Parlamentul Romaniei

Trimis la data: 2004-12-04
Materia: Drept
Nivel: Facultate
Pagini: 15
Nota: 9.40 / 10
Downloads: 31
Autor: Elena valentin
Dimensiune: 17kb
Voturi: 934
Tipul fisierelor: doc
Acorda si tu o nota acestui referat:
Structura Parlamentului Romaniei este bicamerala, cuprinzand Camera Deputatilor si Senatul.Reprezentantii poporului sunt alesi in Parlament, pe baza votului universal, egal, direct, secret si liber consimtit, pe un mandat de 4 ani.Camera Deputatilor si Senatul au prerogative egale, cu exceptia numirii numai de catre Senat a Avocatului Poporului, justificand bicameralismul.Parlamentul Romaniei
Parlamentul Romaniei
Organizarea interna a Parlamentului este stabilita prin regulament propriu.Pentru indeplinirea atributiilor lor, Camerele isi organizeaza birouri, comisii care isi desfasoara activitatea numai pe baza regulamentelor adoptate.

Convocat de Presedintele Romaniei, in cel mult 20 de zile de la alegeri,
Parlamentul isi desfasoara primele activitati separat in fiecare Camera, acestea alegandu-si birouri de varsta, alcatuite din cel mai varstic parlamentar si 4 secretari, stabiliti din randul celor mai tineri deputati, respectiv senatori.In vederea validarii mandatelor parlamentarilor, Camerele isi aleg in prima lor sedinta cate o comisie de validare, care trebuie sa reflecte configuratia politica rezultata din alegeri.

Camerele se pronunta printr-un singur vot asupra listei parlamentarilor
propusi pentru validare si prin vot separat pentru fiecare deputat sau senator propus sa i se invalideze mandatul.Validarea sau invalidarea mandatelor se face cu votul majoritatii
parlamentarilor prezenti.

Grupurile parlamentare se pot organiza separat pentru fiecare Cemera in parte.Acestea sunt institutionalizate, beneficiaza de un sef, de un cabinet si de 1-5 experti, platiti din bugetul Camerei.Ele urmaresc formarea organelor de lucru si desfasurarea activitatii fiecarei Camere, fiind constituite din cel putin 5 senatori sau 10 deputati, care au fost alesi pe listele aceluiasi partid.

In general, grupurile parlamentare au urmatoarele competente:
-fac propuneri pentru constituirea comisiilor de validare
-propun cate un candidat pentru functia de Presedinte al Camerei Deputatilor si cea de Presedinte al Senatului.
-fac propuneri pentru candidatii membrilor birourilor celor doua Camere.
-isi dau acordul la desemnarea membrilor comisiilor parlamentare.

-participa la alcatuirea comisiilor de mediere.
-prezinta propuneri pentru stabilirea ordinii de zi.
-prezinta amendamente.
-pot cere presedintelui Camerei verificarea cvorumului.
-pot cere incheierea dezbaterilor asupra unei probleme puse in discutia Adunarii.
-pot adresa interpelari.
-au drept de initiativa legislativa.

Birourile permanente se alcatuiesc potrivit configuratiei politice a camerei Deputatilor si a Senatului si ele cuprind pe presedintele Camerei, pentru vicepresedinti, patru secretari si 4 respectiv 2 chestori.

Pentru alegerea presedintelui este necesar, in primul scrutin, votul
majoritatii parlamentarilor, iar daca aceasta cerinta nu s-a realizat, se organizeaza cel de-al 2-lea tur de scrutin, la care participa in Senat primii 2 candidati care au obtinut cel mai mare numar de voturi exprimate, iar in Camera

Deputatilor, daca nici un candidat nu a intrunit, dupa 2 tururi, votul majoritatii deputatilor, se organizeaza noi tururi de scrutin, in urma carora va fi desemnat presedinte candidatul care a obtinut majoritatea voturilor deputatilor prezenti.Presedintele Camerei este ales, spre deosebire de ceilalti membrii ai Biroului, pe durata intregului mandat al Camerei, iar odata cu alegerea lui,inceteaza activitatea presedintelui de varsta.
Home | Termeni si conditii | Politica de confidentialitate | Cookies | Help (F.A.Q.) | Contact | Publicitate
Toate imaginile, textele sau alte materiale prezentate pe site sunt proprietatea referat.ro fiind interzisa reproducerea integrala sau partiala a continutului acestui site pe alte siteuri sau in orice alta forma fara acordul scris al referat.ro. Va rugam sa consultati Termenii si conditiile de utilizare a site-ului. Informati-va despre Politica de confidentialitate. Daca aveti intrebari sau sugestii care pot ajuta la dezvoltarea site-ului va rugam sa ne scrieti la adresa webmaster@referat.ro.