Participantii in procesul penal

Trimis la data: 2014-12-02
Materia: Drept
Nivel: Facultate
Pagini: 75
Nota: 10.00 / 10
Downloads: 0
Autor: Paula_I
Dimensiune: 67kb
Voturi: 1
Tipul fisierelor: doc
Acorda si tu o nota acestui referat:
Solutionarea raportului juridic procesual penal se realizeaza prin rezolvarea conflictului aparut in procesul de aplicare a normelor juridice penale, in cadrul distinct al unui proces penal care se compune dintr-un complex de acte succesive, indeplinite de anumite organe si persoane care au diferite calitati procesuale.
Delimitarea conceptuala concreta a notiunii de participant in procesul penal este indiscutabil legata de notiunea de proces penal. Astfel, dintre definitiile procesului penal, o redam pe urmatoarea (care se bazeaza pe o corelatie evidenta dintre procesul penal si participantii la acesta) : procesul penal este activitatea reglementata de lege, desfasurata intr-o cauza penala, de catre organele judiciare cu participarea partilor si a altor persoane, ca titulare de drepturi si obligatii, avand ca scop constatarea la timp si in mod complet a infractiunilor si tragerea la raspundere penala a celor care le-au savarsit, pentru asigurarea ordinii de drept si pentru apararea intereselor legitime ale persoanelor.

In aceasta subsectiune ne vom ocupa de raportul dintre notiunile de "participant" si "parte" si apoi vom analiza amanuntit prima dintre acestea, urmand ca in urmatoarea subsectiune sa ne ocupam exclusiv de analiza notiunii de "parte" in procesul penal.In primul rand, trebuie sa mentionam ca in literatura juridica de specialitate din tara noastra, in ceea ce priveste notiunea de participanti in procesul penal, exista doua acceptiuni (larga si restransa).

In sens larg, notiunea de participanti incorporeaza toate persoanele care au rol in vreo activitate procedurala , din randul acestora facand parte organele judiciare, partile, aparatorul si alte persoane, acceptiune care este mai putin folosita si nu are o semnificatie tehnica, intrucat presupune reunirea in aceasta notiune a tuturor celor care iau parte la proces. Mai exact, daca expresia "organe judiciare" are un continut aproape fara dubii, in acceptiunea mentionata exista o expresia "persoane",

ce poate induce in eroare pe cei nefamiliarizati cu limbajul juridic, unde ar putea fi inglobate (fara a avea o contributie directa la desfasurarea procesul penal si mai ales la solutionarea acestuia), cum ar fi: agentii de paza a cladirilor organelor judiciare si mai ales a salilor de judecata, soferii judecatorilor, procurorilor si aparatorilor, insotitorii inculpatilor arestati ca reprezentanti ai penitenciarelor in care acestia sunt detinuti, cat si agentii de citare.
Home | Termeni si conditii | Politica de confidentialitate | Cookies | Help (F.A.Q.) | Contact | Publicitate
Toate imaginile, textele sau alte materiale prezentate pe site sunt proprietatea referat.ro fiind interzisa reproducerea integrala sau partiala a continutului acestui site pe alte siteuri sau in orice alta forma fara acordul scris al referat.ro. Va rugam sa consultati Termenii si conditiile de utilizare a site-ului. Informati-va despre Politica de confidentialitate. Daca aveti intrebari sau sugestii care pot ajuta la dezvoltarea site-ului va rugam sa ne scrieti la adresa webmaster@referat.ro.