Padurea spanzuratilor

Trimis la data: 2006-01-05
Materia: Romana
Nivel: Liceu
Pagini: 4
Nota: 7.60 / 10
Downloads: 10
Autor: Amalia Tudoreanu
Dimensiune: 10kb
Voturi: 289
Tipul fisierelor: doc
Acorda si tu o nota acestui referat:
Romanul „Pădurea spânzuraţilor” supune dezbaterii condiţia tragică a intelectualului transilvănean, care, în condiţiile stăpânirii habsburgice, este silit să lupte sub steag străin. Pe fundalul prezentării realiste şi obiective a războiului, autorul creează o „simfonie” a destinului, protagonistul Apostol Bologa fiind văzut, după mărturisirea autorului, ca un „prototip al propriei mele generaţii, şovăirile lui Apostol Bologa fiind şovăirile noastre ale tuturora “.
Primul punct de plecare l-a constituit impresia deosebită pe care i-a lăsat-o o fotografie văzută în 1918 şi care reprezenta o pădure plină cu cehi spânzuraţi în spatele frontului austriac. După câteva luni autorul află de moartea fratelui sau, Emil, spânzurat în 1917. Tragedia îi va oferi cadrul romanului; străbate locurile prin care a trecut fratele său, stă de vorba cu primarul, vede odaia în care şi-a petrecut ultimele zile, îl cunoaşte pe preotul român care-i mărturiseşte că nu i-a fost permis să meargă la execuţie, vorbeşte cu Vidor, cu Ilona.

Rebreanu mărturiseşte ca a reuşit să scrie romanul numai după ce a descoperit mormântul fratelui sau.Un alt punct de plecare în realizarea imaginii monumentale a protagonistului romanului îl constituie nuvela „Catastrofa”, eroul ei, David Pop, înscriindu-se pe aceleaşi coordonate sufleteşti cu ale protagonistului romanului nostru: ”fiu al unui erou al Memorandumului, Apostol Bologa e tot din plămada sufleteasca a lui David Pop” (Eugen Lovinescu)
Compoziţia:Structura compoziţională a romanului se conduce după liniile unei construcţii clasice ascendente.

Fiecăreia din cele patru părţi ale romanului îi corespunde o nouă stare sufletească care evoluează de la glasul conştiinţei la glasul inimii. Romanul are o simetrie compoziţionala perfectă care se suprapune imaginii corpului sferic: începe cu spânzurătoarea şi după ce dezvăluie o lume plină de tragism se va sfârşi cu aceeaşi imagine a morţii.

Drama sufletească a protagonistului
Descoperim în evoluţia sufletească a eroului romanului trei atitudini. Cea de cetăţean, considerându-se o părticică a eu-lui cel mare al statului, fiind convins ca individul nu reprezintă nimic decât în raport cu statul. A doua ipostază este cea de român. Acţiunile pe care le săvârşeşte şi trăirile interioare vor fi subordonate conştiinţei sale de român. Ultima ipostază este cea a omului în care sălăşuieşte dragostea şi mila pentru toată omenirea.
Home | Termeni si conditii | Politica de confidentialitate | Cookies | Help (F.A.Q.) | Contact | Publicitate
Toate imaginile, textele sau alte materiale prezentate pe site sunt proprietatea referat.ro fiind interzisa reproducerea integrala sau partiala a continutului acestui site pe alte siteuri sau in orice alta forma fara acordul scris al referat.ro. Va rugam sa consultati Termenii si conditiile de utilizare a site-ului. Informati-va despre Politica de confidentialitate. Daca aveti intrebari sau sugestii care pot ajuta la dezvoltarea site-ului va rugam sa ne scrieti la adresa webmaster@referat.ro.