Parlametul european

Trimis la data: 2011-06-24 Materia: Drept Nivel: Facultate Pagini: 20 Nota: / 10 Downloads: 266
Autor: Bejan mihaela Dimensiune: 26kb Voturi: Tipul fisierelor: doc Acorda si tu o nota acestui referat: 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10
vezi mai multe detalii vezi mai putine detalii
Raporteaza o eroare
1. Baza juridica, constituire, componenta
Baza juridica a Parlamentului European o constituie art.137-144 Tratatul CE si corespunzator art. 20-25 Tratatul CECO, art. 107-144 Tratatul CEEA . Conform tratativelor constitutive, Parlamentul European se compune din reprezentanti ai popoarelor statelor reunite in Comunitati (art.20 - Tratatul CECO, art.137 - Tratatul CE)
Prin rezolutia din 20 martie 1958 s-a format Adunarea Parlamentara Europeana, care, prin rezolutia din 30 martie 1962, devine Parlamentul European. Prin Actul Unic European (art.3 par.1) este consacrata din punct de vedere juridic denumirea de Parlament European, denumire mentinuta si de tratatele ulterioare (Tratatul de la Maastricht si Tratatul de la Amsterdam).

Alegerile pentru constituirea Parlamentului au fost desfasurate in baza Actului pentru alegerea reprezentantilor in Parlamentul European prin vot universal direct, adoptat la 20 septembrie 1976. Procedura electorala rezulta dintr-o combinare a dispozitiilor nationale si a unui ansamblu de reguli comunitare fixate prin Actul mai sus mentionat.

Acest act prevede:Nimeni nu poate vota decat o singura data;Alegerile se desfasoara la datele fixate de catre fiecare stat membru in cursul aceleasi perioade care incepe joi dimineata si se termina duminica (in aceeasi saptamana);Deschiderea urnelor se face numai dupa inchiderea scrutinului in toate statele membre.

Actul dispune unele incompatibilitati intre calitatea de reprezentant in Parlamentul European si alte functii in cadrul organelor comunitare sau guvernelor nationale. Exista incompatibilitati intre calitatea de reprezentant in Parlament si cea de membru al Comisiei, Consiliului, Curtii de Justitie, Curtii de Conturi, Consiliului economic si social, Consiliului consultativ al CECO sau de oficial sau functionar al unei institutii comunitare sau al unui organ de pe langa aceasta ori al grefei Curtii de Justitie.

Durata mandatului parlamentar este stabilita la 5 ani si corespunde cu perioada de legislatura a Parlamentului European. Conform art.3 al Actului din 1976 se statueaza caracterul reprezentativ al mandatului, ceea ce inseamna ca parlamentarii actioneaza in mod individual.
Datorita diferentelor dintre reglementarile comunitare si cele nationale, statutul parlamentarilor nu este uniform. Membrii Parlamentului beneficiaza de imunitatile si privilegiile stabilite de art.8-10 din Protocolul din aprilie 1965 (anexat la Tratatul de la Bruxelles).

Aceste imunitati se refera la:Libera circulatie, fara restrictii de orice natura privind deplasarea la si de la locul reuniunilor parlamentare;Imunitatea de jurisdictie penala privind cercetarea, retinerea sau urmarirea datorita opiniilor sau voturilor exprimate in exercitarea functiilor lor;Imunitatea personala pe durata mandatului (fiind inregistrate unele diferente intre legislatiile nationale cu privire la aceasta).

Imunitatea nu poate fi invocata in caz de flagrant delict si nu poate constitui un obstacol privind dreptul Parlamentului European de a ridica imunitatea unuia dintre membrii sai.Indemnizatiile parlamentarilor europeni nu sunt stabilite prin acte normative comunitare, ci conform reglementarilor nationale, care, de regula, sunt similare cu cele privind parlamentarii nationali.

Este instituit insa un sistem de compensare comunitar in functie de numarul de zile in care a desfasurat activitati in cadrul Comunitatilor care nu se impoziteaza pe plan intern daca se inscriu in limite rezonabile. Parlamentul European incearca sa corijeze acest deficit printr-un regim generos de avantaje comunitare .

Absenta unei proceduri electorale uniforme duce la aparitia unor probleme legate de validitatea alegerilor.
Prin Tratatul de la Maastricht se instituie un drept de a alege si de a fi ales - pentru toate persoanele care au cetatenia Uniunii Europene, fapt ce duce la disparitia unor reglementari nationale, altele insa, ramanand in vigoare.

Numarul membrilor Parlamentului European si repartizarea locurilor intre statele membre (asa cum au fost fixate prin Actul de la 20 septembrie 1976) au fost modificate succesiv prin aderarea noilor membrii in Uniunea Europeana.

Numarul total al reprezentantilor alesi este in prezent de 626 din care 99 revin Germaniei, cate 87 revin Frantei, Italiei si Marii Britanii, 64 - Spaniei, 31 - Olandei, cate 25 revin Belgiei, Greciei, Portugaliei, 22 - Suediei, 21 - Austriei, cate 16 - Danemarcei si Finlandei, 15 - Irlandei si 6 pentru Luxemburg (la alegerile din 1994 numarul total al parlamentarilor era de 567 si anterior de 518).
Prin Tratatul de la Amsterdam s-a stabilit ca in perspectiva extinderii Uniunii, numarul maxim al membrilor Parlamentului European sa nu depaseasca 700 de parlamentari.

Conform hotararii luate de sefii de state si guverne reuniti la Nisa, Parlamentul European va avea 732 membrii. Cu acelasi prilej s-a stabilit si necesitatea unei redistribuiri a numarului de locuri prin reducerea numarului parlamentarilor tarilor mari in favoarea celor mici si mijlocii.

Stiri
Nota explicativa
Referatele si lucrarile oferite de Referate.ro au scop educativ si orientativ pentru cercetare academica.

Iti recomandam ca referatele pe care le downloadezi de pe site sa le utilizezi doar ca sursa de inspiratie sau ca resurse educationale pentru conceperea unui referat nou, propriu si original.

Referat.ro te invata cum sa faci o lucrare de nota 10!
Linkuri utile
Programeaza-te online la salonul favorit Descarca gratuit aplicatiile pentru iOS si Android Materiale educative Jocuri Cele mai tari jocuri de pe net Referate scoala Resurse, lucrari, referate materiale pentru lucrari de nota 10
Toate imaginile, textele sau alte materiale prezentate pe site sunt proprietatea referat.ro fiind interzisa reproducerea integrala sau partiala a continutului acestui site pe alte siteuri sau in orice alta forma fara acordul scris al referat.ro. Va rugam sa consultati Termenii si conditiile de utilizare a site-ului. Informati-va despre Politica de confidentialitate. Daca aveti intrebari sau sugestii care pot ajuta la dezvoltarea site-ului va rugam sa ne scrieti la adresa webmaster@referat.ro.