Paralela intre Mara - Persida

Trimis la data: 2010-11-05
Materia: Romana
Nivel: Liceu
Pagini: 1
Nota: 6.85 / 10
Downloads: 4325
Autor: Gheorghescu Lisa-Marie
Dimensiune: 11kb
Voturi: 210
Tipul fisierelor: doc
Acorda si tu o nota acestui referat:
Prozator ardelean,precursor al lui Liviu Rebreanu, Slavici este un autor moralist, un fin psiholog, un creator de tipologii.Intriga creatie a lui slavici este o pledoarie pentru echilibrul moral,pentru chibzuinta si intelepciune, pentru fericire prin iubirea de oameni si pastrearea masurio in toate,iar orice abatere de la aceste principii este sanctionata de autor.In opera ;Mara, Slavici contureaza un personaj realist, viabil, de o vigoare surprinzatoare, care-si da seama ca singura cale de a imbuti in viata este puterea banului.
Persida , este fiica Marei , ea este una dintre cele mai reusite, mai stralucite figuri din literatura romana si este ilustrata de Slavici in evolutia sa de la copilarie la maturitate.Criticul Magdalena Popescu afirma ca: "Mara este un caracter,Persida un destin".

Intre cele doua personaje exista asemanari si deosebiri evidente , Persida fiind o Mara in devenire, dar si deosebiri Mara este optimista, pec and fiica ei are o perspectiva mai putin placuta asupra vietii, izvorata din spiritul religios in care a fost crescuta.

Georghe Calinescu vede in Mara"tipul cmun al femeii de peste munti...", iar Nicolae Manolescu "prima femeie capitalist din literatura noastra.".
Mara precupeata de la radna ,domina intregul roman prin forta si prin complexitate. Este energica,voluntara, optimista, abordand orice noua situatie cu increderea intr-un final bunabordand orice noua situatie cu increderea unui final bun.

Persida in schimb este "o Mara juvenila, pe cale de a lua cu varsta , obiceiurile si infatisarea mamei sale", observa Nicolae Manolescu . Persida prin procesul ei de maturizare si transformare, dintr-o adolescenta rebela intr-o femeie asezata la casa ei, imprima cartii un caracter de bildungsroman.

La fel ca si mama sa, persida are un acut simt al realului, o personali tate puternica in care domina calitatile sale iesite din comun, devotamantul, chibzuinta si vointa puternica, reusind astfel sa invinga toate piedicile vietii.

Din punct de vedere stilistic, cele doua erione sunt tratate in diferit de autor. Mara este este descrisa prin ironie in stil indirect, iar Persida e descrisa intr-un stil serios si grav. Cu toate acestea, in mod surprinzator, ele nu sunt in opozitie , iar conflictele mama-fiica,inerte vietii si generatiilor diferita carora apartin, nu sunt de substanta.
Home | Termeni si conditii | Politica de confidentialitate | Cookies | Help (F.A.Q.) | Contact | Publicitate
Toate imaginile, textele sau alte materiale prezentate pe site sunt proprietatea referat.ro fiind interzisa reproducerea integrala sau partiala a continutului acestui site pe alte siteuri sau in orice alta forma fara acordul scris al referat.ro. Va rugam sa consultati Termenii si conditiile de utilizare a site-ului. Informati-va despre Politica de confidentialitate. Daca aveti intrebari sau sugestii care pot ajuta la dezvoltarea site-ului va rugam sa ne scrieti la adresa webmaster@referat.ro.