistenta franghiei.

Romanul se incheie tot cu imaginea spanzuratorii,de data aceasta condamnatul fiind Apostol Bologa.Elementele naturii au si de data aceasta rolul de a prevestii moartea:”Varfurile plopilor batrani se inaltau ca niste maini negre imploratoare spre cerul vanat , ciuruit de stele”(simbolistica culorii negre);groapa sapata deschidea pamantul ca o rana”.

Bologa va vedea spanzuratoarea”un stalp alb si lucios , cu un brat carligat in varf”.Streangul se va legana si eroul isi va aduce aminte cum a incercat rezistenta franghiei. Franghia simbolizeaza ascensiunea, la fel ca arborele,scara,firul de paianjen,in cazul nostru, prin intermediul ei , protagonistul va trece din lumea reala in lumea ideala, din efemeritate in eternitate, el spera ca datorita credintei sale intr-o inaltare la ceruri, in lumea celor drepti.

DRAMA SUFLETESCA A PROTAGONISTULUI
Descoperim in evolutia sufleteasca a eroului nostru trei atitudini,pe care, de altfel, si le propusese a le reprezenta si autorul atunci cand isi schitase romanul.Cele trei ipostaze ale lui Bologa sunt :cea de cetatean,considerandu-se o particica a Eului cel mareal statului, fiind convins ca individul nu reprezinta nimic decat in raport cu statul.

Aceasta constituie dupa cum marturiseste Rebreanu ,premisa de la care porneste romanul.A doua ipostaza este cea de roman , actiunile pe care le savarseste si trairile interioare vor fi subordonate constiintei sale de roman ,Ultima ipostaza este cea a omului,acum isi va regasi EUL sau adevarat, in care salasluieste dragostea si mila pt toata omenirea.

La inceput Bologa apare ca un devotat cetatean a statului, in primele pagini portretul sau este schitat in linii dure, excesul de zel de care da dovada la pregatirea executiei lui Svoboda contrasteaza cu birocratismul profesional al celorlalti colegi pusi sa indeplineasca aceasta cruda insarcinare.Bologa este de acord cu spanzurarea lui Svoboda(nume semnificativ= libertate) considerand ca prin actul sau de dezertare a periclitat statul.

La executia lui Svoboda in subconstientul lui Bologa,va aparea o timida indoiala vazand privirea spanzuratului in a carui ochi se aprinse o “stralucire mandra’care incet se transforma intr-o “imputare dureroasa”.In discutiile cu Klapka si cu ceilalti ofiteri manifesta o aparenta duritate,acum insa in sufletul sau se infiripa timid primele intrebari ,raspunsul lor il va gasi doar in final.
Home | Termeni si conditii | Politica de confidentialitate | Cookies | Help (F.A.Q.) | Contact | Publicitate
Toate imaginile, textele sau alte materiale prezentate pe site sunt proprietatea referat.ro fiind interzisa reproducerea integrala sau partiala a continutului acestui site pe alte siteuri sau in orice alta forma fara acordul scris al referat.ro. Va rugam sa consultati Termenii si conditiile de utilizare a site-ului. Informati-va despre Politica de confidentialitate. Daca aveti intrebari sau sugestii care pot ajuta la dezvoltarea site-ului va rugam sa ne scrieti la adresa webmaster@referat.ro.