Parabola

Trimis la data: 2013-09-09
Materia: Romana
Nivel: Liceu
Pagini: 1
Nota: 8.63 / 10
Downloads: 0
Autor: Pisica irina
Dimensiune: 17kb
Voturi: 1
Tipul fisierelor: doc
Acorda si tu o nota acestui referat:
Termenul provine din fr. parabole, lat. parabola "comparatie". Povestire incifrand in planul ei figurat o invatatura morala sau religioasa. Apare utilizata frecvent ca mod de initiere a vulgului in adevaruri ezoterice, atat in religia budista, cat si, mai apoi, in cea ebraica si mai ales in cea crestina (invataturile cuprinse in Evanghelii imbraca de cele mai multe ori forma P.).
Hegel, in Prelegeri de estetica, socoteste P. un tip de comparatie care porneste de la trasaturile exterioare ale evenimentelor si ale fenomenelor, asemanandu-se din acest punct de vedere cu fabula (v.): "cuprinzand evenimente din cercul vietii cotidiene, carora le atribuie o semnificatie mai generala si superioara, parabola urmareste sa faca inteligibila aceasta semnificatie cu ajutorul unor intamplari care, considerate pentru sine, sunt de toate zilele".

Cu timpul, P. isi gaseAZste incorporarea si in literatura beletristica, un exemplu celebru in acest sens fiind constituit de P. celor trei inele din piesa lui Lessing Nathan der Weise (Nathan inteleptul), care relua subiectul unei nuvele a lui Boccaccio.
Home | Termeni si conditii | Politica de confidentialitate | Cookies | Help (F.A.Q.) | Contact | Publicitate
Toate imaginile, textele sau alte materiale prezentate pe site sunt proprietatea referat.ro fiind interzisa reproducerea integrala sau partiala a continutului acestui site pe alte siteuri sau in orice alta forma fara acordul scris al referat.ro. Va rugam sa consultati Termenii si conditiile de utilizare a site-ului. Informati-va despre Politica de confidentialitate. Daca aveti intrebari sau sugestii care pot ajuta la dezvoltarea site-ului va rugam sa ne scrieti la adresa webmaster@referat.ro.