Padurea spanzuratilor rezumat primele doua carti

Trimis la data: 2013-06-13
Materia: Romana
Nivel: Liceu
Pagini: 6
Nota: 7.48 / 10
Downloads: 0
Autor: levaana
Dimensiune: 27kb
Voturi: 1
Tipul fisierelor: doc
Acorda si tu o nota acestui referat:
I. Romanul incepe cu prezentarea pregatirilor pentru executia prin spanzurare a unui sublocotenent ceh, Svoboda, care a fost prins cand era sa treaca la dusman, inarmat cu harti si planuri. Executia a fost programata pentru ora 4, dar noroc ca inca nu a ajuns convoiul, pentru ca groapa nu era gata. Locotenentul Apostol Bologa are grija ca totul sa fie facut bine, chiar daca asta nu intra in atributiile sale. Dupa ce a fost sapata groapa si s-a adus scaunul, deoarece nu se stia unde e calaul, pretorul i-a dat aceasta atributie caporalului. Acolo mai era si Otto Klapka, sosit tocmai de pe frontul italian.
Bologa a facut parte din Curtea Martiala care l-a judecat pe condamnat. Acum il privea ciudat. Apoi are loc executia. Din spusele doctorului care a confirmat decesul condamnatului, acesta a murit mai repede, parca i-a fost sila de viata. Dupa moartea dezertorului, peste sat se lasa intunericul. Lumea plecase.

II.Ajungand in casuta de nuiele unde isi avea locuinta, Bologa se tranti in pat. Desi vroia sa se odihneasca, gandurile se napustira asupra lui. Se gandea la argumentele potrivit carora Svoboda a fost vinovat si astfel el, care l-a judecat si l-a osandit, sa poata avea constiinta impacata. Apoi isi aminti ochii condamnatului, privirea plina de viata si mandra, si nu mai stia ce sa creada. Aflam numele parintilor lui Apostol: Maria si Iosif, dar si faptul ca Bologa era logodit cu Marta, fata avocatului Domsa.

Apostol nu credea in Dumnezeu, de cand a murit tatal sau, cand el era in clasa a cincea. Dupa logodna lui cu Marta, sosi in Parva, localitatea natala a lui Apostol, un locotenent. Cum Marta ii facea ochi dulci acestuia, Bologa se hotari sa plece si el in razboi, pentru a-si cuceri definitiv viitoarea sotie. Pentru asta a facut doua luni scoala de artilerie, apoi a mers pe front. Potrivit conceptiei sale, razboiul e izvor de viata. Au trecut doi ani de la plecarea sa din Parva.

III. Apostol Bologa primeste o scrisoare de la mama sa. Aceasta ii spune ca il asteapta sa vina acasa, macar cateva zile. Apoi il intreaba de ce nu a raspuns la ultimele doua scrisori ale Martei. Dupa ce Apostol citi scrisoarea, iesi in ograda. Maine, in zori, va pleca inapoi pe front.

IV.Bologa merse la popota diviziei, unde erau doua sali: cea mare, unde mancau ofiterii de la cartierul diviziei, si cea mica, pentru cei aflati in trecere. Apostol intra in sala mica. Acolo se aflau: locotenentul Gross, capitanul Cervenco, capitanul Klapka, locotenentul Varga si doctorul Meyer. Acestia ii credeau vinovati pentru executia lui Svoboda pe cei care l-au condamnat, printre care si Apostol. Aflam ca intamplarile se petrec in inima Rusiei. Dupa plecarea celor doi locotenenti si a capitanului Cervenco, Apostol afla ca, de maine, Klapka ii va fi comandant in divizia a doua. Il cheama pe acesta sa doarma la el. In timpul mesei, soldatii spuneau ca Svoboda a dezertat pentru ca tatal sau a fost spanzurat. Apostol era uimit. Daca a condamnat la moarte un nevinovat?

V.Ajuns pe front, Apostol simti cum sufletul i se usurase, parca toate zbuciumarile sufletesti ar fi ramas in satul cu spanzuratoarea. Seara, capitanul Klapka veni in inspectie. Acesta ii spuse lui Apostol ca l-a vazut cum lacrima, in timpul executiei lui Svoboda. Apoi ii spuse ca are o sotie frumoasa, patru copii, al cincilea pe drum, si ca in doi ani si-a vazut familia o singura data, timp de cinci zile. Era capabil de orice lasitate, numai sa nu moara inainte de a-i imbratisa. Ii povesti lui Apostol ca adineauri colonelul i-a poruncit sa incheie scandalul cu reflectorul rusesc ce lumina in unele nopti.

Klapka mai povesti ca a fost cat pe ce sa dezerteze, impreuna cu alti trei, dar in ziua plecarii a primit o scrisoare de acasa si s-a ascuns. Dupa ce ceilalti au fost prinsi, trimis in fata Curtii Martiale, ca si complice, s-a lepadat de ei si a marturisit ca e nevinovat. Pentru a dovedi asta, s-a dus si la executie. In locul in care a avut loc executia, nu erau stalpi, dar in fiecare copac atarnau oameni. Aceea era padurea spanzuratilor. Peste cateva zile a fost mutat, ca suspect, tocmai aici. De aceea, colonelul i-a dat de inteles ca, daca nu va rezolva problema reflectorului, va ajunge la spanzuratoare. Apoi, cei doi s-au apucat sa faca planuri.
Home | Termeni si conditii | Politica de confidentialitate | Cookies | Help (F.A.Q.) | Contact | Publicitate
Toate imaginile, textele sau alte materiale prezentate pe site sunt proprietatea referat.ro fiind interzisa reproducerea integrala sau partiala a continutului acestui site pe alte siteuri sau in orice alta forma fara acordul scris al referat.ro. Va rugam sa consultati Termenii si conditiile de utilizare a site-ului. Informati-va despre Politica de confidentialitate. Daca aveti intrebari sau sugestii care pot ajuta la dezvoltarea site-ului va rugam sa ne scrieti la adresa webmaster@referat.ro.