Papadia

Trimis la data: 2006-05-24 Materia: Biologie Nivel: Gimnaziu Pagini: 4 Nota: / 10 Downloads: 2267
Autor: Flore Dimensiune: 116kb Voturi: Tipul fisierelor: doc Acorda si tu o nota acestui referat: 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10
vezi mai multe detalii vezi mai putine detalii
Raporteaza o eroare
Este o plantă mică, ierboasă, vivace. Rădăcina este pivotantă, puţin ramnificată, ajungând uneori până la 20 cm lungime şi 1-2 cm grosime. Rădăcina este albă la interior şi brun-deschis la exterior. Frunzele sunt laceolate, dinţate, dispuse în rozetă. Din mijlocul rozetei de frunze se ridică o tulpină tubulară, care în vârf poartă un capitul floral mare de 2-2,5 cm, de culoare galben-auriu.

Florile sunt ligulate. Fructele sunt achene, cu rostrul (ciocul) de 3 ori mai lung decât ele, poartă un papus alb, lung, care se dezvoltă în perioada fructificaţiei, dând capitulului o formă globuloasă. Întreaga plantă conţine un suc lăptos (latex). Înfloreşte din luna aprilie până în septembrie.

Răspândire:Creşte pretutindeni, din regiunea de şes până-n cea muntoasă, prin fâneţe, păşuni, livezi şi pe lăngă drumuri.
Produs vegetal:Frunzele, care se recoltează primăvara (mai-august). Primăvara au cantitatea cea mai mare de principii active: tijele (se recoltează în timpul înfloririi), rădăcinile se recoltează primăvara devreme (martie-mai) sau toamna (septembrie-noiembrie), întreaga plantă împreună cu rădăcinile, fără flori şi fără fructificaţii, se recoltează primăvara înainte sau în timpul formării bobocilor florali, în lunile aprilie-septembrie.

În această perioadă, adică primăvara înainte de înflorire, planta are cea mai mare cantitate de latex. Rădăcinile recoltate se curăţă de pământ şi se despică în lungime. Uscarea se face la umbră în încăperi încălzite sau la soare, întinse în straturi subţiri. Se pot păstra şi proaspete, în pivniţe, în nisip. Rădăcinile uscate absorb cu uşurinţă apa şi sunt uşor atacate de insecte, de aceea ele se vor conserva la loc uscat.

Cercetările de laborator arată că în lunile iulie-august rădăcinile conţin cantităţi ridicate de principiu amar (taraxacina), atingând maximum în luna noiembrie. În luna august, rădăcinile au cca 40% inulină, un alt principiu activ de bază. Primăvara, această substanţă se găseşte numai în proporţie de 1-2%.

În schimb, rădăcinile de primăvară conţin mai multă colină şi latex. Rădăcinile recoltate se lasă 2-3 zile la soare pentru a se veşteji şi cicatriza rănile provocate în urma tăierii coletului şi a rădăcinilor subţiri. Pe cât este posibil, rădăcinile nu se vor scurta, deoarece, prin tăiere, latexul se scurge, diminuând valoarea terapeutică a produsului.

Principii active:Principiu amar- taraxacina-, pectine, vitamina B, C, steroli. Rădăcinile: Alcooli triterpenici, fitosteroli, vitamine B1, C si D, inulină, tanin, rezine, colină, taraxacină, acid nicotic.
Acţiune farmaceutică:Colagog, coleretic, alcanilizant, laxativ, diuretic, venotonic, astringent.

Indicaţii terapeutice:Gastrite hiperacide, dischinezii biliare cu tulburări intestinale, obezitate, gută, reumatism, ateroscleroză, varice, ulcer varicos. Primăvara este indicată o cură de tije proaspete de păpădie. Se face o cură de 14 zile, cu 6 tije pe zi. Capitulul floral se îndepărtează numai după spălarea tijei.

La început au un gust amar, apoi devin fragede şi suculente. Cât timp planta este înflorită, diabeticilor li se recomandă să mănânce zilnic 10-15 tije florale. Cura ajută la eliminarea calculilor biliari, stimulând funcţia vezicii biliare.

Stiri
Nota explicativa
Referatele si lucrarile oferite de Referate.ro au scop educativ si orientativ pentru cercetare academica.

Iti recomandam ca referatele pe care le downloadezi de pe site sa le utilizezi doar ca sursa de inspiratie sau ca resurse educationale pentru conceperea unui referat nou, propriu si original.

Referat.ro te invata cum sa faci o lucrare de nota 10!
Linkuri utile
Programeaza-te online la salonul favorit Descarca gratuit aplicatiile pentru iOS si Android Materiale educative Jocuri Cele mai tari jocuri de pe net Referate scoala Resurse, lucrari, referate materiale pentru lucrari de nota 10
Toate imaginile, textele sau alte materiale prezentate pe site sunt proprietatea referat.ro fiind interzisa reproducerea integrala sau partiala a continutului acestui site pe alte siteuri sau in orice alta forma fara acordul scris al referat.ro. Va rugam sa consultati Termenii si conditiile de utilizare a site-ului. Informati-va despre Politica de confidentialitate. Daca aveti intrebari sau sugestii care pot ajuta la dezvoltarea site-ului va rugam sa ne scrieti la adresa webmaster@referat.ro.