Padurea spanzuratilor

Trimis la data: 2004-12-02
Materia: Romana
Nivel: Liceu
Pagini: 3
Nota: 8.49 / 10
Downloads: 8139
Autor: Dragos Gherasim
Dimensiune: 8kb
Voturi: 287
Tipul fisierelor: doc
Acorda si tu o nota acestui referat:
Romanul a aparut in anul 1922, fiind un roman psihologic, construit in intregime pe schema unei obsesii.Actiunea se petrece in timpul primului razboi mondial pe frontul din Galitia si trateaza drama traita de locotenentul Apostol Bologa.
Padurea Spanzuratilor
1)Scurta povestire a romanului
Romanul a aparut in anul 1922, fiind un roman psihologic, construit in intregime pe schema unei obsesii.

Actiunea se petrece in timpul primului razboi mondial pe frontul din Galitia si trateaza drama traita de locotenentul Apostol Bologa.
Romanul Bologa se ofera voluntar spre a pleca pe front pentru ai dovedi iubirea logodnicei sale Marta pentru ca aceasta se uitase dupa un soldat maghiar.
Ajuns pe front este decorat si avansat la gradul de locotenent, iar mai tarziu este cooptat de Curtea Martiala unde participa la condamnarea la moarte prin spanzurare a unui sublocotenent ceh Svoboda.

Dupa ce cehul a fost spanzurat, pe Bologa incepe sa il mustre constiinta, cu toate ca la inceput l-a condamnat cu inima inpacata.
Pe front acesta este ranit si internat in spital.Indragostit de o unguroaica Iloana acesta se desparte de logodnica sa Marta.
La scurt timp dupa reintoarcerea in unitate, este chemat din nou la Curtea Martiala.

Acum urmau sa fie judecati niste tarani, considerati spioni fiindca se duceau sa-si munceasca ogoarele peste liniile interzise conventional de armata austro-ungara. Bologa nu mai poate suporta gandul de a fi complice la condamnarea unor oameni nevinovati si se hotaraste sa dezerteze.
Dar planul lui nu a functionat.Acesta este prins si condamnat de Curtea Martiala la moarte prin spanzurare.

2)Cum este prezentat primul razboi mondial
Apostol Bologa locuia in Ardeal , iar in timpul Primului Rozboi Mondial Austro-Ungaria a ocupat Ardealul, iar oamenii care locuiau acolo au fost pusi sa lupte in armata Austro-Ungariei, impotriva Romaniei. Au fost pusi sa lupte impotrive fratilor lor din Romania.

Bologa si-ar fi dorit sa lupte imporiva oricarei tari dar sa nu trebuiasca sa-si raneasca sau chiar sa omoare romani. Frati romani.
Din acesta cauza il obsedeaza si mai mult gandul de a dezerta.
Isi pune planul sau in aplicare,dar este prins si condamnat la moarte prin spanzurare de catre Curtea Martiala, de frica ca daca pleaca va merge sa spuna romanilor planurile de razboi ale Austro-Ungariei.

3)Caracterizare a personajului Apostol Bologa
Apostol Bologa,un tanar din Parva, de langa Nasaud,
copilul unui avocat ,luptator infocat pentru cauza romanilor ardeleni. Amintirea tatalui sau il obsedeaza desi, copilul primise o educatie religioasa de la mama sa . Insufletit de aventuri romantice, se inroleaza voluntar pe front, in timpul primului razboi mondial, pentru a-i dovedi dragostea logodnicei sale, Marta, ca si el este capabil sa rivalizeze cu ofiterii maghiari, dupa care aleasa inimii sale se dadea in vant.

Apostol Bologa l-a condamnat mai demult pe Svoboda un sublocotenent ceh cu inima impacata, dar dupa aceea incepe sa il mustre constiinta tot mai mult si doreste sa dezerteze, dar este prins si spanzurat ca si Svoboda, iar in clipa mortii vede din nou ochii lui Svoboda in clipa in care a murit el.

4)Problema nationala
Problema nationala se punea doar la masa ofiterilor si la nivelurile mai inalte pentru ca oamenii de rand(romanii si maghiarii) traiau pasnic isi impartaseau si bucuriile si necazurile si ura impotriva razboiului.
Nimanui nu-i placea ca tatii, fratii, cumnatii sau bunicii sa plece in razboi,pentru a murii pe front, dar ofiterii asta hotarau.

5)Opinia mea despre aceasta carte
Acest roman psihologic este o carte destul de grea.
In primul capitol din aceasta carte este prezentata moartea cehului Svoboda, iar in ultimul moartea locotenentului Apostol Bologa, care vrea sa dezerteze, dar este prins si condamnat la moarte prin spanzurare.
Aceasta carte a fost scrisa datorita tragediei fratelui lui Liviu Rebreanu, Emil Rebreanu care a incercat sa treaca frontul la romani si a fost prins si condamnat la moarte prin spanazurare.
Home | Termeni si conditii | Politica de confidentialitate | Cookies | Help (F.A.Q.) | Contact | Publicitate
Toate imaginile, textele sau alte materiale prezentate pe site sunt proprietatea referat.ro fiind interzisa reproducerea integrala sau partiala a continutului acestui site pe alte siteuri sau in orice alta forma fara acordul scris al referat.ro. Va rugam sa consultati Termenii si conditiile de utilizare a site-ului. Informati-va despre Politica de confidentialitate. Daca aveti intrebari sau sugestii care pot ajuta la dezvoltarea site-ului va rugam sa ne scrieti la adresa webmaster@referat.ro.