Panoptismul

Trimis la data: 2009-03-16
Materia: Istorie
Nivel: Facultate
Pagini: 73
Nota: 7.93 / 10
Downloads: 7
Autor: Maciuca Marilena
Dimensiune: 124kb
Voturi: 1
Tipul fisierelor: doc
Acorda si tu o nota acestui referat:
Mai intai, o stricta cartografiere spatiala: inchiderea, fireste, a orasului si a zonei, interdictia de a iesi din tinut sub amenintarea pedepsei cu moartea, sacrificarea tuturor aniAZmalelor fara stapan; impartirea orasului in cartiere distincte, in care puterea este incredintata cate unui intendent. Fiecare strada e plasata sub autoritatea unui sindic1, care are misiunea s-o supravegheze; daca ar parasi-o, ar fi pasibil de pedeapsa cu moartea. in ziua anuntata, tuturor locuitorilor li se ordona sa se inchida in casa: iesirea e interzisa sub pedeapsa cu moartea. Sindicul incuie personal, pe dinafara, usa fiecarei case in parte; ia cheia cu el si o preda intendentului de cartier; acesAZta o pastreaza asupra lui pana la iesirea din carantina.
Fiecare locuitor isi va fi facut in prealabil provizii; in ce priveste vinul si painea, intre strada si interiorul caselor vor fi fost amenaAZjate in prealabil mici tuburi din lemn care sa permita repar-tizarea ratiilor fara sa existe vreun contact intre cei care fac aprovizionarea si locuitori; pentru carne, peste si legume, se folosesc scripeti si cosuri. Daca este neaparat nevoie sa se iasa din casa, iesirile se vor face cu randul si evitandu-se orice fel de intalnire.

Nu circula decat intendentii, sindicii, soldatii din garda si, de asemenea, intre casele infestate, de la un cadavru la altul, "cioclii", care nu are nici o importanta ca sunt lasati prada mortii: sunt "oameni sarmani, care transporta bolnavii, ingroapa mortii, curata si fac multe alte servicii josnice si abjecte". Spatiu parcelat, imobil, fix. Fiecare este tintuit locuAZlui. Si, daca face vreo miscare, isi pune in joc viata, va fi conAZtaminat sau pedepsit.

Inspectia functioneaza fara intrerupere. Privirea e pretutinAZdeni treaza: "Un corp de militie considerabil, comandat de ofiAZteri priceputi si de oameni de incredere", corpuri de garda la portile orasului, la primarie si in toate cartierele, pentru a asiAZgura o ascultare prompta din partea populatiei si pentru a intari autoritatea magistratilor, "ca si pentru a preintampina producerea a tot soiul de tulburari, talharii si jafuri". La usile caselor, posturi de veghe; la capetele strazilor, santinele.

Zilnic, intendentul viziteaza cartierul pe care-1 are in grija si verifica daca sindicii se achita de sarcinile incredintate, daca locuitorii au ceva de reclamat in privinta lor; le "supravegheaza actiunile". Tot zilnic, sindicul viziteaza strada de care raspunde; se opreste in dreptul fiecarei case; ii scoate pe toti locuitorii la ferestre (celor care locuiesc spre curte li se repar-tizeaza o fereastra ce da spre strada si la care nimeni altcineAZva in afara lor nu are voie sa se arate);

sindicul ii striga pe fiecare pe nume; se informeaza, pe rand, despre starea tutuAZror - "la care locuitorii sunt obligati, sub amenintarea pedepAZsei cu moartea, sa spuna adevarul"; daca vreunul dintre ei nu se prezinta la fereastra, sindicul trebuie sa se intereseze despre motivul acestei absente: "Va descoperi astfel cu usurinta daca mortii sau bolnavii nu sunt cumva tinuti ascunsi." Fiecare in cusca lui, fiecare la fereastra lui, raspunzand la numele lui si aratandu-se personal atunci cand i se cere -- marea trecere in revista a viilor si a mortilor.

Aceasta supraveghere se sprijina pe un sistem de inregisAZtrare permanent: rapoarte ale sindicilor catre intendenti, ale intendentilor catre magistratii municipali sau catre primar. La inceputul "izolarii", sunt stabilite, unul cate unul, rolurile ce revin tuturor locuitorilor prezenti in oras; pe o lista sunt treAZcute "numele, varsta, sexul, fara deosebire de conditie sociala": un exemplar pentru intendentul cartierului, un al doilea la primarie, un altul pentru ca sindicul sa poata face apelul zilAZnic.

Tot ce se observa in cursul vizitelor - decese, imbolnaviri, reclamatii, nereguli - este notat si adus la cunostinta intenAZdentilor si magistratilor. Acestia controleaza acordarea ingriAZjirilor medicale; au desemnat un medic responsabil; nici un alt practician nu poate oferi ingrijiri, nici un spiter nu are drepAZtul sa prepare medicamentele, nici un preot nu poate vizita vreun bolnav fara sa fi primit din partea medicului desemnat un bilet scris "pentru a impiedica sa fie ascunsi si tratati, impotriva dispozitiilor magistratilor, bolnavii contagiosi". inregistrarea patologicului trebuie sa fie constanta si centra-lizata. Relatia fiecarui individ cu propria boala si cu propria moarte trece obligatoriu prin instantele puterii, prin inregisAZtrarea acestor aspecte, prin hotararile pe care le iau.

Dupa cinci sau sase zile de la declararea carantinei, se purAZcede la dezinfectarea caselor, una cate una. Locuitorii sunt scosi afara; in fiecare incapere, "mobilele si marfurile" sunt ridicate ori suspendate; se stropeste cu parfum, care e ars dupa ce sunt astupate cu grija ferestrele, usile si chiar si gaurile cheilor care sunt umplute cu ceara. In cele din urma, intreaga casa este inchisa pe timpul cat se arde parfumul; ca si la intrare, parfumerii sunt controlati "in prezenta locuitorilor casei, pentru a se vedea daca nu au asupra lor la iesire ceva ce nu avusesera cand au intrat". Patru ore mai tarziu, locuitorii se pot intoarce in casa.
Home | Termeni si conditii | Politica de confidentialitate | Cookies | Help (F.A.Q.) | Contact | Publicitate
Toate imaginile, textele sau alte materiale prezentate pe site sunt proprietatea referat.ro fiind interzisa reproducerea integrala sau partiala a continutului acestui site pe alte siteuri sau in orice alta forma fara acordul scris al referat.ro. Va rugam sa consultati Termenii si conditiile de utilizare a site-ului. Informati-va despre Politica de confidentialitate. Daca aveti intrebari sau sugestii care pot ajuta la dezvoltarea site-ului va rugam sa ne scrieti la adresa webmaster@referat.ro.