Paralela literara: Sonet de Gorge Bacovia - Sonet de Mihai Eminescu

Trimis la data: 2016-06-11
Materia: Romana
Nivel: Liceu
Pagini: 2
Nota: 8.27 / 10
Downloads: 0
Autor: c0c0c00l
Dimensiune: 7kb
Voturi: 1
Tipul fisierelor: doc
Acorda si tu o nota acestui referat:
Comparatie intre opera lui George Bacovia si cea a lui Mihai Eminescu

Simbolismul este un curent literar aparut in Franta la sfarsitul sec - XIX - lea, ca o reactie impotriva poeziei retorice a romanticilor si a naturalismului. Obiectivul poeziei simboliste il constituie starile sufletesti nelamurite, fluide, vagi, musicale care sunt transmise utilizand un limbaj poetic inedit.

Romantismul este un curent literar care a aparut in Germania si in Anglia de unde s-a extins treptat in Franta si in restul Europei, precum si dincolo de ocean. Se constituie ca o reactie impotriva excesului de incredere in primatul ratiunii, promovat de teoriticienii clasicismului, opunandu-se canoanelor, in numele libertatii creatiei si a imaginatiei. Romanticii nu accepta decat individualitatea, incurajeaza amestecul genurilor, speciilor, stilurilor, folosirea antitezei, militeaza pentru primatul spontaneitatii, al sensibilitatii, al originalitatii si considera folclorul o sursa importanta de inspiratie.
Opera literara Sonet de George Bacovia apartine curentului literar simbolism si prezinta teme si motive simboliste: orasul, cu felinare si mahalale, timpul, noaptea, alienarea, reprezentata de betie, ratacire, nepasare, vorbirea continua sau bajbaiala. Degradarea fizica se face remarcata prin tuse, suvoaiele apei si zidurile ce stau in daramare. Tema si motivele regasite in poezia lui Eminescu sunt de natura romantica, fiind prezentata natura in anotimpul toamna: vantul, ploaia, frunza, zloata, iar iubirea duce la evadarea in trecut si in imaginatie: visarea, basmul, zana Dochiar.
Home | Termeni si conditii | Politica de confidentialitate | Cookies | Help (F.A.Q.) | Contact | Publicitate
Toate imaginile, textele sau alte materiale prezentate pe site sunt proprietatea referat.ro fiind interzisa reproducerea integrala sau partiala a continutului acestui site pe alte siteuri sau in orice alta forma fara acordul scris al referat.ro. Va rugam sa consultati Termenii si conditiile de utilizare a site-ului. Informati-va despre Politica de confidentialitate. Daca aveti intrebari sau sugestii care pot ajuta la dezvoltarea site-ului va rugam sa ne scrieti la adresa webmaster@referat.ro.