Parlamentul European

Trimis la data: 2014-08-12 Materia: Statistica Nivel: Facultate Pagini: 6 Nota: / 10 Downloads: 0
Autor: Ramona_T Dimensiune: 22kb Voturi: Tipul fisierelor: doc Acorda si tu o nota acestui referat: 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10
vezi mai multe detalii vezi mai putine detalii
Raporteaza o eroare
Denumirea acestei institutii prevazuta in tratatele institutive a fost Adunarea Generala, iar in 1962 s-a hotarat nunirea acesteia Parlament, desi Consiliul Uniunii Europene s-a opus datorita faptului ca isi vedea amenintate atributile de legislator european.
De atunci noua denumire a fost folosita in actele comunitare, Parlamentul fiind legiferat prin Actul Unic European (1986).

Este asigurata de un presedinte, 14 vicepresedinti, 6 chestori (ultimele doua organe alcatuuind Biroul Parlamentar European, care reprezinta organul executiv, fiind sprijinit de un secretariat general).
Mandatul presedintelui si al vicepresedintelui este de doi ani si jumatate.Fiecare membru face parte de drept, din una din cele 20 de camere parlamentare si este membru supleant in altul.
Comitetele sunt formatiuni specializate de lucru ale institutiei, care pregatesc decizia luata de plenul Parlamentului European.

Parlamentul se intruneste in sesiuni ordinare lunare de cate o saptamana si in sesiuni extraordinare. De asemenea o mare parte a activitatiilor se desfasoara in Comitetele Parlamantare cate doua saptamani pe luna.
Sesiunile se desfasoara fie la Strasbourg (cele plenare), la Bruxelles (comitetele), iar Secretariatul General se afla la Luxemburg.
Aceasta fracmentare geografica este criticata mai ales pentru ca statele membre aveau obligatia sa stabileasca un sediu pentru Parlament (in favoarea orasului Bruxelles).

Lucrarile se desfasoara in cele 23 de limbi oficiale cu traducere simultana, iar documentele oficiale sunt traduse in toate aceste limbi ceea ce ingreuneaza functionarea si creste costurile.
Sedintele sunt publice, iar deciziile sunt adoptate cu majoritatea absoluta si iau forma unei rezolutii.
c) Atributii bugetare

Bugetul comunitar este adoptat de Consiliul Uniunii Europenela propunerea Comisiei Europene cu avizul Parlamentului European.
In final insa Parlamentul European este cel care aproba bugetul si descarcarea de gestiune a Comisiei dupa incheierea exercitiului bugetar.
In final imsa Paramentul European este cel care aproba bugetul si descarcarea de gestiune a Comisiei dupa incheierea exercitiului bugetar.

Stiri
  • pag. 1
  • pag. 2
  • pag. 3
  • pag. 4
  • pag. 5
  • pag. 6

Nota explicativa
Referatele si lucrarile oferite de Referate.ro au scop educativ si orientativ pentru cercetare academica.

Iti recomandam ca referatele pe care le downloadezi de pe site sa le utilizezi doar ca sursa de inspiratie sau ca resurse educationale pentru conceperea unui referat nou, propriu si original.

Referat.ro te invata cum sa faci o lucrare de nota 10!
Linkuri utile
Programeaza-te online la salonul favorit Descarca gratuit aplicatiile pentru iOS si Android Materiale educative Jocuri Cele mai tari jocuri de pe net Referate scoala Resurse, lucrari, referate materiale pentru lucrari de nota 10
Toate imaginile, textele sau alte materiale prezentate pe site sunt proprietatea referat.ro fiind interzisa reproducerea integrala sau partiala a continutului acestui site pe alte siteuri sau in orice alta forma fara acordul scris al referat.ro. Va rugam sa consultati Termenii si conditiile de utilizare a site-ului. Informati-va despre Politica de confidentialitate. Daca aveti intrebari sau sugestii care pot ajuta la dezvoltarea site-ului va rugam sa ne scrieti la adresa webmaster@referat.ro.