Parlamentul European

Trimis la data: 2014-09-04
Materia: Stiinte Politice
Nivel: Facultate
Pagini: 6
Nota: 9.85 / 10
Downloads: 0
Autor: Violeta_S
Dimensiune: 27kb
Voturi: 1
Tipul fisierelor: doc
Acorda si tu o nota acestui referat:
Parlamentul European a fost infiintat prin Tratatele institutive ale Comunitatilor europene, avand urmatoarele denumiri:
-Tr. Instituind CECO (1951): Adunarea Comuna si avea drept rol exercitarea controlului democratic
-Tratatele instituind CEE si CEEA(1957): Adunarea CEE si Adunarea CEEA
-1960: Adunarea parlamentara europeana, dupa intrarea in vigoare a Conventiei cu privire la unificarea institutiilor comunitare( 1958)
-1962: Parlamentul European
Cei 35 romani si 18 bulgari care au devenit membri ai Parlamentului European la 1 ianuarie 2007, cand tarile lor s-au alaturat Uniunii Europene, au fost numiti de parlamentele lor nationale, iar mandatul lor va dura pana la alegerile pentru Legislativul European, prevazute sa se desfasoare in cele doua tari in 2007.

Actualul presedinte al Parlamentului European, Josep Borrell, isi incheie mandatul; au loc alegeri pentru noul presedinte al Parlamentului, cei 14 vicepresedinti si cei sase chestori: Marti, 16 ianuarie 2007, Parlamentul European va alege un nou presedinte, al carui mandat va dura pana la mijlocul anului 2009. Totodata, deputatii europeni vor alege 14 vicepresedinti si sase chestori.

O noua alcatuire a Parlamentului European dupa aderarea Romaniei si Bulgariei: O data cu aderarea Romaniei si Bulgariei la Uniunea Europeana la 1 ianuarie 2007, numarul total al deputatilor europeni a ajuns la 785.
O data cu cresterea numarului de deputati europeni de la 732 la 785, numarul de voturi necesare pentru majoritate calificata devine acum 393 (pentru adoptarea amendamentelor dezbatute in a doua citire, in cadrul procesului de co-decizie, de exemplu).

PE primeste informatii cu privire la acorduri internationale de orice natura, si poate initia dezbateri prealabile, dupa care sunt informate comisiile parlamentare. Inaintea semnarii oricarui acord, un reprezentant al Consiliului prezinta in Parlament rezultatele negocierilor si numai apoi este semnat, dispunand de competenta decizionala.

PE poate primi petitii de la orice cetatean al UE (individual sau in grup), cu privire la activitatea UE in domeniile care il afecteaza, numind un mediator pentru rezolvarea cazurilor de proasta administrare din partea institutiilor si organelor comunitare, excluzand Curtea de Justitie si Tribunalul de Prima Instanta, in exercitiul functiei lor jurisdictionale.
Home | Termeni si conditii | Politica de confidentialitate | Cookies | Help (F.A.Q.) | Contact | Publicitate
Toate imaginile, textele sau alte materiale prezentate pe site sunt proprietatea referat.ro fiind interzisa reproducerea integrala sau partiala a continutului acestui site pe alte siteuri sau in orice alta forma fara acordul scris al referat.ro. Va rugam sa consultati Termenii si conditiile de utilizare a site-ului. Informati-va despre Politica de confidentialitate. Daca aveti intrebari sau sugestii care pot ajuta la dezvoltarea site-ului va rugam sa ne scrieti la adresa webmaster@referat.ro.