Parcuri Nationale din Romania

Trimis la data: 2020-06-28 Materia: Geografie Nivel: Facultate Pagini: 22 Nota: / 10 Downloads: 0
Autor: redx Dimensiune: 411kb Voturi: Tipul fisierelor: doc Acorda si tu o nota acestui referat: 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10
vezi mai multe detalii vezi mai putine detalii
Raporteaza o eroare
Un proiect complex despre parcurile nationale din Romania.
Sumar:
Tabel parcuri
I. REZERVATII COMPLEXE
Parcul National Retezat
Rezervatia din Muntii Coziei (judetul Vilcea)
Rezervatia Cheile Nerei - Beusnita (judetul Caras-Severin)

II. REZERVATII FLORISTICE SI FORESTIERE
Padurea Viisoara (judetul Braila)
Codrul Secular Slatioara

III. REZERVATII FAUNISTICE
Rezervatia ornitologica de la Ciupercenii Noi (judetul Dolj)
IV. REZERVATII GEOLOGICE SI GEOMORFOLOGICE
Vulcanii noroiosi - Paclele Mari si Paclele Mici
V. REZERVATII SPEOLOGICE
Complexul Carstic Scarisoara (judetul Alba)
Pesterea Ursilor (judetul Bihor)
VI. REZERVATII PALEONTOLOGICE
Rezervatia Paleontologica Bahna - Orsova
Bibliografie
Poze

Reprezinta cea mai mare rezervatie stiintifica complexa din tara noastra situata in impunatorul masiv Retezat, inclusa pe lista rezervatiilor naturale ale Biosferei de catre UNESCO.
Infatisarea geografica a acestui masiv, constitutia sa geologica, peisajele de cea mai autentica salbaticie, bogatia florisitica si faunistica si mai ales intinsele marturii ale glaciatiunii cuaternare (caldari, cercuri, iezere, morene), fac din aceasta parte a Carpatilor un monument al naturii de o importanta stiintifica deosebita.
Acest renumit parc national din tara noastra a fost declarat prin lege in anul 1935 si ocupa o suprafata de peste 20000 ha.
In aceasta zona intalnim gorunul (Quercus petraea) si mojdreanul (Fraxinus ornus),pe versantele insorite, iar fagul (Fagus sylvatica) si carpenul (Carpinus betulus) pe versantele umbrite.
Acestia formeaza adesea paduri in care se gasesc si alte specii, cum ar fi mesteacanul (Betula pendula), jugastrul (Acer campestre), paltinul de camp (Acer platanoides) si unii arbusti ca : paducelul (Crataegus monogyna), alunul (Corylus avellana) s.a.
Urmand maulrile Raului Mare, putem admira frumoasele zavoaie compacte de arini (Alnus glutinosa si Alnus incana), iar la poalele versantilor, pana la Padisel, palcuri de nuc comun (Juglans regia) in stare submontana, fenomen rar intalnit in tara noastra.
De la Gura Zlata spre Gura Apei in sus spre Zlatuia, pana la 1200m altitudine, intalnim arboretele strabune de fag, urmate de padurile de molid (Picea abies), din care nu lipsesc palcurile de scorus (Sorbus acuparia), exemplare sporadice de mesteacan, paltin de munte (Acer pseudoplatanus), rachita (Salix capraea), plopul tremurator (Populus tremula), soc (Sambucus racemosa) sau afinul (Vaccinium myrtillus).
In zona subalpina gasim asociatii de jepi (pinus montana) care in Retezat sunt raspanditi intre 1530 si 2280 m altitudine.
Din loc in loc, din desisul de nepatruns al jnepenisului se inalta maiestuos zimbrul (Pinus cembra). In aceasta zona mai intalnim ienuparul pitic (Juniperus siberica), arinul de munte (Alnus viridis), salcia pitica (Salix silesiaca), precum si unii subarbusti ca: smardarul (Rhododendron kotschyi), merisorul (Vaccinium vitis-idaea), afinul (Vaccinium myrtillus), coacazul (Bruckentalia spiculifolia).
Primavara, dupa topirea zapezi, pajistile alpine ale Retezatului se acopera de coloritul violet deschis al brandusilor de munte (Crocus hauffelianus) si al degetelului pitic (Soldanella pusilla), ochii gainii (Primula minima), ciubotica cucului (Primula elatior).
Odata cu sosirea verii, in pajistile alpine infloresc: cupa (Gentiana kochiana), sclipeti (potentilla ternata), vartejul pamantului (Pendicularis verticilata), ghintura galbena (Gentiana punctata). Pe stancile abrupte intalnim unele plante ca: lana caprelor (Cerastium lanatum), iarba surzilor (Saxifraga aizoon), ochii soricelului (Saxifraga pedemontana), galbenelele de munte (Doronicum carpaticum).
Din aceasta bogatie a florei, cele mai rare sunt speciile endemice: bursuca (Barbaraea lepusnica), flamanzica (Draba dorneri), daria (Pedicularis baumgarteni),firuta de munte (Poa lepisnica si Poa custurae).
Endemismele cele mai valoroase sunt in genul Hiercarium (vulturica), reprezentat prin 27 de specii cu 51 de varietati, toate raspandite in partea inferioara a zonei subalpine.
Fauna masivului Retezat este foarte bogata. Prin molidisuri si pajisti alpine intalnim: mistretul (Sus scrofa), iar in fagete caprioara (Capreolus capreolus).

Stiri
  • pag. 1
  • pag. 2
  • pag. 3
  • pag. 4
  • pag. 5
  • pag. 6
  • pag. 7
  • pag. 8
  • pag. 9
  • pag. 10

Nota explicativa
Referatele si lucrarile oferite de Referate.ro au scop educativ si orientativ pentru cercetare academica.

Iti recomandam ca referatele pe care le downloadezi de pe site sa le utilizezi doar ca sursa de inspiratie sau ca resurse educationale pentru conceperea unui referat nou, propriu si original.

Referat.ro te invata cum sa faci o lucrare de nota 10!
Linkuri utile
Programeaza-te online la salonul favorit Descarca gratuit aplicatiile pentru iOS si Android Materiale educative Jocuri Cele mai tari jocuri de pe net Referate scoala Resurse, lucrari, referate materiale pentru lucrari de nota 10
Toate imaginile, textele sau alte materiale prezentate pe site sunt proprietatea referat.ro fiind interzisa reproducerea integrala sau partiala a continutului acestui site pe alte siteuri sau in orice alta forma fara acordul scris al referat.ro. Va rugam sa consultati Termenii si conditiile de utilizare a site-ului. Informati-va despre Politica de confidentialitate. Daca aveti intrebari sau sugestii care pot ajuta la dezvoltarea site-ului va rugam sa ne scrieti la adresa webmaster@referat.ro.