Pamflet

Trimis la data: 2010-05-07
Materia: Romana
Nivel: Facultate
Pagini: 1
Nota: 7.17 / 10
Downloads: 0
Autor: Ana Moldea
Dimensiune: 13kb
Voturi: 1
Tipul fisierelor: doc
Acorda si tu o nota acestui referat:
Termenul provine din fr. pamphlet, engl. pamAZphlet. Cuvant format in Anglia prin alterarea numelui propriu din titlul unei comedii latine din veacul XII: Pamphilus seu de Amore (Pamphilus sau despre 424y2417e Amor). Din "Pamphilet" a iesit P.
Este o specie literara satirica, plina de violenta, avand un interes ocazioAZnal - acesta din urma perimat, de obicei, prin trecerea timpului. In aria de cultura italiana, spaniola si franceza, P. s-a numit la inceput libel (de la cuvantul latin libellus "carticica"). Cu secole in urma, P. a fost intrebuintat ca principal instrument de protest: politic, social ori religios.

Filipicele lui Demostene sunt, in fond, P. Acelasi lucru se poate afirma si despre multe din scrierile lui Lucian din Samosata. Niciodata P. n-a putut contribui in sens decisiv la o discutie polemica de idei sau literara. In ultima suta de ani, sfera P. s-a redus mult, limitandu-se de cele mai multe ori la domeniul politic.

Dintre scriitorii pamfletari amintim pe Aretino, Milton, Swift, Paul-Louis Courier (cu Pamfletul pamfletelor, din 1824), Zola, Gorki, Barres, Leon Daudet, Ion Heliade Radulescu, Al. Macedonski, T. Arghezi, N. D. Cocea, Ion Vinea, Zaharia Stancu, Geo Bogza etc.
Home | Termeni si conditii | Politica de confidentialitate | Cookies | Help (F.A.Q.) | Contact | Publicitate
Toate imaginile, textele sau alte materiale prezentate pe site sunt proprietatea referat.ro fiind interzisa reproducerea integrala sau partiala a continutului acestui site pe alte siteuri sau in orice alta forma fara acordul scris al referat.ro. Va rugam sa consultati Termenii si conditiile de utilizare a site-ului. Informati-va despre Politica de confidentialitate. Daca aveti intrebari sau sugestii care pot ajuta la dezvoltarea site-ului va rugam sa ne scrieti la adresa webmaster@referat.ro.