Parabolele Mantuitorului din duminicile Triodului

Trimis la data: 2006-02-16
Materia: Religie
Nivel: Facultate
Pagini: 13
Nota: 9.19 / 10
Downloads: 1201
Autor: Ovidiu Popescu
Dimensiune: 42kb
Voturi: 119
Tipul fisierelor: doc
Acorda si tu o nota acestui referat:
Anul bisericesc înscrie în calendarul nostru crestin-ortodox trei perioade carora le corespund trei carti de cult omonime. Este vorba despre perioada Octoihului, a Triodului si cea a Penticostarului.
„Triod” se numeste si cartea bisericeasca de strana ce cuprinde randuiala si rugaciunile ce alcatuiesc slujbele perioadei în discutie. Etimologic, cuvantul grecesc triodion înseamna trei ode sau cantari si face trimitere la canoanele de rugaciune alcatuite din trei cantari, canoane de care abunda cartea Triodului, desi are si canoane depline.

Primul sfant parinte imnograf ce a compus cantarea triodica a fost Cosma, iar lui i-au urmat sfintii Teodor si Iosif vietuitori la Manastirea Studion de la Constantinopol Triodul acopera cele zece saptamani dinaintea Pastelui si cuprinde: o perioada de pregatire de trei saptamani, marcata de patru duminici (a Vamesului si Fariseului, a Fiului risipitor, a Înfricosatei Judecati si a Izgonirii lui Adam din rai), Postul Mare (de sase saptamani sau 40 de zile, incluzand Duminicile Ortodoxiei, a Sfantului Grigorie Palama, a Sfantului Ioan Scararul, a Sfintei Maria Egipteanca si a Floriilor) si Saptamana Patimilor cand ajutati de sfintele nevointe ale postului si rugaciunii, dar mai ales de renumitele slujbe ale deniilor, devenim contemporani întregii opere rascumparatoare.

Triodul ne cheama la post, rugaciune, milostenie dupa putere si smerenie, la asumarea suferintei semenilor, la purtarea sarcinii unii altora, la spovedanie de pacate si cainta pentru ele, pentru a ne putea împartasi cu Hristos – Cel rastignit si înviat – Calea, Adevarul, Viata si Lumina lumii. Dar toate acestea în spatiul sacru al Ortodoxiei.

Insa Triodul nu este doar o pregatire pentru Sf. Pasti prin abstinenta de la mincarea de frupt. Sfintii Parinti au creat o rinduiala liturgica, deosebita pe zile, care este consemnata in cartea Triodului, de la care se trage si denumirea perioadei. Toate slujbele sunt rinduite intelept, asemenea unor "temeiuri si trepte", pe care, urmarindu-le pas cu pas, credinciosul se suie duhovniceste catre asemanarea cu Hristos.

Triodul este o opera colectiva la care simpli monahi imnografi sau episcopi ilustri si-au adus aportul pe parcursul mai multor veacuri, descriind melodic toata iconomia mintuirii, in consonanta cu Dogmatica ortodoxa.

Sfantul apostol şi evanghelist Matei ne spune că atunci cand Domnul Iisus Hristos a ieşit la propovăduire, primul lucru pe care a început să-l înveţe a fost pocăinţa. El îi chema pe toţi la pocăinţă prin următoarele cuvinte: Pocăiţi-vă, că s-a apropiat împărăţia cerurilor (Mt. 3, 2).

In graba vietii cotidiene nu avem timp sa ne gandim la aceasta si pur si simplu socotim ca tot ce avem de facut de-a lungul Postului este sa ne abtinem de la consumarea anumitor mancaruri, sa renuntam la distractii, sa ne spovedim, sa luam dezlegarea de la duhovnic, sa primim Sfanta Impartasanie iar apoi sa ne consideram in perfecta randuiala pana anul urmator. Cu toate acestea trebuie sa existe un motiv pentru care Biserica a randuit sapte saptamani ca o vreme aparte pentru pocainta si pentru care ne cheama la un lung si sustinut efort duhovnicesc.
Home | Termeni si conditii | Politica de confidentialitate | Cookies | Help (F.A.Q.) | Contact | Publicitate
Toate imaginile, textele sau alte materiale prezentate pe site sunt proprietatea referat.ro fiind interzisa reproducerea integrala sau partiala a continutului acestui site pe alte siteuri sau in orice alta forma fara acordul scris al referat.ro. Va rugam sa consultati Termenii si conditiile de utilizare a site-ului. Informati-va despre Politica de confidentialitate. Daca aveti intrebari sau sugestii care pot ajuta la dezvoltarea site-ului va rugam sa ne scrieti la adresa webmaster@referat.ro.