Parlamentul European

Trimis la data: 2015-05-25
Materia: Stiinte Politice
Nivel: Facultate
Pagini: 9
Nota: 10.00 / 10
Downloads: 0
Autor: Brinza Anisoara Silvia
Dimensiune: 21kb
Voturi: 1
Tipul fisierelor: doc
Acorda si tu o nota acestui referat:
In istoria politica a Europei au existat diferite organe, foruri care au avut ca atributie adoptarea legilor, a deciziilor de drept public cele mai importante dintr-un stat. Aceste foruri au fost denumite adunare legislativa, adunare nationala, adunare de stat, parlament sau au purtat denumiri specifice unui singur stat sau unei zone geografice (de ex. "Duma" in Rusia, "Sejm" in Polonia, "Riksdag" in tarile scandinave).
Prin denumirea de parlament astazi intelegem in primul rand acel organ de stat care functioneaza pe baza reprezentativa, este autoritatea publica legislativa cea mai importanta. Potrivit acestei definitii parlamentul este un organ de autoritate publica, adica una dintre purtatoarele suveranitatii statale. Deciziile luate de acesta, fundamentate pe puterea de stat, sunt obligatorii si trebuie tratate ca cea mai inalta forma a manifestarii de vointa statala, avand un rang superior tuturor deciziilor ce pot fi adoptate de celelalte organe de stat.

Parlamentele moderne au natura reprezentativa avand in compunerea lor membrii alesi, care reprezinta la randul lor o anumita comunitate, comunitate de interese sau intreaga populatie, care actioneaza teoretic in vederea influentarii deciziilor luate in parlament in interesul alegatorilor. Desi adoptarea legilor apare ca principala atributie parlamentara, parlamentele moderne exercita si o atributie de control asupra puterii executive, respectiv au atributii in domeniul adoptarii si modificarii legilor fundamentale, in cazul situatiilor de urgenta, la ratificarea tratatelor internationale sau in procedura adoptarii bugetului national.

2. Precizari terminologice
Denumirea oficiala a Parlamentului european, in tratatele institutive, a fost "Adunarea generala"; doar in 1962 institutia a decis sa se numeasca "Parlament", cu toata opozitia Consiliului U.E. , care-si vedea amenintate atributiile de legislator european. De atunci, noua denumire a fost folosita si in actele comunitare, in final fiind legiferata prin Actul Unic European.

Parlamentul European a fost ales pentru prima data prin vot universal direct in iunie 1979, cand au fost alesi 410 parlamentari.
Functiile exercitate de Parlament sunt numai simbolice, comparativ cu cele exercitate de un Parlament veritabil, national, asa cum exista ele intr-o democratie parlamentara. Caracterul simbolic al acestuia rezulta, in primul rand, din faptul ca Parlamentul nu are dreptul sa desemneze un Guvern.Desemnarea parlamentarilor europeni
Nu exista procedura electorala uniforma. Fiecare stat isi determina liber regimul electoral pentru alegerea europarlamentarilor, adoptand, in acest sens, legi electorale proprii.
Home | Termeni si conditii | Politica de confidentialitate | Cookies | Help (F.A.Q.) | Contact | Publicitate
Toate imaginile, textele sau alte materiale prezentate pe site sunt proprietatea referat.ro fiind interzisa reproducerea integrala sau partiala a continutului acestui site pe alte siteuri sau in orice alta forma fara acordul scris al referat.ro. Va rugam sa consultati Termenii si conditiile de utilizare a site-ului. Informati-va despre Politica de confidentialitate. Daca aveti intrebari sau sugestii care pot ajuta la dezvoltarea site-ului va rugam sa ne scrieti la adresa webmaster@referat.ro.