Paratuberculoza

Trimis la data: 2014-08-26
Materia: Agronomie
Nivel: Facultate
Pagini: 7
Nota: 9.92 / 10
Downloads: 0
Autor: Mihai_C
Dimensiune: 25kb
Voturi: 1
Tipul fisierelor: doc
Acorda si tu o nota acestui referat:
Def. - boala infectioasa cronica a rumegatoarelor produsa de Mycobacterium aviun subsp. Paratuberculosis, manifestata prin diaree intermitenta si apoi permanenta, care duce la cahectizare, datorita leziunii de enterita proliferativa difuza.
Etiologie: Mycobacterium paratuberculosis, reclasificat recent ca M. avium subsp. Paratuberculosis si numit si bacilul lui Johne.
Au fost descrise 3 tipuri biologice:
Receptivitate: taurine, ovine, caprine adulte, rumegatoare salbatice, rar solipede si porc; cele tinere sunt mai sensibile
Cai de transmitere: fecale, colostru, lapte, urina, transplacentar.
Intre infectia tuberculoasa si paratuberculoasa exista o reactie de protectie incrucusata, datorita inrudirii antigenice a agentilor etiologici.Infectia se produce pe cale digestiva, prin consum de colostru, lapte, apa, furaje contaminate cu germeni
Evolutie: sporadic, uneori chiar mici enzootii.

Patogeneza:
Dupa ce patrund pe cale orala, germenii ajung nealterati in intestin si incep sa se multiplice in mucoasa partii terminale a intestinului subtire , a colonului precum si in formatiunile limfoide din peretele intestinului si a limfonodurilor tubului digestiv.
Germenii sunt intampinati la porta de intrare de catre macrofage care prolifereaza intens si se infiltraza in submucoasa si formatiunile limfoide aferente. Ca urmare, epiteliul intestinal se ingroasa si se increteste.

Fagocitate de macrofage, micobacteriile sunt transportate in faze mai avansate ale bolii de la nivelul tubului digestiv spre alte sedii: perete uterin, fetus, mamela si testicule.
La bovine se inregistreaza 3 stadii:I-primii 2-3 ani de viata, nu se constata manifestari clinice de enterita sau reducerea sporului in greutate II - animalele beau multa apa, incep sa piarda in greutate, productia de lapte regreseaza. Apare diareea , la inceput intermitenta , cu fecale moi, pastoase care se remite temporar in special in fazele de gestatie avansata sau cand se retrag animalele de la pasune si li se administraza furaje predominant uscate.
Home | Termeni si conditii | Politica de confidentialitate | Cookies | Help (F.A.Q.) | Contact | Publicitate
Toate imaginile, textele sau alte materiale prezentate pe site sunt proprietatea referat.ro fiind interzisa reproducerea integrala sau partiala a continutului acestui site pe alte siteuri sau in orice alta forma fara acordul scris al referat.ro. Va rugam sa consultati Termenii si conditiile de utilizare a site-ului. Informati-va despre Politica de confidentialitate. Daca aveti intrebari sau sugestii care pot ajuta la dezvoltarea site-ului va rugam sa ne scrieti la adresa webmaster@referat.ro.