Paolo Veronese

Trimis la data: 2014-11-29
Materia: Arte plastice
Nivel: Liceu
Pagini: 3
Nota: 9.95 / 10
Downloads: 0
Autor: sebastyan
Dimensiune: 18kb
Voturi: 1
Tipul fisierelor: doc
Acorda si tu o nota acestui referat:
Paolo Veronese (n.1582, Verona- d 19 aprilie 1588,San Angelo) a fost un pictor italian din perioada tarzie a Renasterii, marcand trecerea spre Manierism. Pe numele adevarat Paolo Caliari sau Cagliari, artistul a capatat cu timpul numele de Veronese, dupa orasul in care s-a nascut. Stabilit de tanar laVenetia, Veronese este - alaturi de Titiansi Tintoretto- unul din cei mai remarcabili reprezentanti ai scolii venetiene de pictura a secolului al XVI-lea.
Paolo Caliari (zis Veronese) s-a nascut in anul 1528 la Verona. De la tatal sau, Gabriele Caliari - un pietrar cu solide cunostinte de sculptura si arhitectura- a invatat sa modeleze argila si a deprins extraordinarul simt al formei de care va profita in creatia sa. In 1541 intra ca ucenic in atelierul lui Antonio Badile, un pictor renumit in Verona, reprezentant al curentului traditional. Incepand cu anul 1535 va lucra cu celebrul arhitect Michele San-Michele, care in anul 1551 ii incredinteaza decorarea vilei pe care o construise pentru familia Soranzo in Treville, nu departe deCastelfranco.

In anul 1552 castiga concursul pentru decorarea altarului catedralei din Mantova, si un an mai tarziu pleaca la Venetia . Aici artistul primeste o importanta comanda: decorarea a trei sali ale "Consiliului celor Zece" din Palatul Dogilor.
Veronese este primit in Venetia ca un artist recunoscut, el se stabileste in 1555 in acest oras, unde va trai si va lucra pana la sfarsitul vietii, devenind unul din cei mai de seama reprezentanti ai scolii venetiene de pictura. Primeste numeroase comenzi importante, de pilda decorarea boltii Marii Sali din Libreria Marciana (Biblioteca Sfantului Marcu).

Lucreaza stat pentru biserici, cat si pentru palatele notabilitatilor venetiene, lucru mai putin obisnuit la Venetia, unde majoritatea artistilor erau specializati fie pe tematica religioasa, fie pe cea laica. Tema tabloului Iisus la Emaus, aflat in prezent in Muzeul Louvre din Paris, este desprinsa din Evanghelia Sfantului Luca. Compozitia tabloului se bazeaza pe mai multe axe transversale, trasate de bratele intinse ale apostolilor si de mana ridicata a lui Iisus, care duc la o intensificata aglomerare de gesturi in planul central al tabloului.

In anul 1558 incepe sa lucreze la frescele din sacristia bisericii San Sebastiano, a caror executie ii va lua mai multi ani. Ciclul de picturi de la San Sebastiano se numara printre lucrarile cele mai frumoase pe care artistul le-a realizat de-a lungul carierei sale. Scena Martiriului Sfantului Sebastian, de pe unul din peretii laterali ai bisericii, impresioneaza prin tensiunea spirituala si prin tehnica desavarsita a pictorului in maniera cum construieste culoarea.
Home | Termeni si conditii | Politica de confidentialitate | Cookies | Help (F.A.Q.) | Contact | Publicitate
Toate imaginile, textele sau alte materiale prezentate pe site sunt proprietatea referat.ro fiind interzisa reproducerea integrala sau partiala a continutului acestui site pe alte siteuri sau in orice alta forma fara acordul scris al referat.ro. Va rugam sa consultati Termenii si conditiile de utilizare a site-ului. Informati-va despre Politica de confidentialitate. Daca aveti intrebari sau sugestii care pot ajuta la dezvoltarea site-ului va rugam sa ne scrieti la adresa webmaster@referat.ro.