Pamantul

Trimis la data: 2003-10-10
Materia: Geografie
Nivel: Liceu
Pagini: 4
Nota: 8.63 / 10
Downloads: 11
Autor: Popa oana
Dimensiune: 245kb
Voturi: 225
Tipul fisierelor: doc
Acorda si tu o nota acestui referat:
In urma cu aproximativ 10 miliarde de ani a luat nastere universul in urma unei uriase explozii - marele Big Band!!! Evolutia lui imediata incepand cu prima secunda de viata pana in ziua de azi poate fi foarte bine descrisa cu ajutorul teoriei Big-Bang. Acest lucru include expansiunea universului, originea elementelor luminoase si a radiatiilor, cat si intelegerea formarii galaxiilor.
Expansiunea universului a inceput odata cu Big-Bang, acum 10 miliarde ani in urma. Faptul ca galaxiile se departeaza intre ele este o urmare a acestei explozii si acest lucru a fost descoperit de Hubble.        

Incepand cu prima secunda dupa Big-Bang, materia - sub forma de neutroni si protoni - era foarte fierbinte si densa. Pe masura ce expansiunea universului se derula, temperatura a inceput sa scada si aceste particule s-au sintetizat in elemente luminoase. Elementele mai grele, din care in mare parte suntem alcatuiti, s-au format mai tarziu in interiorul stelelor si s-au imprastiat apoi in univers in urma exploziilor acestora.        

Formarea galaxilor: La aproximativ 10000 ani dupa Big-Bang temperatura a scazut astfel incat universul a inceput sa fie dominat de particule mai mari, nu de lumina si radiatii ca la inceput. Aceasta schimbare a densitatii principalei forme de materie a dus la formarea fortelor gravitationale intre particule. Dupa 10 miliarde de ani vedem rezultatele acestui proces.

Calea Lactee este galaxia gazda a sistemului nostru solar si a altor aproximativ 200 miliarde de stele cu planetele lor si peste 1000 nebuloase. Toate obiectele din galaxie orbiteaza in jurul centrului de greutate al galaxiei numit si centru galactic.        

Fiind o galaxie, Calea Lactee este un gigant, cantarind de 750-1000 miliarde ori masa soarelui nostru si are un diametru de aproximativ 100000 ani lumina. Galaxia noastra face parte dintr-un grup format din 3 mari galaxii si un numar de alte 30 galaxii mai mici, ea fiind a doua ca marime dupa galaxia Andromeda (M31). Andromeda, situata la aproximativ 2,9 milioane ani lumina este cea mai apropiata mare galaxie de noi. Cu toate acestea un numar de asa numite false galaxii se gasesc mult mai aproape de noi, acestea jucand un rol de sateliti ai galaxiei noastre. Cea mai apropiata dintre acestea se gaseste la 80000 ani lumina de noi si la 50000 ani lumina de centrul galactic.        

Dupa cum bine stiti, galaxia noastra are forma unei spirale uriase. Bratele acestei spirale sunt contin pe langa altele si materie interstelara, nebuloasa si stele tinere ce iau nastere din aceasta materie. Pe de alta parte centrul galaxiei este format din stele batrane concentrate in grupuri cu forma sferica. Galaxia noastra are aproximativ 200 astfel de grupuri dintre care cunoscute nu sunt decat 150. Aceste grupuri sunt concentrate in special in centrul galactic. Dupa aparenta lor distributie pe cer, astronomul Harlow Shapley a ajuns la concluzia ca centrul galaxiei se gaseste ceva mai departe de noi decat se credea pana acum. Astfel, sistemul nostru solar este situat la 20 ani lumina deasupra planului ecuatorial de simetrie si la 28000 ani lumina de centrul galactic.        

Centrul galaxiei se gaseste in directia constelatiei Sagetatorului si foarte aproape de constelatia Scorpionului. Aceasta distanta de 28000 ani lumina a fost de curand confirmata de satelitul Hipparcos al ESA (Agentia Spatiala Europeana).Sistemul solar este situat pe un mic brat al spiralei numit si bratul Orion, care face legatura intre bratele alaturate mai importante, Perseu si Sagetator.Ca si in cazul altor galaxii, si in galaxia noastra are loc la intervale neregulate cate o supernova. Aceste fenomene reprezinta o priveliste spectaculoasa aici pe Pamant. Din pacate, acest lucru nu s-a intamplat de cand s-a inventat telescopul, ultima avand loc in anul 1604 si a fost studiata de Johannes Kepler.

Galaxiile sunt concentrate de obicei in grupuri. Galaxia noastra se gaseste intr-un grup din care mai fac parte galaxia Andromeda si alte cateva galaxii mai mici. Cel mai apropiat grup de galaxii fata de grupul "nostru" este Fornax, un mic grup de galaxii in forma de spirala si elipsa.        

Grupurile obisnuite de galaxii au o forma bine determinata si sunt alcatuite dintr-un numar de aproximativ 1000000000000000 de stele. Conglomeratul Coma (cel din greapta) este un grup foarte bogat in galaxii cu forma elipsoidala (mii de astfel de galaxii). Acest grup formeaza una dintre cele mai dense regiuni de stele din univers (din cate se cunoaste). Grupurile neregulate nu au un centru bine definit si sunt de obicei destul de sarace in stele (1000-100000 milioane de stele). Un astfel de exemplu il reprezinta grupul Virgo din imagine.        
Home | Termeni si conditii | Politica de confidentialitate | Cookies | Help (F.A.Q.) | Contact | Publicitate
Toate imaginile, textele sau alte materiale prezentate pe site sunt proprietatea referat.ro fiind interzisa reproducerea integrala sau partiala a continutului acestui site pe alte siteuri sau in orice alta forma fara acordul scris al referat.ro. Va rugam sa consultati Termenii si conditiile de utilizare a site-ului. Informati-va despre Politica de confidentialitate. Daca aveti intrebari sau sugestii care pot ajuta la dezvoltarea site-ului va rugam sa ne scrieti la adresa webmaster@referat.ro.