Padurile - protectia juridica

Trimis la data: 2013-01-03
Materia: Drept
Nivel: Facultate
Pagini: 6
Nota: 8.43 / 10
Downloads: 0
Autor: cladoveanu1987
Dimensiune: 24kb
Voturi: 2
Tipul fisierelor: doc
Acorda si tu o nota acestui referat:
Intotdeauna, padurea a reprezentat cel mai pretios tezaur viu al Terrei fiind singurul ecosistem care asigura efficient protectia sa globala. Daca initial padurile ocupau aproximativ jumatate din suprafata Terrei, in prezent ele mai ocupa aproximativ 27%.Explotarea irationala a padurilor, peste capacitatea naturala de regenerare a tulburat grav echilibrul ecologic. Nu in ultimul rand, degradarea padurilor a fost cauzata de asa numitul fenomen de uscare datorat poluarii provenite de la marea industrie.
Desi face distinctia dintre domeniul privat, actul normative utilizeaza doua notiuni fundamentale, cu semnificatie globala: fondul forestier national si vegetatia forestiera din afara acestuia. Astfel, padurile, terenurile destinate impaduririi, cele care servesc nevoilor de cultura, productie ori administratie silvica, iazurile, precum si terenurile neproductive, incluse in amenajamentele silvice, indifferent de natura dreptului de proprietate, constituie fondul forestier national (art. 1).

Considerat bun de interes national, fondul forestier national, indiferent de forma de proprietate, publica sau private, este supus regimului silvic (art.6), ce constituie un sistem de norme tehnice silvice, economice si juridice privind amenajarile, cultura, exploatarea, protectia si paza acestui fond, avand ca finalitate asigurarea gospodaririi durabile a ecosistemelor forestiere, elaborate si controlat in privinta aplicarii sale de catre autoritatea publica centrala care raspunde de silvicultura.

Ca atare regimul proprietatii private asupra fondului forestier este afectat de um regim special de domenialitate, fara a pierde caracterul de regim al dreptului privat. Modul de gospodarire a fonduilui forestier proprietate private este stabilit prin amenajamente silvice si se exercita in conformitate cu regimul silvic si cu regulile privind protectia mediului . Rezulta deci, in concluzie, ca notiunea de fond forestier national nu se substituie si nu se suprapune celor de fond public si fond privat, indeplinind in primul rand o functie de protectie, conservare si gospodarire durabila, prin consacrarea si aplicarea unui regim minimal comun.

In consecinta, la nivel concret, regimul aplicabil unei anumite paduri, unui anumit teren cu destinatie forestiera este desemnat de natura proprietatii publice sau private careia ii apartine, la care se adauga regimul silvic. La randul dau, vegetatia forestiera situate pe terenuri din afara fondului forestier national este constituita din vegetatia forestiera de pe pasunile impadurite, perdelele forestiere de protectie a terenurilor agricole, plantatiile si perdelele forestiere de protectie, zonele verzi, parcurile dendrologice (art.6).

Aceasta este supusa indifferent de forma de proprietate, unor norme tehnice silvice si de paza, precum si de circulatie si transport pentru materialul lemons recoltat, unei norme emise de catre autoritatea publica centrala care raspunde de silvicultura, care controleaza aplicarea si respectarea lor .

3.Notiunea de padure si fond forestier
In sensul Codului silvic prin paduri se inteleg terenurile acoperite cu vegetatie forestiera si care au o intindere mai mare de 0.25 ha. Se impune asigurarea gestionarii durabile a padurilor, stabilirea unor masuri concrete de administrare, ingrijire, exploatare rationala si regenerare.

4. Clasificarea padurilor
Dupa criteriul functiilor pe care le indeplinesc, ele se clasifica in:
-paduri cu functii speciale de protectie a apelor, a solului, a climei si a obiectivelor de interes national precum: paduri pentru recreere; paduri de ocrotire a genofondului si ecofondului si paduri cu rol de rezervatii sau declarate monumente ale naturii:
-paduri cu functii de productie prin care se realizeaza scopul economic prin exploatarea masei lemnoase. Exploatarea masei lemnoase se face numai in conformitate cu prevederile amenajamentelor silvice si cu respectarea instructiunilor privind termenele, modalitatile si epocile de recoltare si transport al materialului lemnos.

5.Regimul fondului forestier proprietate publica a statului
Administrarea acestui fond se realizeaza de catre Regia Nationala a Padurilor, care functioneaza pe baza de gestiune economica si autonomie financiara si exercita atributii de serviciu public cu aspect silvic.
Gospodarirea fondului forestier proprietate publica se realizeaza conform amenajamentelor silvice, care constituie baza a cadastrului forestier si a titlurilor de proprietate a statuluyi si se stabilesc in raport cu obiectivele ecologice si social-economice, telurile de gospodarire si masurile necesare pentru realizarea lor.

Reconstructia ecologica, regenerarea si ingrijirea padurilor se realizeaza pe calea unor modalitati, precum: aplicarea prioritatii regimului codrului, regimului crangului, acordarea prioritatii regenerarii speciilor de tipul natural fundamental, impadurirea si reimpadurirea terenurilor degradate, conservarea resurselor genetice forestiere.

Protectia padurilor vizeaza asigurarea starii de sanatate a lor prin masuri de prevenire si combatere a daunatorilor si bolilor, si obligatia persoanelor juridice si fizice care desfasoara activitati ce pot adduce prejudicii, prin poluare, fondului forestier, de a lua toate masurile necesare pentru respectarea indicatorilor de calitate a aerului, apei si solului.
Home | Termeni si conditii | Politica de confidentialitate | Cookies | Help (F.A.Q.) | Contact | Publicitate
Toate imaginile, textele sau alte materiale prezentate pe site sunt proprietatea referat.ro fiind interzisa reproducerea integrala sau partiala a continutului acestui site pe alte siteuri sau in orice alta forma fara acordul scris al referat.ro. Va rugam sa consultati Termenii si conditiile de utilizare a site-ului. Informati-va despre Politica de confidentialitate. Daca aveti intrebari sau sugestii care pot ajuta la dezvoltarea site-ului va rugam sa ne scrieti la adresa webmaster@referat.ro.