Palatul de la Mogosoaia

Trimis la data: 2013-02-11
Materia: Arte plastice
Nivel: Liceu
Pagini: 3
Nota: 8.44 / 10
Downloads: 1
Autor: darius2300
Dimensiune: 72kb
Voturi: 1
Tipul fisierelor: doc
Acorda si tu o nota acestui referat:
Situat pe strada Martha Bibescu din localitatea Mogosoaia;Construit in 1702 de Constantin Brancoveanu,Numele sau vine de la vaduva boierului Mogos - proprietarul pamantului pe care a fost construit palatul; A fost renovat de Martha Bibescu in anii 1920, fiind transformat in loc de intalnire pentru cercurile culturale;
Este inconjurat de un parc impodobit cu coloane, statui, garduri vii si arbusti; partea din fata a palatului are un turn cu o cupola si arcade, iar partea din spate are o logie venetiana si doua balcoane.Stilul arhitectural folosit este romanesc renascentist sau mult mai bine cunoscut ca stilul brancovenesc, caracterizat prin combinarea elementelor de factura venetiana cu cea otomana. Atat prezenta pregnanta a caramizii din arhitectura palatului, cat si abundenta decoratiunilor sculptate in piatra, de origine renascentista cu elemente baroce, ofera un caracter aparte palatului, fiind un unicat in arhitectura romaneasca.

La parter se afla camerele servitorilor, iar la primul etaj apartamentele familiei princiare; cuhnia sau bucataria brancoveneasca este situata in curtea palatului, avand patru turnuri de aerisire;Asezat pe malul lacului, intr-o curte dreptunghiulara imprejmuita de ziduri puternice, palatul se inalta pe trei niveluri: subsol (pivnita), parter si etaj. Pivnita se remarca prin dimensiuni (16,05x14,10 m) si masivitate.

Un pilon central imparte spatiul in patru incaperi acoperite fiecare cu cate o cupola pe pandantivi. Parterul cuprindea opt incaperi destinate slujitorilor domnului, iar etajul era rezervat in intregime familiei domnesti. La subsol se afla o pivnita care are tavanul format din patru domuri semi-sferice dispuse in jurul unui stalp central. La parter se afla cateva camere cu aspect modest si alte spatii de locuit destinate servitorilor. Apartametele familiei princiare ca si holurile de receptie a oaspetilor de seama se afla la primul etaj. Scarile exterioare conduc din curtea principala intr-un balcon aparte plasat in mijlocul fatadei principale.

Atat foisorul, cat si incaperile de la etaj au fost decorate cu stucaturi orientale si cu picturi murale reprezentand portrete ale familiei Brancoveanu si scene cu subiecte istorice. Palatul a fost devastat de otomani in timpul razboiului ruso-turc din 1768-1774, deoarece Nicolae Brancoveanu tinuse partea rusilor in conflict. O noua distrugere a palatului a avut loc cu ocazia revolutiei din 1821.

Martha Bibescu a reluat lucrarile de renovare dupa 1920, cheltuind mare parte din averea adunata din cartile pe care le-a scris. Palatul a fost reinaugurat, astfel, in 1927, unele lucrari interioare continuand, insa, pana in 1935.In 1949, palatul a fost si el nationalizat, Valentina si Dimitrie Ghika-Comanesti fiind arestati. Pana in 1957, cladirea a fost devastata si devalizata, colectiile de arta fiind furate si dezmembrate. Abia in 1957 palatul a devenit sediul sectiei feudale a Muzeului National de Arta, fiind restaurat incepand cu 1977.
Home | Termeni si conditii | Politica de confidentialitate | Cookies | Help (F.A.Q.) | Contact | Publicitate
Toate imaginile, textele sau alte materiale prezentate pe site sunt proprietatea referat.ro fiind interzisa reproducerea integrala sau partiala a continutului acestui site pe alte siteuri sau in orice alta forma fara acordul scris al referat.ro. Va rugam sa consultati Termenii si conditiile de utilizare a site-ului. Informati-va despre Politica de confidentialitate. Daca aveti intrebari sau sugestii care pot ajuta la dezvoltarea site-ului va rugam sa ne scrieti la adresa webmaster@referat.ro.